Спiвпраця приносить практичнi результати

Впродовж вівторка на Хмельницькій АЕС проходило засідання Координаційного комітету зі співпраці ВАТ «Концерн Росенергоатом» і ДП НАЕК «Енергоатом». Сторони з гордістю відзначали, що їм випало брати участь у ювілейній зустрічі такого плану, адже засідання комітету вже двадцять п’яте за ліком. Тематика обговорюваних питань випливала з домовленостей, досягнутих керівниками обох компаній у перші дні травня поточного року.

У вступному слові заступник генерального директора – генеральний інспектор Концерну «Рос­енергоатом» Микола Сорокін відзначив: «Ми завжди зацікавлені у зустрічах з вами, тим паче, що багато хто з нас свого часу працював на українських АЕС. Тому це, свого роду повернення в молодість». І висловив переконання, що співпраця  приносить практичні результати у питаннях забезпечення безпеки та надійної експлуатації АЕС. Отож, вона не те, що має право на продовження, а просто є життєвою необхідністю заради розвитку енергетичної галузі обох країн, запорукою незалежності і процвітання.

Микола Михайлович доповів присутнім про підсумки роботи концерну за перше півріччя, акцентуючи увагу на основних виробничих показниках, складових безпеки та планах на майбутнє. Він, зокрема, відзначив, що коефіцієнт встановленої потужності на російських АЕС цього року склав 85,14%, на що колега з України Данко Білей зауважив: наші вітчизняні АЕС поки що таким результатом похвалитися не можуть – за п’ять місяців 2012 року цей показник складає 76,5%.

Партнери відверто  ділилися набутками та говорили про наболіле, не залишивши поза увагою питання суттєвого зменшення порушень у роботі ядерних об’єктів завдяки колосальній роботі з модернізації і реконструкції та постійному підвищенню кваліфікації персоналу. Звісно ж у виступах Миколи Сорокіна і Данко Білея йшлося про продовження строків експлуатації діючих потужностей і спорудження нових. У Росії стосовно будівництва плани амбітні, фізичні та енергетичні пуски нових енергоблоків намічені там на 2014-2018 роки. Україна ж про ці строки говорити не може, адже попередньо намічені дати введення в експлуатацію наших третьо­го і четвертого енергоблоків поволі зміщуються в часі. Хоча це будівництво, як зазначив генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко, дуже важливе не тільки для самої станції чи атомної галузі, а й країни загалом.

В день засідання Координаційного комітету його учасники відвідали майданчики майбутніх енергоблоків, після чого продовжили обговорення питань порядку денного, зокрема, виконання програми співпраці у першому півріччі. За словами Миколи Сорокіна більше половини намічених заходів вже виконані. Ті, які належить виконати в другому півріччі, на думку учасників українсько-російської зустрічі потребують доповнень і уточнень. Результатом засідання комітету стали ряд пропозицій до програми співпраці, які знайшли своє відображення в підписаних документах.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва