Нас поставлять за приклад на міжнародній конференції

У рамках реалізації проекту технічного переоснащення комплексу інженерно-технічних засобів системи фізичного захисту енерго­блока №1, Хмельницьку АЕС відвідали представники Регулюючого органу з радіаційної безпеки Швеції, фахівці Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Енергоатома, корпорації «ТСМ «Груп», яка спеціалізується на технологічному обладнанні з фізичного захисту. Представники делегації по завершенні роботи поділилися своїми думками про результативність такої зустрічі.

Представник регулюючого органу з радіаційної безпеки Швеції Златан Делаліч (на знімку) зазначив, що візит на Хмельницьку АЕС, який відбувся минулого тижня, є «частиною нашого контракту, підписаного минулого року. Є доволі велика програма, яка передбачає впровадження на ХАЕС всієї інтегрованої системи фізичного захисту, згідно з вимогами регулятора і міжнародних стандартів». Участь шведської сторони полягала, за словами гостя, у прискоренні цього процесу. Златан Делаліч запевнив, що побачене справило на фахівців позитивне враження. Шведські спеціалісти у сфері фізичного захисту мають з чим порівнювати, адже добре обізнані з кращими світовими практиками. Час диктує свої умови, зростають вимоги до таких чутливих питань як безпека персоналу і безпека населення. Не зважати на серйозні виклики, обумовлені ситуацією, та не враховувати їх у своїй роботі не можна. Стандарти, які витримуються на ХАЕС, досить високі і гідні наслідування.

- Чи продовжуватиметься надалі співпраця з ХАЕС, за якими проектами?

- Наша співпраця з Україною доволі широка, вона стосується не тільки атомної енергетики, і згортати процес не будемо. Що стосується конкретно вашої атомної електростанції, надаватимемо свою підтримку надалі, аж до повного завершення модернізації системи фізичного захисту на підприємстві.

Такі наміри підтвердив директор з фізичного захисту та спецбезпеки ДП «НАЕК «Енергоатом» О.В. Макаренко.

- Щойно ми підбили підсумки першого етапу модернізації системи фізичного захисту першого енергоблока. Наші партнери свою програму виконали, вони мали змогу переконатися, що задеклароване обладнання поставлене в повному обсязі, побачити скільки його знаходиться в зоні монтажу. Працюємо над підготовкою і підписанням нових контрактів на поточний, і в разі забезпечення фінансуванням на наступний рік, щоб максимально модернізувати систему фізичного захисту на першому енергоблоці, пам’ятаючи, що впритул підходимо до продовження строків його експлуатації. Отож, маємо зробити так, щоб у ДІЯРУ не виникало жодних сумнівів з приводу недосконалості системи. Допомога наших шведських друзів і партнерів більш ніж вагома. Ми і надалі продовжуватимемо співпрацю.

У такому ж ключі висловлювався і президент корпорації «ТСМ Груп» О.В.Охріменко.

- Наше обладнання поставлялося не тільки в рамках контракту зі шведською стороною, в українських контрактах також використовується продукція вітчизняного виробництва. До складу корпорації входить багато фірм, які спеціалізуються на виробництві обладнання для фізичного захисту. Воно використовується на всіх українських атомних станціях, за міжнародними контрактами поставляємо його на зарубіжні АЕС. Наприклад, Вірменська АЕС захищена нашим обладнанням.

На зустрічі, яка відбулася у вас, шведські партнери залишилися задоволеними побаченим і вирішили на нашому прикладі розпові­сти про  підходи до реалізації проекту на наступній міжнародній конференції з питань фізичного захисту за участі багатьох країн, яка відбудеться восени або взимку. Те, що зроблено у вас на першому енергоблоці, починаючи з 2000 року, надто вагоме. Уже 17 років система в роботі, все функціонує справно. Це найкраща оцінка нашому обладнанню, яке, звичайно, потребує модернізації. І зараз ми модернізуємо його на першому енерго­блоці.

- Модернізація обладнання відбувається в тому числі за пропозиціями, які надає замовник?

- Від розробки відповідного проекту до його реалізації довгий шлях з численними експертизами ДІЯРУ та ряду інших структур. Після дозволу Мінпаливенерго на реалізацію проекту його розглядає замовник, в даному випадку ХАЕС, робить свої зауваження.

Ольга Сокол

Фото Олени Веселової

Реалізацію проекту «Технічне переоснащення комплексу інженерно-технічних засобів системи фізичного захисту енергоблока №1» було розпочато в 2014 році. Протягом 2015-2016 років здійснювались поставки обладнання та виконувались будівельно-монтажні роботи. Станом на перше півріччя поточного року практично закінчені роботи з прокладання кабельно-провідникової продукції.

В ході реалізації проекту технічної допомоги SSM2015-5133 «Фізичний захист Хмельницької АЕС» були здійснені поставки обладнання на суму понад 200 тисяч євро. Зокрема, залучення коштів шведської сторони забезпечило поставку обладнання на 9,6% від загальної вартості.