Перефразовуючи слова відомого літературного класика, можна сказати, що місто Луцьк красиве у будь -яку пору.  Але особливо – у травні, коли пробуджена природа намагається засяяти зеленими кольорами.
 На День Перемоги центр цього міста більше нагадував велику веселку, яка заполонила вулиці. Це завдяки вишитим  рушникам, що тримали в руках сотні жителів та гостей Луцька. Жива шеренга учасників фестивалю поповнювалась майже щохвилини. Які тільки не побачиш тут візерунки. Ось рушники оздоблені у класичному волинському стилі, а неподалік витвори, які уособлюють традиції вишивання на Закарпатті. Тут майже етнографічний музей просто неба. Що змусило багатьох людей одночасно завітати до центру міста із своїми родинними та сімейними реліквіями?  Коли попередньо було оголошено програму проведення І Всеукраїнського фестивалю вишитих рушників «Вишиті обереги єднання», одним із пунктів проведення заходу було встановлення світового рекорду на найдовший вишитий рушник. На таку пропозицію Луцьк відгукнувся. Багатьох не злякали навіть темні набундючені дощем хмари. Але потрапити під канонаду природних крапель не бажав ніхто.
- Метеорологи навіщували нам погодні проблеми, - каже організатор фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький, - але наше дійство благословили святі отці. Вони моляться за всіх учасників фестивалю.
Над весняним містом все ще нависають підступні хмари, погрожуючи кожен вишитий рушник наповнити вологою. Та диво все ж таки існує, бо дощ просто причаївся. А люди все охочіше подовжують розміри велетенської шеренги, яка дійсно уособлює «Вишиті обереги єднання». Принаймні стало відомо, що на фестиваль завітали представники сімнадцяти областей нашої країни.
Його у нашому місті проводять вже вдруге, але цього разу дійство претендує на всеукраїнський статус, на фест прибули представники з 17 областей України. Свято приурочили до Дня матері і Дня Перемоги. У центрі міста зібралися лучани, владці та гості, які завітали до нас, аби долучитися до вишиванки, що простяглася вниз вулицею Лесі Українки. Окрасою Театрального майдану стали не лише рушники, але й ікони, адже ці два символи вже давно об’єдналися в один національний. На «Вишиті обереги єднання» завітали такі почесні гості як представник Книги рекордів України Олександр Шустерук та заступник міністра культури України Ольга Бенч