Додаткові умови диктує зима

У понеділок на ХАЕС відбулося засідання штабу з проведення планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №1. Його особливі­стю, на чому наголошували у своїх виступах генеральний директор станції Микола Панащенко та віце-президент НАЕК «Енергоатом» з ремонту і заводського виробництва Володимир Пишний, стала та обставина, що ремонтні роботи припали на осінньо-зимовий період. На пам’яті тріскучі морози минулої зими, і ніхто не виключає ймовірності повторення екстремально низьких температур тепер. Аби належно пройти осінньо-зимовий максимум, в енергокомпанії прийняли рішення про перенесення на більш пізній період – весняні місяці – ППР на інших українських АЕС, зокрема, Рівненській і Південно-Українській.

Нетішинським енергетикам належить капітально відремонтувати свій перший мільйонник. Обсяг робіт надзвичайно масштабний – простий перелік найбільш важливих операцій складає понад двадцять пунктів, за кожним з яких надзвичайна праця великого загону персоналу станції та підрядних організацій. Загалом у ремонтних роботах буде задіяно понад півтори тисячі спеціалістів різного профі­лю, з яких 1330 працівників ХАЕС, 142 - від ВП «АРС» та 58 з інших підрядних організацій. Окрім того, на максимально завантажені ділянки роботи місцевий ЕРП планує залучити персонал з транспортного цеху, комунального господарства, гідротехнічного цеху, ремонтно-будівельного управління. Під завісу обговорення питань порядку денного засідання штабу його учасники висловили занепокоєння з приводу «сигналів» з «АРСу» про відмову виконання зварювальних робіт, які, на думку фахівців цього відокремленого підрозділу, станційники спроможні виконати самотужки. В.М. Пишний наголосив, що цей сервісний підрозділ створювався якраз для гарантованого надання конкретного виду послуг, і жодні відмови не приймаються. Тим паче, що в ремонті знаходитиметься лише один блок, і персонал «АРСу» не буде перенавантажений.  Володимир Максимович висловив впевненість, що ситуацію буде врегульовано, партнерська робота відновиться.

Енергоблок планується вивести в ремонт орієнтовно 15 листопада, і триватиме він 78 діб,- до 31 січня наступного року. Хоча можливість дещо скоротити визначені строки залишається на порядку денному. Аби досягти намічених планів, має бути чітка злагодже­ність дій усіх служб, від роботи яких залежить вчасне і якісне проведення передбачених робіт. Немаловажна роль тут відводиться постачальникам, тому учасники засідання вкотре наголошували на необхідності дотримання графіків поставок обладнання та матеріалів, затримка  яких негативно позначиться на проведенні ремонту. Адже має бути суворо витримана послідовність виконання необхідних операцій та відведені для цього часові рамки. Тільки за таких умов ремонтна кампанія буде ефективною, що є запорукою безпечної роботи енергоблока.

Учасники засідання висловили ряд проблемних питань, вирішення яких потребує сприяння «Енергоатому». Володимир Пишний таку підтримку пообіцяв. Він  відзначив хорошу підготовку до понеділкової роботи штабу, ґрунтовне відпрацювання питань, які належало обговорити.

Ольга Сокол