НЕТІШИНСЬКІ ГРАЦІЇ

Граціозність дістається у подарунок обраним, у числі цих щасливчиків –  десятирічна Анна Шевцова та дев’ятирічна Аліса Тараторкіна. Дівчатка понад п’ять років займаються художньою гімнастикою і, без перебільшення, є гордістю нетішинського спортивного клубу «Золота  осінь».

Свого часу мами привели малечу на заняття до тренера Дарії Орловської, а нині гімнастика стала важливою частиною життя обох дівчаток. Природній та­лант вони щодня множать на старанну працю.

«Коли я  прийшла у секцію гімнастики, – розповідає Аня Шевцова, – то займалася по годині, а зараз щодня вправи, розминка, розтяжка тривають по дві-три години. Відпочити можу лише у вихідні, і то, якщо немає змагань». Крім основних занять у залі, дівчатка тренуються вдома, додатково відшліфовують розтяжку, шпагат, інші вправи. Жар­тома кажуть, що беруть приклад із своїх домашніх улюбленців – котів, адже хто, як не ці муркотливі створіння, є взірцем граціозності та спритності?

До програми тренувань входить обо­в’язкове оволодіння кількома предметами, котрі гімнастки задіюють у виступах. І це ускладнює підготовку, адже вимагає від дітей додаткової зосередженості, вправності та гнучкості.

У дівчаток є своє улюблене знаряддя  серед спорти­вних предметів. Аня, наприклад, любить займатися із обручем, скакалкою та стрічкою, у Аліси – подібні уподобання. Наполегливі тренування, відповіда­льність та любов до цього граціозного виду спорту дають гарні результати: дів­чатка є учасницями та призерками численних турнірів із художньої гімнастики, які проводяться в Україні  і за кордоном.

До географії їх спортивних перемог входять різні локації міст України: Київ, Львів, Одеса, Вінниця, Ужгород, Хмельницький, Луцьк, Рівне тощо. Нагороди за призові місця юні спортсменки мають і за межами України, зокрема вони увійшли у число кращих та найсильніших гімнасток своєї вікової групи на міжнародних змаганнях у Польщі та Словаччині. Очі спо­р­т­­сменок горять, коли вони розповідають про здобуті численні нагороди. Кожна медаль чи кубок має власну історію, масу емоцій та вражень. І кожна – по-своєму дорога та цінна Анні та Алісі.

П’ятикласниця Анна Шевцова із захопленням розповідає про турнір «Криш­талеві булави», який проходив у Львові  2019 року і дівчинка посіла там перше місце. Каже, що любить їздити до цього старовинного міста на змагання, бо вони збирають кращих спортсменок країни. Погуляти Львовом дітям також надзвичайно подобається.

Чотирикласниця Аліса Тараторкіна із гордістю демонструє медалі зі словацької Братислави, де у 2017 та 2018 роках виборювала перші місця, а нещодавно посіла найвищу сходинку п’єдесталу турніру «Багіра».Є у дівчаток мрії та задуми – обидві хочуть стати майстрами спорту і потрапити на Олімпіаду, є взірці, на кого вони рівняються та беруть приклад. Ані, наприклад, подобається Анна Різатдінова, Алісі – Христина Погранична та Вікторія Онопрієнко, проте найвищим прикладом для школярок, за їх словами, є їх безпосередні тренери: Дарія Олександрівна Орловська та Юлія Володимирівна Руда.І хоч гімнастки ще зовсім юні, проте по-дорослому розуміють, що за таким привабливим видом спорту насправді стоїть титанічна праця, і це зовсім не відлякує їх, адже у всьому їх підтримує, заохочує та вдосконалює тренер та засновниця клубу «Золота осінь» Дарія Орловська. На її думку, рецепт успіху простий, і навіть фізичні дані не завжди відіграють вирішальну роль. Насамперед, це наполегливість, си­ла волі, терпіння.

«До нас на гімнастику батьки приводять діток у 3-4 роки, тому що у цьому виді спорту починати треба із юного віку: малюки дуже пластичні і гнучкі, легше опано­вують розтяжку. Звичайно, є фізіологічні дані для відбору гімнасток, проте у процесі тренувань за півроку картина стає зрозумілою. Багато хто не витримує – не вистачає сили волі побороти лінь і біль, які, звісно, мають місце при навантаженнях. В нас були діти із прекрасними даними, проте їм не вистачило на­полегливості та терпіння.

Працьовитість, сила волі та характер – першооснова успіху у художній гімнастиці», – стверджує Дарія Орловська. Юні грації мусять дотримуватися спеціальної дієти: обмежувати себе у цукерках, солодощах, вуглеводах. Цю місію, за­звичай, несуть батьки, які контролюють харчування дітей.

За словами тренера, батьки – це надзвичайно сильний тил, на їх плечі лягає багато організаційних та фінансових питань. Розкішні костюми для виступів чого вартують! Стільки є нюансів, аби їх замовити та пошити, а тоді виступити у них дівчаткам:  часто блискучі камінці та стрази при вправах впиваються у тіло дитини і створюють дискомфорт. Проте, краса, як відомо, вимагає жертв.

Активно допомагають у проведенні чемпіонату з художньої гімнастики у м. Не­тішині Хмельницька АЕС та Українське ядерне товариство. Зокрема, атомна станція щороку виділяє приміщення для змагань, завжди йде назустріч у організації тренувань та турнірів.

Дарія Орловська наголошує, що проведення такого турніру у Нетішині підвищує рівень нетішинського клубу, дає можливість збиратися найкращим юним представницям художньої гімнастики. Це додає юним граціям спортивного стимулу та азарту.

А наші героїні Аня та Аліса щодня поспішають на тренування, аби крок за кроком наблизитися до ідеалу. Відпрацьовують вміння та навики у спортивному залі, аби знову яскравими зірочками кружляти і перемагати в чергових турнірах.

Тетяна Степанюк