Незручності короткочасні, комфорт упродовж року

Ще місяць залишається до завершення весни, а в комунальному господарстві Хмельницької АЕС вже готуються до наступної зими. Специфіка роботи вимагає відремонтувати, а де потрібно, замінити обладнання, аби воно не давало збоїв під час опалювального сезону, створюючи проблеми і надавачам, і споживачам послуг з тепло- та водозабезпечення. Саме така  завчасність дозволяє проходити холодний період року без суттєвих поломок, нетішинці не мають дискомфорту через холод чи відсутність гарячої води у своїх помешканнях.

Цієї весни вони навпаки нарікали через надмірний обігрів житла, з нетерпінням чекаючи коли ж уже вимкнуть опалення. За іронією, багаторічна закономірність щодо зниження температури повітря після припинення подачі тепла не стала винятком і цієї весни. Маючи рішення міської ради про завершення опалювального сезону 15 квітня, комунальники продовжили його ще на тиждень, оскільки середньодобова температура протягом трьох днів підряд не перевищувала +80С. А це обов’язкова умова для припинення подачі тепла. Отож відключати системи опалення в місті почали 23 квітня, справившись з цим протягом 2 днів. На щастя, суттєвого похолодання квітень не приніс, отож особливого дискомфорту від вже холодних батарей жителі міста не відчули.

 – Уже розробили графік виведення їх у ремонт, який через карантинні заходи зазнав певних змін. Замість 15 травня поч­немо виводити свої об’єкти в ремонт 1 червня. Графік буде оприлюднений в засобах масової інформації, і кожен споживач матиме змогу ознайомитись з періодичністю відключення тепло­пунктів та внутрішньо, так би мовити, підготуватися до тижня комунальних незручностей.

Саме стільки часу, за словами співрозмовника, триватимуть ремонтні роботи на кожному ЦТП, які, нагадаємо, забезпечують підігрів води і подачу її до споживачів. В ході ремонту на ЦТП №8 і №9 замінять по одному водопідігрівачу, на ЦТП №15 і №12 – запірну арматуру. На всіх теплопунктах комунальники проведуть плановий ремонти обладнання, мінятимуть теплоізоляцію на трубопроводах ДУ 250, що проходять по вул. Енергетиків – від світлофора до ВПР (піо­нерна база). Паралельно у ЦТП ремонтуватиметься електротехнічне обладнання, мінятимуться електродвигуни, релейна апаратура, здійснюватиметься налаштування терморегуляторів. Роботи звичні для комунальників, їх проводять з року в рік, забезпечуючи тим самим ста­більну подачу споживачам гарячої води.

У липні, з 6 по 24, будуть виведені у ремонт магістральні трубопроводи теп­ло­вої мережі ДУ 600, ДУ 800. Тут, як бачимо, нетішинцям доведеться майже три тижні бути без централізованого гарячого водопостачання. Незручно, звичайно, але перетерпіти можна. Жителям великих міст, серед яких і столиця не виняток, така тимчасова незручність ледве не раєм видається, оскільки самотужки гріти воду їм доводиться впродовж усього неопалювального сезону.

Серед інших важливих робіт, які належить виконати комунальникам у поточному році, Сергій Сніщук називає встановлення загальнобудинкових засобів обліку гарячого і холодного водопостачання. Відповідна інвестпрограма, за якою виділяються кошти на реалізацію такого проекту, якраз на погодженні у міського голови. Як тільки механізм буде запущено, комунальники готові братися за справу. За сприятливих обставин загальнобудинкові лічильники обіцяють встановити до початку опалювального сезону.

Певні корективи у роботу підрозділу вносить тривалий карантин. Тут дотримуються усіх запроваджених на ХАЕС заходів щодо нерозповсюдження коронавірусної інфекції: обов’язковий масковий режим, дезінфекція виробничих приміщень, перехід на дистанційну форму роботи. У вівторок, наприклад, коли ми зустрічалися з С.В. Сніщуком, 172 із 315 працівників КГ перебували «на дистанції». Їх роботу організовують почергово, з обов’язковою реєстрацією виконуваних завдань у спеціальних журналах.

Через карантин призупинилася робота з укладання договорів із споживачами про надання комунальних послуг. З дозволу Міністерства розвитку громад та територій України, її розпочнуть по завершенні карантину, на це міністерство своїм рішенням відводить 5 місяців. Ніде правди діти, для комунальників вони будуть дуже насиченими, оскільки замість чинних на тепер 12.5 тисяч договорів доведеться укласти аж 37.5 тисяч. Арифметика проста: нинішній договір включає 3 комунальні послуги, у майбутньому на кожну з них зі споживачем укладатиметься окремий договір.

Ольга Сокол