Нащадки шанують і пам’ятають

Наслідки війни 1941-1945 років ще не одне десятиліття розбиратимуть на складові історики та політики. Можна по-різному трактувати події тих часів, однак реальні показники втрат наших земляків на фронтах і у тилу звужують коло тих чи інших аргументів. Триста двадцять п’ять нетішинців у скорботному мартирологу тієї війни. На Хмельниччині цифра загиблих наближається до півмільйона. Україна скорботна нараховує полеглими неймовірну цифру, що й називати вголос моторошно і боляче.

Саме тому для українців дата завершення боїв на західному напрямку священна і пам’ятна. Саме тому 9 травня за покликом серця і глибинної співпричетності  йдуть на могилу невідомого солдата, до братських поховань люди. Ми нащадки тієї великої перемоги і тієї невимовної скорботи. Допоки серця ятряться пам’ятаймо, якою ціною завойоване щастя.

У Нетішині проведено пам’ятні заходи. Звеличували живих і пригадували померлих під час урочистостей у Палаці культури міста. Слова вдячності героям війни від імені влади проголосила заступник міського голови Ольга Бобіна. До привітань приєднався заступник генерального директора з кадрів та соціального розвитку ВП ХАЕС Віктор Демидюк. З нагоди свята подяками виконавчого комітету міської ради і цінними подарунками були відзначені члени Нетішинської міської організації ветеранів, а саме: Олексій Дяченков, Євдокія Лебідь, Дмитро Мельник, Ніна Пилипчук, Надія Чубата, Галина Фурсяк та інші. Після офіційної частини концерт продовжили творчі колективи міста. У віршах, вокальних та хореографічних номерах згадувались грізні події війни, яка змінила долю мільйонів людей, війни, яка навчила світ об'є­д­нуватися в боротьбі проти агресора.

9 травня на мітингу-реквіємі міський голова Олександр Супрунюк, генеральний директор ВП «ХАЕС» Микола Панащенко, голова міської органі­зації ветеранів Микола Хомич віддали шану героям війни,  які, обороняючи Батьківщину, показали приклад героїзму і самопожертви. Поіменно були згадані нетішинці, які ціною власного життя боролись за мирне небо над головою в роки Другої світової війни, та загиблі воїни АТО, які захищали незалежність та суверенність нашої держави. Зворушливою композицією продовжили мітинг-реквієм учасники вокальної студії «Камелія». Завершився захід покладанням квітів до могил воїнів, які загинули в боях та жертв Другої світової війни, а також до пам’ятника загиблим воїнам УПА в селі Стригани Славутського району.

Фото Віктора Гусарова