«АТОМНІ» ГРОШІ ДОПОМАГАЮТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ

Секретар Нетішинської міської ради Микола Степаненко належить до людей, які зсередини знають складові роботи ВП ХАЕС, адже  цьому підприємству він віддав більше двох десятків років трудової біографії.На посаді секретаря міськради,- фактичного голови міста Нетішин,- Микола Миколайович серед пріоритетів вбачає  покращення соціально-економічного становища у місті енергетиків. За його словами, це не в останню чергу можна досягти завдяки отриманню на користь місцевого бюджету податків та відрахувань від діяльності електростанції. Серед позитивних тенденцій останніх років секретар міської ради вважає прийняття постанови Кабінету Міністрів України №42, в якій зазначено, що експлуатуючі організації (оператори ядерних установок) сплачують збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, у розмірі 1% вартості реалізованої електроенергії (без урахування ПДВ). Окрім того, оператори АЕС сплачують збір за зберігання відпрацьованого ядерного палива у спеціалізованих сховищах. Відповідно з діючим законодавством, розподіл коштів даного збору здійснюється з урахуванням кількості населення, яке проживає у зоні спостереження, та пропорці­йно до обсягів товарної продукції АЕС. Торік на потреби територіальної громади Нетішина було відраховано понад 3,5 мільйони гривень.

- Про находження відповідної суми коштів було повідомлено депутатський корпус, - розповідає Микола Степаненко. - Ми здійснили аналіз об’єктів, які потребують реконструкції. Відтак торік нам вдалося використати 500 тисяч гривень на потреби культури, 1 мільйон 100 тисяч для освіти, понад півтора мільйона гривень освоєно у сфері житлово-комунального господарства.

Варто зазначити, що нарешті вдалося ввести в експлуатацію один із  довгобудів – міст в районі кафе «Старий Томас». Всі виділені кошти ми освоїли, зараз вирішуємо питання остаточного розрахунку з підрядниками.

Цьогоріч  перед депутатами місь­кої ради стоїть завдання раціонального розподілу коштів, які у відповідності з постановою  Кабінету  Міністрів України «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бю­дже­там на фінансування заходів соці­ально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження» від 30 січня дістаються Нетішину. З  29 млн. 989 тис. гривень, виділених на зону спостереження Хмельницької АЕС, Нетішину надійде 4 мільйони 498 тисяч.  Пріоритетними вважатимуться  ремонтні роботи у житлово-комунальному секторі та заходи, спрямовані на  покращення матеріально-технічної бази освітянських закладів міста. Секретар Нетішинської міської ради Микола Степаненко відзначив, що вже узгоджено  означені напрямки.

Олександр Шустерук