Нестандартне мислення в рамках стандартів

Масштабне сучасне підприємство, яким є Хмельницька АЕС, неможливо уявити без такої функціональної одиниці, як конструкторсько-технологічний відділ, адже фахівці підрозділу причетні до модернізаційних оновлень, що їх зазнає виробництво, до змін у багатьох напрямках роботи. Без  участі фахівців КТВ важко уявити стабільну роботу обладнання  ХАЕС, проведення ремонтних кампаній, ліквідацію технологічних огріхів на агрегатах та пристроях.

За словами начальника конструкторсько-технологiчного вiддiлу Володимира Вема, його колеги причетні до розробки ремонтної документації, важливої для здійснення ремонтних операцій у реакторному та турбінному вiддiленнях. Зокрема, фахівцями відділу виконана розробка керівництва з капітального ремонту клапанів регулюючих; розроблена технологічна iнструкцiя із розбирання та ремонту імпульсних клапанiв. Для реакторного вiддiлення також розроблені технологiчнi інструкцiї на зварювання елементів трубопроводів у процесі встановлення арматури на лініях продування парогенератора. Спецiалiсти конструкторсько-технологiчного відділу залучені до процесу оперативного термінового усунення дефектів.

Конструкторсько-технологічний відділ на Хмельницький АЕС був заснований 17 грудня 1984 року. Його очолювали Віктор Цурик, Леонтій Подковенко, Сергій Постніков, а з 2017 року ідейним натхненником став Володимир Вем, який розпочав трудовий шлях в КТВ одним із перших.

Незмінними впродовж усього часу залишаються функції, покладені на колектив конструкторсько-технологічного відділу – розроблення проектної, конструкторсько-технологiчної документації, над чим працює дві групи з ідентичною назвою – конструкторська і технологічна.  За структурою відділ складається з двох груп – конструкторської та технологічної. Їх діяльність регламентована низкою функцій, серед яких пріоритетні – роз­робка проектної, конструкторської та тех­нологічної документації. Справлятися з поставленими завданнями стало значно простіше завдяки комп’ютерним технологіям.

– Використання комп’ютерних технологій дало хороший результат, – запевняє В.Я.Вем. – Підвищилася продуктивність i якість праці, фахівцям легше стало знаходити необхідну iнформацiю у доволі об’ємній базі нормативних документів, вимог, яких зобов’язані дотримуватися при виконанні своєї роботи.

Серед основних завдань конструкторської групи вiддiлу – розроблення проектної документації на виготовлення нестандартного оснащення, ремонт приміщень, будівель i споруд, підключення устаткування до електромережі та iншi види робiт. Технологічна група займається розробленням технологічної документації на ремонт обладнання та трубопроводів.

Володимир Вем задоволений роботою персоналу конструкторсько-технологiчного вiдділу. За його словами, пiдрозділ складається з фахiвцiв, якi мають великий практичний досвід з розробки різних конструкторських рішень, ремонтної документації та іншої важливої технічної документації, які допомагають у проведенні реконструкції та модернiзацiї обладнання, пiдвищеннi рівня безпеки діючих енергоблоків.

На сьогодішнiй день в архіві вiддiлу зберігаеться понад двадцять дві тисячі примiрникiв конструкторської, технологічної та ремонтної документації. Тут, як мовиться, зосереджена вся iсторія пiдроздiлу, починаючи з дня заснування.На даний час  колектив підрозділу поповнився новими дипломованими фахівцями, які володіють відповідними професійними знаннями та сучасними технологіями проектування та виконання проектів в сучасних комп'ютерних програмах.

Віктор Павлов

Фото Євгена Цибульського