Найцiннiший скарб людини – здоров'я

Заперечувати таке твердження – справа невдячна. Адже кожна доросла людина розуміє, що тільки при доброму здоров’ї можна самореалізуватися в житті, досягти професійних висот, виховати й поставити на ноги дітей. Коли ж болячки одна одну наздоганяють, усі твої статки підуть на ліки.

Аби не мати проблем зі здоров’ям, фахівці радять не бути байдужими до свого самопочуття, вчасно звертатися за кваліфікованою допомогою, не даючи тим самим недузі розвинутися.

- Чимало людей запитують для чого необхідний медогляд, - зазначила на початку розмови з журналістами завідуюча відділом охорони здоров'я  ХАЕС Є.В.Фаб’янчук. – Звучить дивно, коли йдеться про очевидні речі: саме медогляд дозволяє виявити те чи інше захворювання на ранніх стадіях, попередити його, дати фахові рекомендації щодо профілактичних заходів, дотримання здорового способу життя.

Варто зауважити, що організація медичних оглядів персоналу ВП ХАЕС – періодичних і при прийомі на роботу – основне завдання малочисельного відділу охорони здоров'я. В минулому році, наприклад, такі огляди пройшли 4311 працівників, у поточному орієнтовна цифра складатиме трохи більше 4.5 тисяч осіб.

У відділі постійно моніторять ситуацію із захворюваннями, які приводять до тимчасової втрати працездатності станційного персоналу, щоквартально аналізуючи наскільки змінюється чи залишається сталим стан справ. Завдяки електронній базі ці показники можуть відслідковувати керівники структурних підрозділів.

- Раз або двічі на рік, - каже Євгенія Володимирівна, - ми проводимо спільне засідання із фахівцями КМЗ НМР «СМСЧ м.Нетішин», аналізуючи стан захворюваності персоналу ХАЕС. В результаті розробляються заходи, які б дозволили зменшити кількість втрачених робочих днів через за­недужання. Йдеться не про відмову видавати лікарняний лист, скажу відразу. Тут єдиний шлях виправлення ситуації – профілактика. Так-так, багатьом недугам можна запобігти. Не секрет, наприклад, що левову частку випадків тимчасової непрацездатності складають захворювання органів дихання, особливо в період наступу грипу та ГРВІ. Убезпечитися від них можна дотримуючись певних правил і норм, про які неодноразово попереджаємо людей під час особистого спілкування та через засоби масової інформації. Тут важливе і вологе прибирання, регулярне миття рук, провітрювання приміщень, перебування на свіжому повітрі тощо. Але тільки таких заходів замало, аби протистояти хворобі, тож не зайве подбати про вакцинацію. Робити її варто вже у вересні-жовтні, аби в організмі виробився достатній імунітет до вірусів грипу.

- Євгеніє Володимирівно, а яка дієва профілактика серцево-судинних захворювань?

- Здоровий спосіб життя. Це раціональне харчування, фізична активність, позбавлення шкідливих звичок та проходження періодичних медоглядів. Тобто ті речі, які доступні кожному і не вимагають додаткових затрат, було б тільки наше бажання.

Через інтенсивний ритм життя ми легко піддаємося багатьом спокусам, які пропонує продовольчий ринок. Широкий вибір напівфабрикатів – м’ясних, борошняних, кондитерських – не найкращий варіант для повноцінного харчування. Не ратую за абсолютну відмову від звабливих продуктів, але певних обмежень маємо дотримуватися.

- Чим саме не варто перевантажувати свій організм?

- Список чималий: цукор, кондитерські вироби, білий хліб, копченості, ковбасні вироби, жирні сорти м’яса, копчена риба, солодкі газовані напої, чіпси, цукерки, низької якості шоколад, сіль. Що­правда, зовсім від неї відмовлятися не варто, одна чайна ложка солі на добу людині просто необхідна­.

Раджу, купуючи харчі в магазині, ознайомитись зі складом того чи іншого продукту. Знайдете те, що вас насторожує, залиште продукт на полиці. (Зважаймо й на те, що надана виробником інформація не завжди відповідає дійсності – ред.)

Аби ваше харчування приносило користь, надавайте перевагу свіжим овочам і фруктам, бажано­ без їх термічної обробки. А ще пам’ятайте правило: вживати їжу потрібно малими порціями і часто – 4-5 разів впродовж дня.

Думаючи про своє здоро­в'я, потрібно вживати достат­ню кількість води. За словами Є.В.Фаб’янчук, доросла людина протягом дня повинна випивати її до 2 літрів.

Як і харчування, фізичні навантаження також мають бути раціональними. Робота в саду й на городі, на переконання співрозмовниці, не може замінити заняття фізкультурою. Найкращий спосіб підтримувати себе в тонусі – відвідувати басейн, якомога більше рухатися, не цураючись тривалих пішохідних прогулянок.

- Стадіони в нашому місті доступні, не потрібно платити за вхід, - наголошує Є.В. Фа­б’янчук. – Не полінуйтеся, відвідайте, позаймайтеся і відчуєте приплив сил, заряд бадьорості. Адже малорухливий спосіб життя, незбалансоване харчування, а ще шкідливі звички – причина появи багатьох захворювань із найприкрішими наслідками. Чи ж варто свідомо піддавати себе таким ризикам?

У переддень професійного свята медичних працівників наша співрозмовниця сказала багато теплих слів про колег із КМЗ НМР «СМСЧ м.Нетішин» та здоровпункту ХАЕС, бажаючи всім здоров'я, мирного неба, благополуччя й достатку.

В унісон з нею говорила і завідуюча здоровпунк­том Л.С.Круглова. Звертаючись до колективу, який очолює, вона, зокрема побажала: «Нехай здій­сняться всі ваші мрії, а віра й оптимізм, не зважаючи на важкі часи, будуть завжди з вами».

- А ваші, Ліліє Степанівно, мрії на нинішній посаді здійснилися? Адже прийшли в здоровпункт із певними планами.

- Не всі, але потроху рухаємося вперед.

Ольга Сокол