Нас об’єднало Погориння  

 Миулого тижня у картинну галерею Арт-ПЛАСТ завітала весна. І хоча надворі ще було досить морозно, але ті, хто прийшов на відкриття виставки рівненських майстрів пензля, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва, відчули її теплий творчий подих.

На виставці представлені твори дванадцяти митців, членів Рівненської обласної організації Національної спілки художників України, випускників мистецьких навчальних закладів Києва, Харкова, Львова, Одеси, Ленінграда, Ужгорода, учасників неодноразових регіональних, Всеукраїнських, міжнародних виставок, пленерів.

Якщо не вдаватися в деталі, то, виставка відображає той неповторний колорит Погориння, яке притаманне тільки митцям, які тут живуть і творять за покликом душі. Недарма їх роботи прикрашають інтер’єри адміністративних будинків, навчальних закладів, закладів культури, освіти...

Презентували виставку Микола Сівак та Віра Чернієнко. Митці Рівненщини зуміли у своїх роботах увічнити історію рідного краю, видатних земляків, відобразити красу поліської природи, що спонукає глядача на філософські, психологічні та духовні роздуми.

Виставка об’єднала різнопрофільних митців, наділених особливими сприйняттям та відчуттям оточуючого нас світу, його строкатості форм, образів. Сюжети картин спочатку «морозять» глядача зимовими пейзажами, але згодом зачаровують його колоритними барвами веселки з натюрмортів, етюдів, літніх та осінніх пейзажів...

Гобелени на тлі цього розмаїття досить вдало доповнюють експозицію своєю структурною  витонченістю та кольоровим розмаїттям. Скульптура та кераміка, яка представлена на виставці, увібрала в себе витончені форми образів та примхливих композицій, виконаних в тонованому гіпсі, чорнодимній глині, шамоті, теракоті.

На виставці презентують твор­чість і митці, які є авторами монументальних творів. Зокрема, автори пам’ятника Т. Шевченку – П. Подолець та В. Стасюк, пам’ятника афганцям у Рівному (М. Сівак) та інші.

Рівненські майстри  розповіли  присутнім про свої твори та вироби колег, поділилися   планами та задумами на майбутнє і запевнили, що співпраця допоможе краще пізнати та зрозуміти глибину полі­ської душі, адже творчий доробок рівнян є досить вагомим, а цей вернісаж – лише початок їх виставкової діяльності у нашому місті.

Теплі слова на адресу гостей прозвучали з вуст спеціаліста відділу культури Тетяни Лещенко. Про те, як виникла ідея організувати виставку, розповів художник міського краєзнавчого музею Валерій Походонько,  який свого часу навчався у художній школі м. Хмельницького разом із М. Сіваком.

Музичні твори того дня виконали Тетяна Давиденко та Дарія Демчук, учениці нетішинської школи мистецтв (клас викладача Наталії Горбової, концертмейстер Оксана Кацан).

Ведуча цього дійства науковий співробітник міського краєзнавчого музею Оксана Іванець,  цитуючи Ліну Костенко, назвала художників пілігримами віків. А директор музею Оксана Кононюк висловила сподівання, що цей рік пройде у тісній співпраці з майстрами Рівненщини.

Віктор Войковський, член Національної спілки журналістів України

Фото автора