Звичайна пляшка може стати шедевром мистецтва

Не існує меж  фантазії та творчості. У цьому можна було переконатися під час презентації у Нетішинському міському краєзнавчому музеї  персональної виставки крапкового розпису скла, презентованої жителькою Нетішина Наталією Женковою.

Свою долю Наталія Женкова пов’язала з будівництвом міста енергетиків, тривалий час працюючи у ВАТ «УБ ХАЕС». Коли з’являлась вільна година, брала в руки голку і вправними рухами створювала на полотні різноманітні візерунки. Одного разу, переглядаючи сайти в Інтернеті, жінка натрапила на демонстрацію скляних виробів, оздоблених невідомою для неї технікою – крапковою графікою. Виникло бажання більше дізнатись про цей вид мистецтва. Цьому сприяли і так звані віртуальні майстер- класи. Про своє прагнення освоїти методику розпису скла Наталія Женкова розповіла доньці Арині, яка мешкає у Чернівцях. У цьому обласному центрі Арина придбала спеціальні акрилові фарби, підібрала і скляний посуд різних конфігурацій.

Коли донька побачила перші мамині вироби, то була просто у захваті, бо не уявляла, що звичайну пляшку можна так оригінально оздобити.

Наталія Женкова до освоєння нової методики оздоблення скла підійшла творчо. Один за одним у її колекції з`являлись вироби, які не повторювались за оздобленням. Майстриня за короткий проміжок часу настільки вдосконалила свою майстерність, що з`явились охочі мати її вироби у приватних колекціях. Принаймні роботи Наталії Женкової сьогодні є у Чехії, Франції, США, Ізраїлі.

Під час презентації виставки, яку зі вступним словом відкрила директор Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк, її відвідувачі мали змогу побачити графічно оздоблені пляшки і на­віть деякі побутові речі. Наталія Женкова довела, що все, що нас оточує, можна прикрасити. Приміром звичайний гаманець, запальничку, канцелярські приладдя, тощо. За словами майстрині, оздоблення звичайної пляшки є копіткою справою, бо на всю поверхню слід нанести тисячі різнокольорових крапок. Тільки їх вдале поєднання створює неповторний образ.

Коли Наталія Женкова серйозно захопилась розписом скляних та керамічних виробів, то й гадки не мала про показ їх широкому загалу. Про необхідність організації першої персональної виставки маму переконала донька Арина. Під час презентації вона не приховувала захоплення. Схвальні відгуки прозвучали і з уст рідних, сусідів, та знайомих Наталії Женкової. Художник музею Валерій Походонько, методист управління культури та туризму Тетяна Костіна назвали її творчість даром Божим. Варто зазначити, що майстриня досконало освоїла методику крапкового розпису  протягом незначного проміжку часу – лише за рік.

Під час презентації виставки не обійшлось без культурно-мистецьких подарунків. Своєю пісенною творчістю присутніх порадувала юна артистка Анастасія Ковалінська, навчанням якої опікується Каміла Пельванова.

А який секрет досягнень Наталії Женкової? Він простий – бути не байдужим до всього, що нас оточує, і навчитися у звичайному бачити прекрасне.

Олександр Шустерук

Фото  автора