Нетішинські берегині: від серця до серця

У ці важкі для нашої країни дні кожен громадянин намагається бути максимально корисним для Батьківщини, практичними діями робить внесок у нашу спільну перемогу. У Нетішині добре розуміють, що нині ми повинні стати надійним тилом для тих, хто воює на передовій, або опинився у скрутних обставинах, і не може евакуюватися. З цією метою одразу в перші дні війни відчайдушні нетішинки організували Жіночий батальйон 1 сотні. Його робота розділена чітко за напрямами: одні займаються збором та сортуванням одягу та предметів домашнього вжитку (рушників, подушок, матраців, ковдр), інші складають аптечки першої допомоги та приймають необхідні ліки. Частина жінок формує харчові пайки та веде облік матеріальних ресурсів, які стануть в нагоді бійцям територіальної оборони. А ще є невтомні «павучки», які з перших днів війни плетуть маскувальні сітки для захисників Вітчизни: сотні метрів захисного полотна виготовили жіночі руки. 

Працівниці Хмельницької АЕС день-за-днем організовано займаються плетінням сіток у одному з приміщень міста. Інші майстрині за три доби пошили 170 пар устілок. Частина нетішинок зайнялася пошиттям військових аптечок для Збройних Сил України та територіальної оборони, цупку тканину для яких принес­ли містяни.

Щодня у волонтерський логістичний центр нетішинці приносять усе необхідне, чого зараз так гостро потребують евакуйовані та українці, які залишаються в облозі: дитяче харчування, предмети гігієни (дитячі та дорослі), постіль, медикаменти, миючі засоби, продукти харчування, одяг, взуття. Діткам люди приносять розмальовки, фломастери, книги, іграшки, пазли. Велика частина з цього уже відправлена до Києва, Бучі, Василькова, Боярки та на передову нашим захисникам.

Іншу допомогу роздають біженцям, які нині є в Нетішині: кожен, хто потребує допомоги, може звертатися.Логістичний центр співпрацює й із закордонними друзями, які відправляють гуманітарну допомогу з Польщі. Днями у Нетішин було доставлено гігієнічні засоби, продукти харчування, медикаменти, іграшки діткам.На території логістичного центру проводять і практичні завдання з надання першої домедичної допомоги для волонтерів, які залучені до роботи з населенням. Також бажаючим волонтерам та мешканцям громади активісти проводять короткий курс із самооборони. Долучається до допомоги дітям, які евакуйовані, і центр дитячого розвитку CleverSpace: у ньому проводяться малечі арт-заняття, масаж.

Очільниця Жіночого батальйону пані Наталя каже, що вражена великодушністю та готовністю до самопожертви наших земляків: «Благодійність – це риса, властива нашому народу. У тяжкі часи ми гуртуємось, допомагаємо один одному, і в цьому – наша сила! За ці дні війни, які уже здаються вічністю, я побачила дуже багато людей зі щирим серцем. І не тільки в Україні, а й за її межами. Бо кордони стираються, коли в домівці біда і страждання. Дякуємо усім, хто щодня приносить посильну допомогу, жертвує кошти для наших захисників на фронті, адже ми займаємося виготовленням військової амуніції, бо добре споряджений воїн – гарантія нашого спокою. Щира подяка усім, хто дбає і хвилюється за кожне розбите чи втрачене життя, за скалічені душі, за поранених солдатів, дорослих і діток. Ми робимо єдину справу, яка допоможе вберегти наш рідний дім. Я від душі вдячна кожній жінці, яка віддає частку свого серця, вільного часу, коштів для порятунку та підтримки інших людей. Усе це справді безкорисливо, але наша оплата – це іскри радості в очах людей, які пережили страх, горе і розпач. І таких, як ми, багато не тільки у Жіночому батальйоні, а й в Нетішині, в усій країні. З таким народом ми приречені на перемогу. Я вірю – все буде Україна!»

Тетяна Степанюк