Не все підвладне електроніці

Трохи менше року догові­рний відділ очолює Г.В.Гей, так співпало, що саме в цей період фактично на третину оновився підрозділ. Це додало певних проблем. Люди, котрі нещодавно влилися в колектив, мусили ще опанувати нову для себе діяль­ність, відтак вся повнота навантажень припала на персонал з тривалим досвідом роботи. З такими колосальними обсягами колеги справилися достойно, - зауважує Галина Володимирівна. Відділ працював злагоджено, згуртовано, тут одночасно допомагали молодому керівнику і тим, хто тільки починав освоювати ведення догові­рної діяльності.

- Якими базовими знаннями мають володіти ваші працівники?

- Розумітися на економіці, орієнтуватися в юридичних питаннях, почасти бути психологом. Персонал архівної групи повинен добре знати діловодство.

Говорячи про рік поточний, співрозмовниця відзначила кілька позитивних моментів. Договірники зітхнули з полегшенням, коли з`явився нормативний документ, який регламентує вартість виконаних робіт і послуг. Такий «Стандарт визначення вартості ремонту основного і допоміжного енергетичного устаткування, обладнання і передавальних пристроїв атомних електростанцій» «Енергоатом» розробив і погодив з профільним міні­стерством. Це суттєва підмога у повсякденній роботі. Щоправда, й цього документу замало, особливо в умовах, коли на підприємстві підійшли до етапу виконання робіт з продовження термінів експлуатації енергоблока №1. Багато з них носять дослідницький характер, за відсутності нормативних показників важко визначити їх вартість. В Україні, за словами Г.В.Гей, таких нормативів нема – союзні давно не діють, їх ніхто не переглядав і не перевидавав. Ситуація непроста, але не безвихідна, у відділі вірять, що й такі нюанси вдасться унормувати.

- Галино Володимирівно, як позначилося на договірній діяльності запровадження системи державних електронних закупівель – спростило, ускладнило?

- Однозначну оцінку давати зарано, оскільки електронних закупі­вель проведено (в тестовому режимі – ред.) наразі зовсім мало. Зможемо проаналізувати, коли такі закупівлі стануть масовими. Перші враження, якщо говорити про нормативну базу, відбір постачальника робіт і послуг став простішим, а от терміни укладання договору більш жорсткими. Серед позитивних факторів – зниження вартості робіт.

- Нещодавно на прес-конференції президент «Енергоатома» Ю.О.Недашковський зазначив, що атомники практично припинили співпрацю з Російською Федерацією, окрім як у питаннях закупівлі ядерного палива і відвантаження відпрацьованого. Як вдається заповнити цю нішу, чим замінити?

- Хочу сказати, що останні 2-3 роки контрактів з Росією було дуже мало, ми все більше орієнтуємося на вітчизняного виробника.

Спілкуючись з Г.В.Гей на теми посякденної діяльності очолюваного нею підрозділу, не оминули ми і запровадження програми SAP - «автоматизованої системи, яка дозволяє планувати ресурси великих компаній, розраховувати все до дрібниць, а також формує єдиний інформаційний простір». У нас вона запроваджується вже впродовж двох років, у 2014 з допомогою SAP започаткували електронну реєстрацію договорів, а в поточному запускаємо ще одну частину програми – бюджет, тобто фінансування  господарської діяльності під­приємства в  т.ч. і договорів,  - каже Галина Володимирівна. Не все виходить гладко, можливо через те, що це програмний продукт німецького виробника і орієнтований, відповідно, на тамтешню економіку, структура якої трохи відмінна від нашої.

- А в чому, власне, проблема?

- Програма не є гнучкою, дуже важко вносити будь-які зміни у виконання договорів і їх фінансування. Машина досконало робить те, що у неї закладено, але вона не здатна аналізувати, наприклад, причини перенесення виконання договору з поточного року на наступний, невчасної оплати виконаних робіт і послуг.

- Невчасне фінансування, як правило, породжує прострочені договори?

- Такої проблеми, на жаль, позбутися не вдалося, і реальне фінансування не покриває планових потреб. Якщо заборгованість не вдається погасити до кінця поточного року, вона автоматично переходить на наступний календарний рік і так само автоматично «з`їдає” кошти, передбачені на наступний рік.

Нелегким, в силу різних причин, в тому числі загальнодержавних, був 2015-й рік. Фінансування було вкрай недостатнім, станом на 1 листопада маємо за договорами чималу кредиторську заборгованість. Сподіваюся, що до кінця року все-таки вдасться її погасити і нарешті розірвати замкнуте коло, по якому ходимо.

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука