Не по-державницьки!

Тема закінчення будівництва третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС не втрачає актуальності. За висновками експертів, через певний період Україна матиме проблеми нестачі електроенергії. Відтак добудовані енергоблоки можуть посприяти  розвиткові економіки, яку важко уявити без необхідних енергетичних потужностей. Саме з таким баченням ситуації завітав на збіглому тижні до депутатів Гощанської райради заступник генерального директора з капітального будівництва Хмельницької АЕС Олег Рахлінський.

Під час чергової сесії Гощанської райради на обговорення депутатів було винесено ряд питань, в числі яких погодження будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС.

Попередньо на адресу генерального директора Хмельницької АЕС надійшов лист голови Гощанської райради Олександра Поліщука, в якому йшлося про те, що районна рада вивчає питання внесення на розгляд сесії відкоригованих матеріалів ТЕО щодо погодження будівництва енергоблоків №3 та 4 Хмельницької АЕС. «З метою чіткого формулювання питання, що буде запропоноване на розгляд сесії районної ради, просимо Вас надіслати проект рішення з даного питання. Після отримання вказаного проекту рішення, районною радою у відповідності до вимог чинного законодавства буде повторно розглянуто питання розгляду сесією районної ради відкоригованих матеріалів ТЕО щодо погодження будівництва енергоблоки №3 і 4 Хмельницької АЕС», - йшлося у листі.

Хмельницька АЕС направила своє бачення ситуації: «Уважно розглянувши Ваш лист від 05.04.2019, направляємо проект рішення Гощанської районної ради «Про погодження розміщення реакторної (ядерної) установки ВВЕР-1000 - енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС» з проектом додатку «Перелік проектів, що мають вагоме значення для розвитку Гощанського району, які будуть реалізовуватись під час будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС». Нагадуємо Вам, що під час введення в експлуатацію енергоблока № 2 у 2004-2007 роках за кошти Хмельницької АЕС у Гощанському районі про- фінансовано будівництво таких об'єктів:

  1. Будівництво підвідного та міжсільських газопроводів від ГРС Гоща до сіл Дуліби, Майків, Русивель, Пашуки, Бочаниця, Жаврів, Глибочок - 1 379,52 тис. грн.
  2. Підвідний газопровід до с. Олексіївка, Посягва, Ясне, Сергіївка - 220,00 тис. грн.
  3. Реконструкція системи опалення аграрного ліцею в с. Бугрин з переведенням на природний газ - 35 7,84 тис. грн.
  4. Реконструкція системи опалення дільничної лікарні в с. Бугрин з переведенням на природний газ - 163,77 тис. грн.
  5. Реконструкція комунального санаторно-оздоровчого комплексу "Агатівка" - 13,95 тис. грн.
  6. Будівництво підвідного газопроводу до сіл Бугрин, Новоставці, Колесники, Угільці - 1 144,81 тис. грн.
  7. Газифікація хутора Франівка Симонівської сільської ради - 34,00 тис. грн.

Загальна сума вкладених Хмельницькою АЕС коштів на будівництво об'єкті соціального призначення в Гощанському районі у 2004-2007 роках склала 3 313,89 тис. грн.

Протягом літа гощанські депутати на сесіях не піднімали питання щодо погодження будівництва третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС, а повернулись до нього лише зараз.

Перед прийняттям рішення на сесії було надано слово заступнику генерального директора з капітального будівництва Хмельницької АЕС Олегу Рахлінському. Він зробив короткий екскурс в історію спорудження Хмельницької АЕС та  окреслив проблематику справи, вказавши на господарську цінність наявних конструкцій блоків 3 та 4. За словами доповідача, добудова дасть імпульс розвитку народного господарства нашої держави та, зокрема, і Гощанського району. Олег Васильович нагадав, що після пуску другого енергоблока протягом лише трьох років на будівництво об’єктів соціального призначення на гощанщині було витрачено більше трьох мільйонів гривень. Під час добудови третього та четвертого енергоблоків планується використати 10 частину коштів вартості їх будівництва.

У ході доповіді Олег Рахлінський повідомив, що АЕС України працюють у так званому базовому режимі,  забезпечуючи понад п’ятдесят відсотків всієї електроенергії України. Нинішні проблеми із вугіллям та непроста ситуація на нафтогазовому ринку роблять атомну енергетику практично незамінною і єдино спроможною підтримувати рівень промисловості та народного господарства. Добудова нових енергоблоків – справа державної ваги. Він закликав депутатів підтримати цей проект.

Проте, під час обговорення доповіді Олега Рахлінського  депутати підняли «традиційну» тему водних ресурсів Гощанського району, було намагання звинуватити Хмельницьку АЕС у всіх можливих і неможливих «гріхах», мовляв,  її вина у зниженні рівня грунтових вод незаперечна. Олег Васильович на основі інформаційних слайдів роз’яснив, що під час експлуатації третього та четвертого енергоблоків не виникне проблем із забезпеченням охолодження енергоблоків, бо води у ставку-охолоджувачі достатньо і її обсяг закладався у проекті будівництва ХАЕС. Він зазначив, що електростанція не проводить несанкціонованих відборів води із річки Горинь, бо це питання перебуває під контролем державних органів.

На сесії не обійшлось і без тверджень, що від діяльності ХАЕС у Гощанському районі підвищується радіаційний фон, хоча більшість депутатів райради неодноразово бували на проммайданчику Хмельницької АЕС і мали можливість спілкуватись із профільними спеціалістами та бачити статистику замірів радіаційного фону у регіоні. Дехто з депутатів виголошував неперевірену і ніким не підтверджену інформацію про підвищення рівня онкологічних захворювань у регіоні через виробничу діяльність Хмельницької АЕС.

Варто нагадати, що цьогоріч представники відділу охорони навколишнього середовища, цеху радіаційної безпеки, відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС взяли участь у екологічному прес-турі по населених пунктах, які належать до Бугринської об’єднаної територіальної громади Гощанського району Рівненської області та входять у 30-кілометрову зону спостереження ХАЕС. У ході акції були зроблені відбори чотирьох проб води, дослідження яких згодом здійснили спеціалісти лабораторії охорони навколишнього середовища. Заміри спеціальною апаратурою радіаційного фону вказали на відсутність його підвищення. Про всі результати досліджень було у письмовій формі повідомлено місцевий орган самоврядування.

Після бурхливого обговорення депутати повернулись до розгляду погодження будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Більшістю голосів воно не було схвалене.

Олександр Шустерук

Фото  Вадима  Мацюка