Не викидайте батарейки!  Віддайте їх дітям

Врятувати планету закликають усі й всюди. Та і ми щовесни долучаємося до різноманітних акцій зі збереження Землі: прибираємо, виса­джуємо дерева тощо. А ось учні 1-Б Нетішинської загольноосвітньої школи І-ІІІ ступеню №4 пішли далі. Вони задалися метою зменшити кількість важких металів, що потрапляють до навколишнього середовища. Звучить неправдоподібно? Насправді все просто!

Нетішинські першокласники взялися збирати використані батарейки.  «Тому що вони вибухнуть», – відповідають діти на запитання: «а навіщо?». Вибухнуть чи ні, але шкоди нароблять.

«Ми дізналися, що одна пальчикова батарейка, викинута в сміття, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі, а в лісовій зоні це територія мешкання двох дерев, двох кротів, одного їжачка і кількох тисяч дощових хробаків», – такими словами починається звернення до батьків, що розміщено у класі. 

Отож, підрахувавши, що середньостатистична родина в рік викидає від 100 до 500 батарейок, школярі разом зі своїм класним керівником Оленою Попрожук та головою батьківського комітету Катериною Янович вирішили покласти цьому край та закликали усіх не викидати батарейки у сміття, а, як і належить, організувати їх утилізацію.  

Ініціатива організації акції зі збору батарейок надійшла власне від Катерини Янович.

«В новинах почули, що в різних містах України збирають батарейки і відправляють на утилізацію. Стало цікаво, почали шукати інформацію про це. Виявилося, що в Україні стартував проект «ViVabat» – потрібно зібрати певну кількість батарейок та відправити їх на завод з утилізації. У нашій країні такий завод­ є у Львові. Мало того, що утилізація 30 кг батарейок нічого не коштуватиме нам, до того ж організатори проекту обіцяють містам, що зберуть достатню кількість батарейок, подарувати спеціальний контейнер для збору використаних одноразових елементів живлення», – ділиться Катерина. 

До речі, над проблемою утилізації батарейок та побутових прила­дів думають вже давно. Та подібна діяльність недешеве задоволення – зависокі податки. А тому, щоб працювати незбитково, потрібно, наприклад, львівському підприємству «Аргентум» переробляти використаних елементів живлення не менше ніж тонну на день. Акція, до якої долучилися неті­шинські школярі, сприятиме цьому­.

«Знаєте, наприклад утилізація ноутбука коштує 63 гривні, за минулий рік в Україні тільки одна людина віддала на переробку свій комп’ютер», – розповідає Катерина.   

Поки що учні 1-Б збирають батарейки власними силами у звичайнісіньку пластикову пляшку. «Наразі ми зібрали 2 кілограми, що дорівнює 200 батарейкам. Проте, чим більше людей дізнається про нашу ініціативу, тим більше з’являється бажаючих долучитися, – ділиться вчитель дітей Олена Попрожук. – Звичайно, спочатку, дізнавшись про збір батарейок, люди сприймають це не дуже серйозно, але згодом, розуміючи, яку шкоду може наробити лише одна батарейка, починають приносити нам використані елементи живлення».

Українські екологічні організації вважають, що давно настав час навчити мешканців нашої країни не викидати у звичайне сміття побутові прилади, елементи живлення та інше. І в цьому плані заздрять європейським країнам та їх звичці сортувати сміття. Можливо, завдяки цим першокласникам і ми нарешті над цим замислимося.

«Ця акція нічого не коштує, ми не витратили на це жодної копійки, натомість маємо змогу долучитися до гарної справи, навчити дітей, наскільки важливо дбати про навколишнє середовище», – каже Катерина Янович.  А Олена Попрожук додає: «Ці акції потрібні. Ми багато говоримо про збереження природи, натомість, щоб донести цю думку до дітей, виховати їх свідомими громадянами, потрібно не лише залучати їх до різноманітних акцій, але і показувати власний приклад. Тому дуже добре, що до таких ініціатив долучаються насамперед батьки», – каже Олена Миколаївна.

Отож, бажаєте зробити щось корисне, мрієте пробудити свідо­мість в українцях? Чим не нагода. Допоможемо першокласникам зібрати 30 кілограмів батарейок?

На період літніх канікул збір батарейок проходитиме у магазині «М2» з 8.00 до 19.00, за адресою: вул. Михайлова, 22, телефон для довідок 3-22-81.

Марина Шанько

На знімку: ось вони, юні, свідомі екологи нашого міста. 1-Б Нетішинської ЗОШ №4 пропонує усім бажаючим  долучитися до акції зі збору батарейок.