Нетішинська СМСЧ уклала з НСЗУ пакет готовності та очікує від МАГАТЕ сучасне медичне обладнання

Цьогоріч Нетішинська СМСЧ уклала договір з Національною службою здоров’я України за пакетом «Готовність закладу охорони здоров'я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях». Він передбачає, що медзаклад готовий до реагування на хімічні, біологічні, радіаційні, ядерні ризики. Раніше цей пакет медпослуг називався «ковідним» і укладався лише із закладом охорони здоров’я, який обслуговував 200 тисяч населення відповідної області. З 2024 року пакет готовності став доступним і для лікарень міст-супутників АЕС. Це стало можливим після письмового звернення керівництва АТ «НАЕК «Енергоатом», зокрема особисто керівника енергокомпанії Петра Котіна, на адресу прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. За пакетом готовності НСЗУ щомісяця виділяє лікарні 1 053 510 грн. Одна з умов цього пакета – наявність у медзакладі сучасного обладнання. Частину цього обладнання, зокрема цифровий рентгенівський апарат на два робочих місця, портативний рентгенапарат, вісім дванадцятиканальних електрокардіографів, щілинну лампу, офтальмоскопи та отоскопи, Нетішинська СМСЧ незабаром отримає в рамках реалізації програми з надання медичної допомоги МАГАТЕ.

Детальніше про пакет готовності та особливості роботи медзакладу в умовах повномасштабної війни – наша розмова з директоркою Нетішинської СМСЧ Тетяною Дідич.

– Тетяно Василівно, на скільки пакетів медпослуг Нетішинська медсанчастина цьогоріч уклала договір з Національною службою здоров’я України, відтак на які безоплатні медичні послуги – у межах Програми медичних гарантій – можуть розраховувати нетішинці?

– Медична галузь у місті енергетиків – одна з ключових, від її стану, зокрема, залежить якісне виконання посадових обов’язків фахівців критичної інфраструктури, готовність міста до можливої надзвичайної ситуації. Цьогоріч Нетішинська СМСЧ уклала з Національною службою здоров’я контракт на 20 основних пакетів. Це ті самі медичні послуги, що ми надавали минулого року, – хірургічні операції дітям та дорослим у стаціонарних умовах, стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій, медична допомога при пологах, лікування хворих з психологічними та поведінковими розладами, стаціонарна та мобільна паліативна допомога, реабілітація немовлят, дітей перших 3-х років, стаціонарна реабілітація, амбулаторна реабілітація, стоматологічна допомога, ведення вагітності в амбулаторних умовах, хірургія одного дня тощо. Серед законтрактованих пакетів – готовність до надання допомоги при надзвичайній ситуації.

– Розкажіть детальніше про пакет готовності?

– Вперше цього року всі заклади охорони здоров’я міст-супутників АЕС, зокрема й Нетішинська СМСЧ, уклали договір на пакет готовості до надання допомоги при надзвичайній ситуації. Згідно з договором лікарня щомісячно отримує від НСЗУ понад мільйон гривень. Відповідно у разі виникнення можливої радіаційної небезпеки заклад має забезпечити готовність до цілодобового масового прийому пацієнтів. Для цього приймальне відділення трансформується у відділення екстреної допомоги. Там облаштовані операційні, маніпуляційні, процедурні кабінети, палати для перебування пацієнтів, проведено кисень та складено кошик необхідних медичних препаратів тощо. Є й резервні приміщення, готові до масового надходження постраждалих. Важлива умова – достатня кількість медичного персоналу, ліжок у палатах анестезіології та інтенсивної терапії, а також обладнання на кшталт УЗД, електрокардіографа, апарата для штучної вентиляції легенів, моніторів пацієнта, має бути підведений кисень тощо. Дякуємо адміністрації Хмельницької АЕС за підтримку у матеріальному забезпеченні лікарні, зокрема за проведення кисню медичного до ліжок інтенсивної терапії. Разом ми забезпечимо готовність медзакладу до надзвичайної ситуації, проте сподіваємося, що цього вдасться уникнути.

– Відділення екстреної допомоги (приймальне відділення) Нетішинської СМСЧ першим реагуватиме на гіпотетичну надзвичайну ситуацію, проте на це відділення покладено й інші функції, зокрема прийом нетішинців для первинного огляду та планової госпіталізації. Скільки медиків постійно чергують у відділенні?

– У відділенні екстреної допомоги цілодобово чергують лікар, медична сестра та молодша медична сестра. Відділення розраховане на 6 ліжок, 16,5 ставки медичного персоналу, зокрема тут працюють терапевт, інфекціоніст, анестезіолог, педіатр, лікар з медицини невідкладних станів, фельдшер та інші. Окрім того, передбачено наявність лаборанта, рентген-лаборанта, можливість швидкого, ургентного, виклику лікарів вузьких спеціальностей. Зрозуміло, що на кожну надзвичайну ситуацію передбачено протокол реагування й окремо визначено кількість додатково залученого медичного персоналу. Зауважу, що до СМСЧ через приймальне відділення (відділення екстреної медичної допомоги) щодня планово чи ургентно звертається 30-40 осіб.

– Наявність сучасного обладнання – одна з умов укладання договорів з Національною службою здоров’я України, зокрема й щодо пакета готовності.

– Після реформування медичної галузі передбачалося, що оплата праці лікарів фінансується Національною службою здоров’я України, а ремонт приміщень та оновлення обладнання лягає на плечі власника комунального некомерційного підприємства – міської ради. Отож, наприкінці минулого року за кошти міського бюджету у лікарню було закуплено цифровий рентгенівський апарат на два робочих місця, який встановлено у 803 кабінеті поліклініки. В операційну хірургічного відділення – рентгенівський апарат С-дуга, який допоможе здійснювати якісну діагностику нашим пацієнтам, полегшить і спростить роботу лікарів під час проведення оперативних втручань.

– Незабаром Нетішинська СМСЧ очікує на суттєву матеріальну допомогу від Міжнародного агентства з атомної енергії.

– Дякуємо, що МАГАТЕ звернуло увагу на забезпечення якісного медичного обслуговування працівників Хмельницької АЕС, їхніх родин та інших нетішинців, що забезпечують тил атомників. Сьогодні процес листувань та погоджень вийшов на фінішну пряму, і, сподіваюся, незабаром Нетішинська СМСЧ отримає заявлене обладнання. Йдеться про цифровий рентгенівський апарат на два робочих місця у рентгенологічне відділення стаціонару, портативний (пересувний) рентгенівський апарат, який дасть можливість проводити рентген-діагностику безпосередньо у відділенні екстреної допомоги, 8 дванадцятиканальних електрокардіографів (кардіографи медсанчастини – старого зразка та постійно виходять із ладу), щілинну лампу, офтальмоскопи та отоскопи.

– Скільки часу займе монтування обладнання від МАГАТЕ і чи є в медзакладі фахівці, готові працювати на ньому?

– Встановлення цифрового рентгенівського апарата займе близько місяця – це час, щоб демонтувати старий апарат, що давно вийшов із ладу, та встановити новий. Великих коштів це не потребуватиме, адже приміщення, в якому він знаходиться, відповідає усім вимогам. Пересувне обладнання не потребує додаткового встановлення. У медсанчастині є фахівці, готові працювати на очікуваному обладнанні: є 5 рентген-лаборантів і два лікарі-рентгенологи; лікар-офтальмолог працює за сумісництвом із Шепетівки (офтальмолог СМСЧ наразі – у декретній відпустці), ведуться перемовини з офтальмологом-хірургом щодо працевлаштування тощо.

– Користуючись нагодою, хотілося б зачепити й інші наболілі теми. Конкретизуйте, будь ласка, лікарів яких спеціальностей наразі гостро потребує Нетішинська СМСЧ?

– У 80-х роках, коли відкривалася лікарня, сюди з’їхалися молоді фахівці з різних куточків країни, вони й задали тон нетішинській медицині. Але час невпинний, потрібно працювати на перспективу. Наразі медзаклад гостро потребує лікаря-офтальмолога, травматолога, невропатолога, лікаря з медицини невідкладних станів, лікаря фізичної та реабілітаційної медицини. Відтак перед міською владою порушила питання про виділення службового житла молодим медикам. Двері закладу завжди відкриті для нетішинців, які навчаються у медзакладах, бо хто, як не вони, мають розвивати місцеву медицину.

– Нагадайте, на скільки ліжок розрахований стаціонар медсанчастини.

– Наприкінці минулого року ми зауважили, що місця у стаціонарі заповнені, тому кількість ліжкомісць розширена з 150 до 188 ліжок.

– Наскільки заклад забезпечений безплатними (для пацієнтів) ліками в рамках національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення? Зрештою, поділіться спостереженнями: чи нетішинці продовжують дбати про своє здоров’я в умовах великої війни?

– Під час війни люди менше уваги приділяють своєму здоров’ю, бережуть гроші на «серйозніші потреби», тому здебільшого звертаються у вкрай важких випадках. Нетішинська СМСЧ забезпечена препаратами з національного переліку, але там представлені не всі ліки, а препарати, які відповідають стандартам і мають доказову функцію. А все, що поза цим переліком, заклад не в змозі закупити. І це лягає на плечі пацієнта. Наша мета – щоб пацієнт нічого не купував. Але, буду відвертою, не завжди НСЗУ покриває всі витрати за пролікований випадок. Будемо прагнути, щоб відсоток закупівлі ліків пацієнтом був найнижчим.

– Тетяно Василівно, насамкінець розмови розкажіть про себе. Звідки родом? Як доля завела вас до Нетішина?

– Народилася я у Рівному. Можна навіть сказати, що я, певною мірою, місцева. Більша частина мого життя пройшла у Кам’янці-Подільському. Закінчивши Чернівецький медуніверситет, пройшовши інтернатуру в Коростені та Києві, у 1998 році влаштувалася у Кам’янець-Подільську міську лікарню. Там пропрацювала 25 років. За фахом я анестезіолог. Пройшла всі щаблі цієї професії – від чергового лікаря до планового анестезіолога. Працювала у поліклініці, у дитячій та дорослій реанімації. У 2016 році була призначена заступником головного лікаря з хірургічної допомоги. Не покидала й свою основну спеціалізацію. У 2020 році мене призначили виконувачем обов’язків директора. Це був непростий час пандемії. Чотириповерховий корпус лікарні було перетворено на ковідний шпиталь. При цьому ми не зупинили роботу інших відділень у лікарні. 10 листопада минулого року мене призначили директором Нетішинської медсанчастини. Нетішин відразу припав до душі: чистий, компактний, комфортний.  І сам медзаклад сподобався – просторі корпуси, комфортні палати, сучасне обладнання. В області такого немає. Вже минуло пів року, відколи очолила Нетішинську СМСЧ. Хочеться, щоб пацієнти не їздили за послугами в окружні лікарні, а більше довіряли місцевим лікарям, адже ми зможемо їм допомогти.

– Дякую за розмову.

Лариса Власюк