Не тільки у друкованому, але й електронному варіанті  можна отримати книгу в бібліотечній системі міста

 

Бібліотеки – скарбниці надбань людства. Найвідоміша - Олександрійська бібліотека,  вже в третьому столітті до нашої ери входила в число найшанованіших наукових закладів древнього світу, здійснювала не лише зберігання мудростей, але її працівники досліджували, збагачували наукову спадщину, вели                   викладацьку діяльність. 

Серед най­відоміших бібліотекарів світу Клавдій Птоломей, який створив свою систему світу і якою послуговувались понад 1300 років.

Готфрід Лейбніц – фізик, язикознавець, філософ, математик, був главою найбільшої придворної бібліотеки Європи, автор проекту Петербурзської академії наук.
Микола Лобачевський очолював Казанську університетську бібліотеку, Папа Пій XI – наукові зібрання Ватикану та Мілану. Майже тридцять років віддав цій справі Іван Крилов і навіть Казанова тринадцять років працював придворним бібліотекарем у Богемії! Список можна продовжувати до наших днів.

Нетішин обзавівся першою масовою бібліотекою у 1924 році. У 1941 році книжковий фонд становив півтори тисячі примірників книг. Післявоєнна історія у проміжку між 1950 та 1980 роками пов’язана з іменами Лідії Іванівни Пацаловської, яка була першим штатним бібліотекарем, Алли Григорівни Каменевої, Тетяни Миколаївни Пацаловс­ької, Надії Дмитрівни Мельничук.

 Особливий розвиток бібліотечної справи пов’язаний з будівництвом ХАЕС і міста Нетішин. І цей період заслуговує на окрему розповідь. А  1995 року в місті разом з організацією міськвідділу культури створюється власна Нетішинська міська централізована бібліотечна система. Її очолила Марія Леонідівна Омельчук. На чолі колективу  з п’яти книго­збірень вона і досі. Звичайн­о ж, головну скрипку віді­грає Центральна міська бібліотека, яка залишається провідним загал­ьно­дос­тупним інформаційно-просвітницьким і  культурним центром м.Нетішина, найбільшою книгозбірнею міс­та, інформаційно-методичним та координаційним центром для всіх бібліотек системи.

Головне в діяльності Неті­шин­ської ЦБС – впровадження сучасних технологій, які дозволяють збільшити потік інформації в бібліотеки та покращити постачання інформації користувачам.

В центральній бібліотеці з 23 січня 2003 року діє Інтернет-центр, створений завдяки гранту, який отримала бібліотека, взявши участь у конкурсі, оголошеному відділом преси освіти та культури Посольства США в Україні ’’Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP-ІІ)’’. Реалізувавши цей проект, колектив ЦБС не зупинився на досягнутому і виграв згодом грант ’’LEAP-Connect’’, кошти якого були направлені на підтримку Інтернет-зв’язку. А в 2006 році бібліотека взяла участь у конкурсі Посольства США в Україні ’’LEAP-Connect-ІІ’’ і виграла грант на підтримання інтернет-зв’язку в наступному році.

Цьогоріч Нетішинська ЦБС здійснила наступний крок, вигравши  міжнародний грант на 15 комп’ютерів, 4 принтери,  4 сканери, сертифіковане програмне забезпечення, безкоштовне користування інтернетом тощо. Вже сьогодні читачі ЦБС мають можливість віднайти у всесвітній павутині необхідну для них інформацію, поспілкуватись з людьми, які знаходяться за тисячі кілометрів від Нетішина.

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек у читальному залі Центральної бібліотеки міста відбулись урочистості, на які зібрались члени літературної студії «Натхнення», читачі, винуватці свята, представники влади.

У промові до бібліотекарів заступник місь­кого голови Іван Ми­хасик наголосив, що бібліотеки  міста залишаються осередком культури, тут проводиться велика виховна і просвітницька робота. Від виконкому Нетішина були вручені гра­моти та подарунки завідувачу відділу обслугову­вання Аллі Білик та бібліотекарям 1 категорії Тамарі Андрійчук і Аллі Надаховській,  а від відділу культури відзнак були удостоєні бібліотекар 1 категорії Наталія Герасимчук та техпрацівники Надія Башинська і Антоніна Груша.

Вдячні читачі називали прізвища Людмили Колпакової,  Наталії Ткачук, інших трудівниць. Віршовані рядки на адресу бібілотекарів прозвучали з вуст Вєри Ковальчук та Тетяни Ходак. Слова подяки за співпрацю проголосили Микола Руцький, Віктор Гусаров.

До свята бібліотека поповнилась низкою видань, подарованих кандидатами у депутати до Верховної Ради України.

Віктор Павлов

Фото Лесі Ліщенко