Заради стабільності і безпеки

У вівторок на ХАЕС почала працювати комісія НАЕК «Енергоатом» з проведення комплексної перевірки стану безпеки на нашій електростанції. На організаційній нараді генеральний директор Микола Панащенко доповів про поточну ситуацію на станції, перелік робіт, які виконано під час капітального ремонту на енергоблоці №1.

Напередодні наради нетішинські енергетики отримали дозвіл Держатомрегулювання України на виведення енергоблока №1 Хмельницької АЕС на мінімально контрольований рівень потужності та роботу на енергетичних рівнях потужності згідно з чинною експлуатаці­йною документацією.

У своєму виступі Микола Сергійович також зупинився на результатах роботи підприємства у минулому році, зазначивши, що виробіток електроенергії на ХАЕС у 2012-у становив 13 мільярдів 672 мільйони кіловат-годин. Це досить суттєво, адже за всі роки експлуатації минулорічний результат займає четверту позицію досягнень виробничих показників станції. Коефіцієнт використання встановленої потужності станції  становив 77.8%: зокрема на енергоблоці №1 – 84.6%, на другому – 71.7%. Зниження відбулося через пошкодження ротора генератора, на відновлення якого затрачено понад тридцять діб.

Проаналізував генеральний директор стан порушень у роботі, зазначивши, що за рік роботи (2012) відбулося 9 аномальних подій, з них дві - станційного рівня. Відрадно, що на першому енергоблоці таких відхилень не було два роки поспіль. На жаль, впродовж минулого року на електростанції мали місце два нещасні випадки, один з яких призвів до смерті працівника. Колективу є над чим працювати, атомники сподіваються, що результати комплексної перевірки стану безпеки допоможуть виявити слабкі місця і спонукатимуть до активних дій для виправлення ситуації.

Попри все підприємство працює стабільно, цю стабільність потрібно утримувати надалі, - наголошував голова комісії директор департаменту відомчого нагляду за безпекою ДП НАЕК «Енергоатом» Олександр Богун.

По завершенню роботи комісії, яка триватиме до 8 лютого, будуть складені відповідні акти: про стан безпеки та охорону праці на під­приємстві.

У складі комісії окрім фахівців дирекції енергокомпанії   є ряд представників профільних служб інших українських АЕС. На переконання Олександра Богуна вони зможуть поділитися своїм досвідом та почерпнути для себе корисні напрацювання колег з Нетішина.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва