Нетішинські музейники запрошують на зустріч із княгинями

2 лютого у Нетішинському краєзнавчому музеї в рамках міжнародного мистецького проєкту «Ляльки мандрують світом» презентували виставку вузлових ляльок «Князівни та княгині». Проєкт ініціювали Тетяна Золочевська з німецького міста Бремен і Ніна Хаген з міста Осло, Норвегія. Завдяки учасниці з Нетішина Тетяні Ходак княгинь побачили й нетішинці.

Знаково, що перші перемовини про презентацію виставки у Нетішині велися ще торік у лютому. Проте війна поставила життя на паузу, і княгині приїхали до Нетішина фактично через рік повномасштабного лиха.

Проєкт вражає: 40 майстринь з України, Німеччини, Норвегії та навіть Бразилії виготовили 70 ляльок-мотанок в образі легендарних та напівзабутих українських княгинь. Чимало українок творили під обстрілами. Долі окремих мисткинь з фронтових територій невідомі.

Справжнім подарунком стала отримана у переддень відкриття лялька майстрині із Бразилії – Ванесси Джерби. «Я правнучка українців. У моїх жилах тече українська кров. Кілька років тому я намагалася відвідати Україну, але пандемія та повномасштабна війна тимчасово відклали цей план. Але поки я відправляю вам свої ляльки, свою творчість і свої найкращі думки», – написала бразилійка, надсилаючи до Нетішина авторську ляльку в образі княгині Ольги. До слова, саме мотанок рівноапостольної княгині тут чи не найбільше.

Оглядаючи експозицію, у ляльках-мотанках впізнаєте образи матері Володимира Великого Малуші, його дружини – Анни Багрянородної, дружини Ярослава Мудрого Інгігерди, його доньок – королеви Франції Анни, королеви Угорщини Анастасії та дружини норвезького короля Єлизавети. Окрема поличка присвячена острозьким княгиням, яким колись і належав Нетішин, – Гальшці Острозькій, Беаті Костелецькій.

Спираючись на дослідження з історії вбрання, майстрині використали традиційну техніку вузлової текстильної ляльки та вдягнули її в стилізовані шати візантійських царівен, княгинь Русі-України, скандинавських та німецьких принцес та королев.

До слова, нетішинка Тетяна Ходак створила образ саме Гальшки Острозької. «Над лялькою-мотанкою фундаторки Острозької академії працювала два місяці. Тривалий час вивчала історію її життя, згодом – костюми, в яких ходили жінки з роду Острозьких», – пригадує майстриня. У підсумку Тетяна Ходак відійшла від образу чорної княгині, монахині, а створила Гальшку юнкою, славною красою на всю Європу.

Нетішинський краєзнавчий музей – це  четверта локація виставки. До того вона демонструвалась у Національному заповіднику «Софія Київська», Рівненському обласному краєзнавчому музеї, Держав­ному історико-культурному заповіднику Острога.

У місті енергетиків виставка експонуватиметься впродовж лютого. Це унікальна нагода через ляльку відчути дух різних епох, вивчити історію, оглядаючи одяг мотанки, пройнятися величчю українських жінок, які творили історію усієї Європи.

Лариса Власюк