Не ради простої цікавості

До зони спостереження Хмельницької АЕС у Здолбунівському районі Рівненської області належить лише кілька населених пунктів, районний центр до неї не входить. Таке географічне сусідство є неабиякою підставою для зацікавлення представників  територіальної громади Здолбунівщини  роботою одного із найбільших промислових об’єктів у нашому регіоні. Днями гостями ХАЕС стали представники місцевої районної адміні­страції на чолі з Сергієм Кондрачуком та депутати районної і ряду сільських рад.

Першим об’єктом ознайомлення став навчально-тренувальний центр. З уст заступника начальника НТЦ Івана Абраміва члени делегації довідались про складові підготовки персоналу Хмельницької АЕС. Промовець наголосив, що НТЦ ХАЕС за цим напрямком в числі найкращих у нашій державі.

На макеті основних елементів енергоблока Іван Євгенович дав роз’яснення щодо технологічних процесів, за допомогою яких виробляється основна продукція електростанції – електроенергія. Тут здолбунівські екскурсанти продемонстрували і своє бажання якомога більше довідатись про роботу енергетичного об’єкта. Представник навчально-тренувального центру відповів на низку запитань. Потім  гості мали нагоду спостерігати за відпрацюванням фахівцями станції нештатної ситуації на пов­номасштабному тре­нажері блочного щита управління.

Серед учасників екскурсії знайшлися охочі посидіти у кріслі провідного інженера, що бере участь у навчанні оперативного персоналу. На мить відчула відповідальність, з якою приступають працівники електростанції до виконання своїх обов’язків, працівник органі­заційно-інформаційного від­ділу Здолбунівської райдержадміністрації Марія Орлова. Як згодом виявилось, місто Нетішин для неї є рідним. Тут закінчила НВК №3. Її батьки, Олександр та Ніна Куранови, вже більше трьох десятків років трудяться в  гідротехнічному цеху.

- Із раннього дитинства я зростала у атмосфері розповідей про роботу Хмельницької АЕС, - повідала Марія Орлова, - найчастіше точилися розмови про гідротехнічні споруди. Мій тато закінчив Калінінський політехнічний інститут за спеціальністю гідротехнологія і одержав направлення на спору­дження меліоративних каналів в районі міста Іжевськ. Відтоді скептично ставиться до необдуманого осушення земель. За приклад до охорони довкілля визначає ставлення спеціалістів Хмельницької АЕС. Навколо  Нетішина природний ландшафт милує око. Насамперед  водосховище, ліси, чагарники, в яких мають прихисток різні види звірів та птахів. Пригадую, з яким завзяттям тато розповідав про присутність біля електростанції бо­брів, мовляв, вони є свідченням гарної екологічної ситуації у регіоні.

Представники Здол­бунівщини були запрошені для оглядин машзалу другого енергоблока. Тут роль своєрідного гі­да виконував заступник начальника турбінного цеху по роботі з персоналом Володимир Рубас. Він розповів про особливості роботи турбоагрегата та іншого обладнання турбінного відділення.  Користуючись нагодою представники делегації поставили досвідченому спеці­алісту низку запитань, що стосувались технологічних параметрів турбоагрегата, його надійності. Володимир Борисович дав лаконічні пояснення.

Під час оглядин території електростанції гості зі Здолбунова звернули увагу на благоустрій території біля адміністративно-побутового корпусу, мовляв, тут є чому повчитися, принаймні культура виробництва на високому рівні.

Згодом відбулась зустріч екскурсантів із заступником генерального директора з капітального будівництва Олегом Рахлінським, який вказав на велике значення для економіки нашої держави введення в дію третього та четвертого енергоблоків, що згодом мають взяти на себе чималу роль у  забезпеченні стабільної роботи енергосистеми держави у період, коли частина енергоблоків вітчизняних АЕС буде виведена з промислової експлуатації. Олег Васильович на території проммайданчика третього енергоблока розповів про  ступінь його готовності, дав змогу оглянути буді­вельні конструкції. Він окреслив низку проблем, з якими стикаються сьогодні атомники у своїх намірах нарощувати енергетичні потужності.

Багато цікавої пізнавальної інформації представники делегації одержали під час зустрічі із генеральним директором ХАЕС Миколою Панащенком, який охарактеризував основні напрямки виробничої діяльності підприємства, акцентуючи увагу на питаннях безпеки експлуатації. Атомники активно працюють не тільки над підвищенням безпеки другого енергоблока, а й проводять низку заходів для продовження терміну експлуатації першого. Микола Сергі­йович повідомив, що його поточний планово-попереджувальнийремонт передбачено здійснити за 96 діб.

 На основі статистичних даних Микола Сергійович розповів про характеристики викидів радіонуклідів у навколишнє середовище під час експлуатації енергоблоків. У переважній більшості вони складають мізерний відсоток від допустимої норми. Саме такий фактор,  за словами керівника підприємства, сприяє недопущенню збільшення місцевого гама фону, який не зазнав змін від початку експлуатації Хмельницької АЕС. Натомість Микола Сергійович сказав, що спеціалісти електростанції завжди готові провести моніторинг радіаційної обстановки на будь-якій території у зоні спостереження електростанції та за її межами.

Один із представників депутатського корпусу сказав, що погіршення самопочуття  деякі мешканці Здолбунова та району пов’язують із діяльністю Хмельницької АЕС. Микола Сергійович зазначив, що достеменно доведено - негативний плив на людей із серцево-судинними захворюваннями спричиняє саме підвищена активність сонця, і це жодним чином не стосується експлуатації принаймні ХАЕС.

У заключному слові голова Здолбунівської райдержадміністрації Сергій Кондрачук сказав, що більше десяти років цікавиться і непогано обізнаний із роботою Хмельницької АЕС. Свого часу очолював редакцію Здолбунівської районної газети «Нове життя», працював редактором місцевого радіомовлення. Як представник мас-медіа, брав участь у різних конференціях, які організовував відділ роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС. Він особисто переконався, що альтернативи атомній енергетиці у нашій державі на даному етапі немає, тому на державному рівні потрібно сприяти її розвитку, зокрема, нарощенню додаткових енергетичних потужностей. Добудова третього та четвертого енерго­блоків дасть можливість розвитку місцевої промисловості, іншим напрямкам економіки.

Олександр Шустерук

Фото автора