Найцiннiше в галузi – люди

Минулого тижня Хмельницьку АЕС відвідали народні депутати України Олексій Рябчин та Остап­ Єднак, ряд помічників українських парламентаріїв та велика група представників експертного середо­вища. Гості бажали ознайомитися з реальним станом справ на підприємстві та потенціалом роз­витку енергетичної галузі України. І розпочали своє знайомство з навчально-тренувального цент­ру, де мали можливість побачити як проходить навчання персоналу на повномасштабному тренажері, які змодельовані аварійні ситуації можна відпрацювати на ньому. Розлогу інформацію щодо підготовки персоналу надали як керівник НТЦ Володимир Ісупов, так і генеральний директор атомної електростанції Микола Панащенко. Він, до речі, супроводжував гостей на всьому маршруті їх зна­йомства з об’єктом: у машинному залі й блочному щиті управління енергоблока №1, а також на недо­бу­дованому третьому енерго­блоці. Пізніше Олексій Рябчин­ відзначить, що вони мали дуже хорошого екскурсовода, який дав багато знань.

Додаткову інформацію про роботу Хмельницької АЕС гості отримали під час зустрічі з керівництвом станції. Але й після цього мали ряд запитань до посадовців. Вони, зокрема, цікавилися що робиться в галузі для зменшення енергозалежності від Росії через купівлю свіжого ядерного палива і вивезення туди на зберігання відпрацьованого, чи має Україна якісь важелі запобігання негативному розвитку ситуації, якщо Російська Федерація в односторонньому порядку припинить співпрацю і перестане приймати наше ВЯП, для чого, зрештою, будувати третій і четвертий енергоблоки на нашому майданчику. Микола Сергійович дав вичерпні аргументовані відповіді на кожне з поставлених запитань.

Не уникали відповідей і народні депутати, до яких за коментарями звернулися журналісти. Остап Єднак, котрий є секретарем комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, зазначив, що побачене і почуте під час відвідин Хмельницької АЕС переконливо свідчить про відсутність її шкідливого впливу на довкілля. «Нема значної шкоди.., добре, що вода, повітря і грунт не піддаються забрудненню». Позитивом у роботі підприємства називає він зниження кількості порушень у роботі за останні 10-15 років, однак зауважує, що це не дає приводу розслаблятися і піднімає рівень відповідальності за роботу ввіреного об’є­кта. Постійний моніторинг ситуації, навчання персоналу, на його думку, свідчать, що така відповідальність притаман­на колективу енергетиків ХАЕС. Завдяки чому здобува­ється довіра місцевих мешканців до діяльності Хмельницької АЕС і можна сподіватися на якісну дискусію стосовно добудови нових енергоблоків.

Свою оцінку дав Остап Єднак роботі НТЦ. «Дуже добре, що є такий центр, де можна відпрацювати різні аварійні сценарії. У НТЦ, а не приведи Господи, на реальному об’єкті». Таке навчання, на думку депутата, дозволяє персоналу бути готовим до будь-якого розвитку подій і мінімізувати горезвісний людський фактор, який призвів до великої трагедії у 1986 році на Чорнобильській АЕС.

У Олексія Рябчина наші телеві­зійники поцікавилися чи є розуміння на державному рівні місця і ролі атомної енергетики в енергобалансі країни­.

- Мені здається, що таке розуміння є і у влади, і в опозиції. Зараз розробляється Стратегія розвитку енергетичної галузі України на період до 2035 року і місце атомної генерації, як і інших генерацій, в ній переглядається­.

На думку Олексія Рябчина, потрібно зважити багато чинників: якою буде економіка України, як будуть вирішуватися, в тому числі за рахунок атомної генерації, наші міжнародні зобов’язання і глобальні проблеми, пов’язані зі зміною клімату, якими будуть терміни виведення з експлуатації ядерних енергоблоків-ветеранів і будівництво нових.

- Це дуже складні питання, на які потрібно дати не менш складні відповіді, - каже нардеп. - Зараз ми знаходимося на етапі переосмислення стратегічних речей.

Гість залишився задоволеним зустріччю з людьми, які «вкладають серце і душу в свою ро­боту», дбаючи про безпечну експлуатацію обох енергоблоків. Будучи впевненим у високому рівні радянської школи підготовки справжніх професі­оналів у сфері атомної енергетики, він поцікавився в генерального директора чи відповідає таким критеріям «школа» незалежної України.

- Микола Сергійович запевнив, що і сьогодні на виробництво приходять підготовлені фахівці, з високим рівнем відповідальності, – ділиться враженнями від спілкування депутат. – Молоді люди, за словами генерального директора, в режимі екс­плуатації об’єкта можуть вирішувати будь-які завдання, можуть забезпечити надійну стабільну роботу галузі і розвивати її. Це дуже добре, адже найцінніше в галузі саме люди.

Олексій Рябчин у Верховній Раді є головою підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності комітету паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. Отож, проблемами галузі доводиться займатися повсякчас і знає про них не з чуток. Він однозначний у позиції стосовно розвитку атомної енергетики, майбутнє за нею. Однак шляхи реалізації амбітних задумів наразі, за його словами, не зовсім чіткі. Над цим питанням нині активно працюють у профільному міні­стерстві, комітеті, який він представляє. Його потрібно розглядати в комплексі, враховуючи всі складо­ві, серед яких на першому місці фінансове забезпечення. Бюджет України такого навантаження не витримає, отож на поверхні питання інвестиційних коштів, економічної доцільності, енергетичної дипломатії, без якої важко пробитися на європейський ринок, і ще багато інших чинників. Є над чим працювати.

Ольга Сокол

Фото Віктора Гусарова