Вистоїмо!

Нашим співрозмовником цього тижня був головний інспектор станції К.М.Коба

- Костянтине Миколайовичу, ви один із чотирьох представників Хмельницької АЕС у списку кадрового резерву президента НАЕК Енергоатом. В рамках програми навчальної корпоративної підготовки група потенційних керівників енергокомпанії прослухала курс у Міжнародному інституті менеджменту, пройшла стажування на Рівненській АЕС. Наскільки ефективна й доцільна саме така форма підготовки як нещодавнє стажування у наших сусідів?

- З точки зору підготовки спеціалістів високого рівня, маю на увазі, зокрема, післядипломну освіту, Міжнародний інститут менеджменту є провідним вищим навчальним закладом України. Під­вищення кваліфікації, яке проходили тут в рамках підготовки президентського резерву, вважаю доволі прогресивним. Курс лекцій, семінари, практичні заняття увінчалися захистом консалтингових робіт за тематикою, наданою НАЕК.

Що стосується нещодавнього стажування. Рівненська АЕС останнім часом демонструє непогані результати в плані зміни й оптимізації структури. Конкретні напрацювання, якщо цей проект дасть очікуваний результат, я так розумію, буде імплементований в подальшому на інших АЕС. Отож, у наших колег є чому повчитися.

Взагалі, зазначу, мета навчання в принципі не полягає у підготовці майже двох десятків президентів, а людей, чиї знання і досвід можуть бути використані керівництвом компанії більш широко на різних посадах. Серед нас багато спеціалістів, котрі вже займають високі пости в сфері експлуатації, роботи з персоналом тощо.

- У якій сфері, на якій посаді ви могли б ефективно застосувати свої знання?

- Якщо керівництво компанії запропонує ту чи іншу посаду, вважаючи, що на даний момент саме там мої знання і досвід будуть найбільш корисними, погоджуся. В принципі, готовий спробувати свої сили будь де, хоча, зізнаюся, ще й тут у мене залишається багато нереалізованих планів. Хотілося б завершити задумане, а там життя покаже.

- Чи можна іншими словами сказати, що стажування на РАЕС стало своєрідним обміном досвідом?

- Він відбувався вже тому, що в рамках цієї програми навчання проходять представники різних АЕС. Ми обмінялися думками з приводу напрацювань колег з РАЕС, відзначивши їх прогресивний поступ.

- За вашими плечима не одна вища освіта за спеціальностями технічного й управлінського напрямку. Який із них більш затребуваний на займаній посаді?

- Головним інспектором станції працюю 6 років, на моє переконання, на керівних посадах, починаючи уже з начальника підрозділу, заступників головного інженера і генерального директора найбільш важливим є ставлення до персоналу, вміння рахуватися з людським фактором, який в багатьох моментах є визначальним.

- Останнім часом хвиля гнівного збурення знялася в громадському середовищі через одночасну зупинку кількох енергоблоків на Южно-Українській і Запорізькій АЕС, що, на переконання людей, загрожує безпеці енергетики України. Як ви оцінюєте ситуацію, що склалася?

- Я б сказав, що зараз для безпеки української енергетики більшу загрозу складає блокування рахунків Енергоатома, що унеможливлює ефективну діяльність нашої галузі за багатьма напрямками.

Будь-які події не трапляються просто так,  виною тому зазвичай виступає якийсь загальний фактор. У даному випадку – цілий комплекс його складових: нестабільність у країні, хитка економічна ситуація, бойові дії на сході країни, соціальні потрясіння… Все це негативно впливає на людей, персоналу непросто справитися з таким психологічним тягарем.

Не думаю, що керівництво компанії не зможе втримати ситуацію під контролем, ми вже, на жаль, проходили подібні складнощі в 90-х роках. Вистоїмо.

- Чи не прослідковується  причинно-наслідковий зв“язок між ситуацією, що призвела до одночасної зупинки енергоблоків і блокуванням рахунків НАЕК?

- Сказати, що прикрість із зупинкою енергоблоків пов“язана тільки з цим, не можна. Слава Богу, що всі події, які передували зупинці, не є загрозливими для безпеки. Але всі вони розслідуються, аналізуються, вживаються заходи для уникнення подібних випадків на інших АЕС.

Ольга Сокол