Вівторкові зустрічі

Наше завдання – не втрачати час

У розмові з начальником реакторного цеху І.В.Гундаром ми не могли оминути теми престижності професії атомників, яка в силу обставин втрачає свої позиції. Професійні ядерники були і залишаються затребуваними в галузі, але на світовому ринку праці Україна не витримує конкуренції через низьку заробітну плату. Отож досвідчені грамотні спеціалісти все частіше знаходять себе на закордонних АЕС, де їх знання завжди в ціні. Питання відтоку висококласних кадрів набирає все більшої гостроти, забили на сполох профспілки, намагаючись достукатись до найвищих владних кабінетів країни, про низьку оплату праці атомників у порівнянні із вітчизняним промисловим сектором говорили нещодавно наші колеги з Южно-Українська на конференції трудового колективу та звітній профспілковій. Зрештою, заробіток лише один із чинників, що призводить до соціальної напруги у колективах, тут все більше говорять  про якість управління,  про визначення пріоритетів, вирішення питання будівництва нових потужностей тощо.

Ігор Васильович на наше запитання про те, якою б мала бути державна політика у сфері атомної енергетики, аби її не полишали кращі фахівці, дав коротку, але досить ємну відповідь: «Потрібно створити такі умови, щоб людям хотілося іти на роботу». Гадаю, в цих словах криється весь комплекс проблем, через які виникають небезпідставні невдоволення людей.

В ході зустрічі І.В.Гундар повідомив про хід робіт в рамках планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №1, відзначивши основні, які вдалося вже виконати: ремонт головного роз’єму реактора із заміною наплавлення на вузлі ущільнення кришки корпусу реактора, завершення заміни колекторів роздачі живильної води у парогенераторах. В рамках заходів з продовження термінів експлуатації першого енергоблока виконано обстеження на обладнанні і трубопроводах, отримані результати будуть опрацьовані спеціалістами профільних організацій. На основі отриманих Звітів з їх висновками і рекомендаціями будуть прийматися рішення про можливу подальшу експлуатацію  конкретного обладнання.

- Завершення передбачених програмою з ПТЕ робіт припадає на ППР-18, наше завдання – не втрачати час, - сказав співрозмовник.

Виконувалися під час ППР і модернізаційні заходи, зокрема роботи, пов’язані з забезпеченням подачі охолоджуючого середовища до відповідальних споживачів РВ-1 та басейну витримки відпрацьованого ядерного палива у випадку повного знеструмлення енергоблока. Реалізовано ряд інших заходів.

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука