Нетішинскький слід на Новоград-Волинській землі

Започаткована відомою нетішинською мисткинею Світланою Лелях-Бегутовою акція «Стежками Лесиного краю» прозвучала фінальним акордом на землі, що народила величну постать – Лесю Українку. Саме  у Новоград-Волинський нещодавно завітала нетішинська делегація на чолі із Світланою Мефодіївною, аби встановити пам’ятний знак на території музею-комплексу Лесі Українки. Ідея давно визріла у планах невтомної нетішинки, нині ж настав час її втілити.

За задумом, монумент матиме вигляд відкритої книги, на сторінках якої буде зображена родина Косачів звягельського періоду життя: Петро Антонович, Ольга Петрівна і троє дітей, які народилися тут: Михайло, Лариса та Ольга. Окрім того, літературно-мистецька кам’яна стела міститиме коротку історичну довідку про життя і творчість родини Косачів, портрет Лесі Українки та присвяту до ювілейної дати.

Встановити архітектурну споруду планують до 150-річчя від дня народження видатної поетеси, яке в Україні відзначатимуть наприкінці лютого наступного року. Приготування до свята у Новоград-Волинському музеї розпочали ремонтними роботами та підготовкою оновлених експозиційних матеріалів виставки. Відтак закладанню пам’ятного каменя на місці майбутнього монументу присутні були надзвичайно раді.

До обговорення концепції архітектурно-меморіального комплексу та його ескізу спільно із авторкою долучилися директор літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Римська та представники Новоград-Волинської міської ради: секретар Оксана Гвозденко та перший заступник міського голови Наталія Борис. Активну участь взяли також  житомиряни: директор департаменту культури, молоді та спорту Житомирської ОДА Максим Обшта та директор обласного краєзнавчого музею Роман Насонов, який зауважив, що неоціненним є той факт, що ініціатива надійшла від сусідів-хмельничан: «Ми, житомиряни, маємо брати приклад із сподвижницької діяльності Світлани Лелях-Бегутової. Я вважаю, що ця книга-стела органічно впишеться у комплекс-музей Лесі Українки і прикрасить його».

Представник нетішинської громади Олександр Степанюк, який є меценатом даного проекту, наголосив, що із давніх часів українці встановлювали на своїй землі символічні каменіобереги, які захищали наш народ від ворогів і робили його сильнішим. «Ми вже дев’ятий рік поспіль приїжджаємо до цієї місцини, наповненої неймовірною енергетикою, адже тут народилася людина з великої літери – Леся Українка. Саме тут знаходиться духовне джерело, з якого ми черпаємо не тільки історичні знання, а й наповнюємося сакральною енергією як українська нація», - сказав Олександр Степанюк. Від імені нетішинської делегації він висловив слова вдячності  генеральному директору Хмельницької АЕС Андрію Козюрі, який підтримує такі сподвижницькі задуми організаційно та інформаційно.

Автор проекту Світлана Лелях-Бегутова подякувала новоград-волинцям за любов і довіру і висловила сподівання, що ця мистецька подія запам’ятається усім надовго, адже майбутня архітектурна споруда – єдиний в Україні пам’ятний знак родині Косачів, які заслуговують на пошану і пам’ять. Про те, що місцева громада підтримуватиме Світлану Мефодіївну, запевнила і секретар Новоград-Волинської міської ради Оксана Гвозденко, яка є постійною учасницею багатьох творчих проектів нетішинської мисткині. А нинішній – особливий, бо святкуванням 150-річниці від дня народження геніальної поетеси опікується міжнародна інституція ЮНЕСКО.

«Для нашого міста це непересічна подія, адже завжди приємно отримувати подарунки, а цей споглядатимуть і наші нащадки, це справді знаково», - наголосила Оксана Гвозденко. Наступного року монумент мають встановити та урочисто відкрити на території музею. Світлана Мефодіївна завдячує можливістю реалізації свого творчого задуму багатьом небайдужим людям, особливо родині нетішинки Марини Ящук, яка неодноразово виступала меценатом проектів мисткині. Підтримка однодумців у поєднанні із творчим неспокоєм та енергією Світлани Лелях дають можливість увічнювати нашу історію. Тому у мистецькій акції «Стежками Лесиного краю» крапку ставити рано, адже в планах – співпраця із Дрогобичем та низкою інших міст України, а, можливо, і зарубіжжя.

Тетяна Степанюк