Не у кіно й не на картинці

Нетішинські рятувальники за традицією з нагоди професійного свята організовують школярам міста показ техніки, яка використовується для ліквідації надзвичайних ситуацій. Така акція проводиться у рамках освітньо-виховної програми «Запобігти, врятувати, допомогти».

Вогнеборці розмістили свою техніку на верто­літному  майданчику, який знаходиться неподалік річки Горинь. Саме сюди поспішали учні чотирьох нетішинських шкіл, щоб ознайомитись із технічними зразками пожежогасіння.

- На балансі 3-го державного пожежно-рятувального загону нараховується 38 одиниць основної та допоміжної техніки, розповідає начальник групи планування, аналітичного та документального забезпечення загону Юлія Сметанюк, - ми представили лише шість автомобілів, бо всі інші перебувають на чергуванні. Ми вкотре переконуємося, що дітям цікаво доторкнутись до техніки, яку вони можуть побачити хіба-що по телевізору. Та й запитань від дітлахів ніколи не бракує.

Через кілька хвилин слова офіцера підтвердились. Школярі у супроводі учителів оточили пожежні автомобілі. За екскурсовода правив інженер з експлуатації техніки 7-ї державної пожежно-рятувальної частини з охорони ХАЕС, капітан служби цивільного захисту Ігор Апанчук. Спочатку він ознайомив з технічними характеристиками автомобіля технічної служби, який використовується для ліквідації дорожньо-транспортних пригод. За його допомогою можна освітити територію, на якій проводяться рятувальні заходи. Найдопитливішим поталанило заглянути на додаткове оснащення, розташоване у спеціальних нішах.

Особливий інтерес вихованців нетішинських шкіл викликав броне­транспортер. Іззовні він  відріз­ня­ється від бойового лише відсутні­стю пушки та кулеметів.

- Цей броньований автомобіль використовується для безпечної доставки особового складу до міс­ця гасіння пожежі, - дав роз’яснення Ігор Анатолійович. - Він також може певною мірою захистити від іонізуючого опромінення.

Потім почалась своєрідна фотосесія, бо охочих зафіксувати мить перебування на броні виявилося дуже багато. Щоб не сталось травмувань, за дітьми уважно спостерігали вогнеборці та вчителі.

За словами капітана, найскладніші пожежі лік­відовуються за допомогою автомобіля комбі­нованого пожежогасіння, спроможного доставити на місце п’ять тисяч літрів піноутворювача та дві тонни порошку. За його допомогою можна гасити пожежу на відстанні 60 метрів протягом 50 хвилин.

Не тільки лікваваідацією пожеж займаються нетішинські рятувальники, трапляються випадки, коли допомогу потерпілим надавали на місцевих водоймах. У розпорядженні 8-ої державної пожежно-рятувальної частини є надувний човен «Барк», закуплений на кошти місцевої територіальної громади. Вогнеборці 7-ої частини мають автомобіль першої допомоги на водяних об’єктах, на якому транспортується надувний човен з мотором «Хонда». Ним одночасно можна перевести до восьми чоловік. Цей плавзасіб подарувала адміністрація Хмельницької АЕС.

- Його вже ми випробували у реальній рятувальній операції, - каже Ігор Апанчук. Техніка надійна, маневрена. На водоймі можна пересуватись зі швидкістю майже 40 кілометрів на годину.

Поки тривали оглядини техніки, вогнеборці підготували показову подачу піни на місце умовної пожежі.

- Немає сумніву, що такі своєрідні уроки з основ пожежної безпеки просто неба дітям цікавіші, ніж лекція у стінах класу, - ділиться враженнями старший лейтенант цивільного захисту Юлія Сметанюк, - саме так вони здатні багато запам’ятати. Про обережне поводження з вогнем нагадувати треба постійно, бо ж ніхто ще не відмінив актуальність афоризму: «Краще пожежу попередити, ніж її гасити.

Олександр Шустерук

Фото автора