Нова ера в енергетицi

На минулому тижні відбулася зустріч керівництва ХАЕС з народним депутатом України Левом Під­лісе­цьким, зініційована самим парламентарієм. Це вже був його третій візит на вітчизняні АЕС, перед тим мав зустріч з місцевими атомниками в Енергодарі і Вараші. Таку заці­кавленість проблематикою нашої галузі Лев Теофілович пояснив наступним чином. Фінансист за освітою уродженець Львова перед своїм «походом» у Верховну Раду мав дотичність до енергетичної сфери, будучи генеральним директором ПАТ «Південь­західелектро­мережбуд», - організації, яка, за його словами, «будувала і будує всі високовольтні лінії електропередач». Ще раніше працював у Стрию директором з економіки та фінансів ВАТ «Галенергобудпром» з виробництва металевих та залізобетонних конструкцій для енергетики. Такий досвід роботи забезпечив йому місце в парламентському комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, де Лев Теофілович головує в підкомітеті з питань електроенергетики та транспортування енергії. Відтак брав безпосередню участь у роботі над Законом про ринок електроенергії, який, хоч і не без проблем, все ж вдалося прийняти. Власне, про нього і йшлося на зустрічі з хмельницькими атомниками. Суть змін, які на нас чекають після того, як Закон запрацює, за словами депутата, полягає у тому, що в енергетиці міняються всі схеми розрахунків, запрова­джується конкуренція. За сприятливих обставин ці зміни сповна можемо відчути в 2020 році, адже для запровадження нової моделі енергоринку потрібно прийняти «ще дуже багато­ актів вторинного законодавства», які не менш важливі, ніж сам Закон, створити необхідні умови, в числі яких належне програмне забезпечення.

Депутат переконаний, що з за­провадженням нової моделі ринку розпочнеться нова ера в енергетиці, вдасться позбутися багатьох негативних тенденцій в питаннях тарифоутворення, ручного управ­ління тощо. Компанія сама зможе визначати скільки вона може виробити і продати електроенергії, укладати прямі договори зі спожи­вачами, ефективно користатися можливостями маневрових режи­мів. Основне зараз успішно пройти дворічний підготовчий період та ще рік перехідного етапу від старого до нового. Хоча щодо термінів у нардепа є певний скепсис, адже добре бачив який спротив чинився на стадії підготовки, голосування в парламенті і підписання довгоочікуваного Закону. Допускає, що й надалі буде непросто, але зійти з обраного шляху вже не вдасться. І справжні ринкові умови унеможливлять надання преференцій одним­ і позбавлення таких інших, будуть чітко розділені функції між учасниками ринку. Переваги відчують як окремі компанії, так і економіка держави в цілому.

В ході зустрічі депутат відповів на запитання присутніх. Одне з них стосувалося мільярдних боргів перед Енергоатомом за відпущену електроенергію. На жаль, дотепер незрозумілий механізм їх погашення. І Закон про ринок електро­енергії, сказав Лев Підлісецький, не в силі щось змінити, це вже сфера впливу іншого Закону, який повинен розробити і подати на розгляд у Верховну Раду Кабінет Міністрів. Його обіцяють запропонувати депутат­ам до вересня, і потрібно «працювати так, щоб цей Закон був чесний, об’єктивний і всі ці речі були врегульовані». Свою позицію стосовно недоотриманих мільярдів, які могли бути скеровані на розвиток, безпеку, соціальну сферу парламентарій висловив так: «Однозначно, до запровадження нової моделі ринку всі борги мають бути погашені, питання знято».

Також він пообіцяв після від­криття сесії «взятися» за Закон, який би урегулював питання житлозабезпечення атомників. Адже в кожному місті-супутнику,  де він мав зустрічі з працівниками атомних електростанцій, говорили про неможливість розподілу квартир персо­налу АЕС у новозбудованих будин­ках через прогалини в законодавстві. Маємо таку проблему і ми, 108 квартир із другої черги багатоквартирного будинку «зависли».

- Закон, який би врегулював спірні питання, вносився до парламенту 15 разів, але жодного разу до розгляду справа так і не дійшла, - звернувся до гостя голова профкому Михайло Гук. - Може, це не зовсім вдалий законопроект і варто розробити інший?

- Маю типову заготовлену від­повідь, - сказав депутат. - Верховна Рада –  дуже складний орган, навіть щось дуже логічне і дуже правильне прийняти вкрай складно. Приймаються здебільшого зако­ни, до яких є чийсь інтерес, шукають голоси, домовляються. Перед­бачити як і за що проголосують у сесійній залі,  складно, дуже величезна проблема через відсутність кворуму. Ще одне. Під правильними ідеями  часто закладаються недопустимі речі. Щоб закони були прохідні, треба відшліфувати їх так, щоб на них не було зловживань. Я особисто, як тільки у вересні розпочнеться сесія, візьмуся за цей законопроект, спробую його обговорити зі всіма, почути які в кого є застереження. Думаю, що його можна прийняти. Знаю, що буде нелегко, але спробую це зробити.

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука