Кожного тижня Хмельницька АЕС приймає ряд відвідувачів. Серед численних ділових, інспекційних, наглядових груп спеціалістів, які співпрацюють з атомниками, левову частину відвідувачів складають екскурсії школярів, студентів, викладачів і просто людей, які цікавляться роботою енергопідприємства Хмельниччини.

Днями в гостях на Хмельницькій атом­ній електростанції побували мешканці сусідньої Тернопільщини, які представляли новостворене Вишнівецьке об’єднання територіальних громад. Саме вчителі фізики та математики чотирьох шкіл округи виявили бажання побачити на власні очі високотехнологічне енергопідприємство. Тернопільщина, і зокрема Збаразький район, звідки родом відвідувачі, славиться своєю мальовничістю, екологічною привабливістю та історичними пам’ятками, проте цей регіон не має власних великих виробництв. Тому шкільні вчителі на черговому методоб’єданні вирішили, що буде цікавим, насамперед для себе, відвідати атомну електростанцію, де із законами та явищами фізики спеціалісти-ядерники стикаються практично щохвилини. Як зауважує Юрій Бодасюк, вчитель фізики та астрономії із Старого Вишнівця, хотілося щось змінити, аби проводити цікавіші уроки, тому й народилася ідея відвідати АЕС. Спочатку думали поїхати на Рівненську атомну електростанцію, проте наразі там екскурсії не проводяться, і знайшовши на сайті ХАЕС відповідну інформацію, вчителі надіслали лист, аби їм посприяли в органі­зації відвідин.

- Ми всі вперше тут, і відстань виявилася невеликою, лише 110 км, - каже Юрій Дмитрович, - а стільки цікавого побачили у вас, стільки інформації почерпнули. Хочемо наступного разу приїхати вже з учнями. Нам, як вчителям-предметникам, які також викладають ядерну фізику, подвійна користь від знайо­мства з атомною електростанцією. Адже це допоможе урізноманітнити проведення тематичних уроків, сприятиме кращій підготовці до предметних олімпіад. Діти краще слухають і сприймають матеріал, яким ти ділишся із власного досвіду.

У спілкуванні гості схвально відгукувалися і за своїх учнів, багато з яких цікавляться фізикою, математикою, показують гарні знання і виборюють призові місця з цих предметів на обласних олімпіадах. Цьогоріч, наприклад, вихованець Юрія Бодасюка посів третє місце на обласній олімпіаді з фізики та астрономії.

- Саме для таких дітей, які знають і люблять фізику, - ділиться міркуваннями педагог, - і варто проводити подібні екскурсії. Це відкриває перед ними перспективу вибору професії. Мені хочеться, щоб тернопільчани теж активно обирали своїм фахом ядерну фізику. Ми в школі вчимо своїх дітей думати, аналізувати і розуміти, що ядерна енергетика безпечна, екологічно чиста, особливо в порівнянні з тепловими електростанціями. І при грамотній та правильній експлуатації ризик від її роботи зводиться до нуля, тобто насамперед потрібно самому бути професіоналом високого класу.

Під час відвідин інформаційного центру екскурсанти звернули увагу на незвичайний «об’єкт». Ним виявився звичайний велотренажер, у який вмонтовано генератор, тобто така собі міні-електростанція. Дехто з гостей виявив бажання спробувати себе справжнім енергетиком: під час обертання педалей загоряється лампочка на пристрої. Одна із вчителів захоплено сказала: «Я вперше в житті виробила електроенергію! Можу лише уявити, скільки таких велотренажерів потрібно для роботи електростанції протягом хвилини!»

Тетяна Степанюк

Фото Олександра Шустерука