«Нетішин – це моє улюблене місто»

Саме таку назву має біографічно-довідковий буклет із серії «Почесні громадяни та відомі особистості м.Нетішина», який презентували у міському краєзнавчому музеї. Для героя цього буклету, колишнього міського голови,  згодом голови Хмельницької облдержадміністрації та голови Хмельницької обласної ради Івана Васильовича Гладуняка це була певна несподіванка, і він вже в ході презентації ознайомився із світлинами та змістом буклету. Крім біографічних даних, які засвідчують життєвий шлях та головні віхи трудової біографії, тут вміщено відгуки про Івана Васильовича народного депутата України Сергія Мельника, Заслуженого працівника культури, першого директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Галини Фурманчук, директора Нетішинської ЦБС Марії Омельчук, Заслуженого енергетика України, заступника генерального директора ВП «Хмельницька АЕС» Альвіни Шестак. Альвіна Петрівна зокрема засвідчила,  що Іван Васи­льович з самого початку діяльності на посту міського голови вийшов з ініціативою залучити відповідальних працівників ХАЕС до проблем міста. Саме за його каденції її було введено до складу міськвиконкому.

«Це була надзвичайно гарна школа спілкування містоутворюючого підприємства з місцевими органами влади. Таким чином було залучено ХАЕС до проблем міста, які напряму впливають на вирішення важливих проблем, - зазначає вона. - Насамперед це стосується благоустрою, партнерських стосунків, розуміння важливості тих чи інших рішень. Зазначу, що Іван Васильович завжди знаходив розумні підходи до вирішення завдань, що стоять перед громадою. Він уважний не лише до пересічних людей, але й до тих, на кому лежить відповідальність за прийняття рішень. Стиль його керівництва оснований на повазі до думок інших, розумінні можливостей і способів рішення завдань, толерантності і вимогливості.

І.Гладуняк сприяв  тіснішому контакту  міської влади з ХАЕС, уважності до міських запитів, встановленню правил співіснування підприємства і громади. Це важливо для будь-якої структури. І на посту голови облради та обладміністрації він завжди ставив інтереси громади на перше місце, намагався досягти максимального результату, не применшуючи ролі особистості у вирішенні проблеми. Він - керівник високого рангу, на якого можна рівнятись при вирішенні завдань».

Директор краєзнавчого музею Оксана Кононюк проникливо і педантично «допитувала» Івана Васильовича, як сталось, що він, енергетик за покликанням, згодився на діяльність, яка на тому етапі не приносила дивідендів, вимагала нових якостей у спілкуванні з людьми, пошуку нестандартних рішень на історичному зламі дев’ностих.

- Школа ХАЕС була відправною точкою, адже навчила точності, вимогливості, послідовності, до­вершеності у прийнятті рішень. Згодився на пропо­зицію В.Сапронова стати біля керма місцевої влади. Місто будувалось на замовлення станції, вона була фундатором усіх структур. Підготовлених державни­х кадрів не було. Доводилось і в цьому питанні розбиратись, формувати команду. Ставили завдання зробити місто найкращим, і, здається, все у нас вийшло як слід. Вдячний кожному, з ким довелось працювати у ці роки. Це, напевно, головне моє місто, адже тут відбулась реалізація мене як людини. Ціную усіх, хто був причетний і до моєї біографії і до звершень у Нетішині.

Ще Іван Васильович розповів про те, чому саме медицині, освіті, культурі і спорту було приділено багато уваги. «З інститутських років запам’ятались слова У.Черчиля, який на вимогу спрямувати всі сили на досягнення перемоги відповів, «а який сенс воювати, коли вже немає культури?».

Він розповів, як давались ті чи інші рішення, що спонукало до тих чи інших дій.

Під час презентації із словами вдячності за співпрацю до героя біоргафічно-довідкового буклету звертались заступник генерального директора ХАЕС А.Шестак, начальник упрпавління культури міськвиконкому І.Михасик, директор ЦБС М.Омельчук, заслужені діячі культури  та освіти І.Сиваківська і М.Моцик, депутат обласної ради Н.Коваль та інші.

Зазначимо, що Іван Васильович Гладуняк є кавалером ордена «За заслуги» III ступеня. Він захистив 2001 року дисертацію на ступінь кандидата юридичних наук: «Правові проблеми формування політичної системи в Україні на сучасному етапі». За його головування місто отримало статус обласного підпорядкування, відкрито загальноосвітню школу №4, газету «Нетішинський вісник», виставкову залу «Арт-ПЛАС», краєзнавчий музей.

На даний час І.Гладуняк – депутат Хмельницької обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів. Завдяки його зусиллям місто отримало додаткове фінансування з обласного бюджету на ремонтні роботи Палацу культури, загальноосвітньої школи  №1.

Іван Васильович на розвороті буклету, подарованому редакції, підписав: «Читачам газети «Перспектива» з глибокою повагою і найкращими побажа­ннями». Побажаємо і ми почесному громадянину міста подальших творчих успіхів та добра­.