Нова ЛЕП – тiльки пiвсправи

Подія, на яку так довго чекали як виробники, так і споживачі електроенергії, нарешті сталася – 21 грудня минулого року запрацювала нова ЛЕП 750 кВ РАЕС – підстанція Київська. Вона мала б розблокувати енергетичний вузол і дати можливість запрацювати на повну потужність двом АЕС – Рівненській і Хмельницькій. Адже досі через низьку пропускну спроможність наявних ліній електропередач, а відтак неможливість передачі споживачам виробленої електроенергії обидва підприємства вимушені працювати в умовах диспетчерських обмежень. На півдні України, до речі, такі ж проблеми має Запорізька АЕС.

З введенням в експлуатацію нової ЛЕП миттєвого дива, зауважимо, не сталося, обмеження потужності і надалі залишалися в силі навіть у перші дні нового року. Запитання «чому так?» сипалися звідусіль.

– Диспетчери пояснюють ситуацію так: нема попиту на електроенергію, – каже заступник головного інженера ХАЕС з електрообладнання та систем контролю і управління О.М.Копійко, – в зв’язку з зупинкою енергоємних підприємств, Новорічними святами, суттєвим збільшенням тарифів на електроенергію для населення, а також теплою погодою.

Втім, як з’ясувалося в подальшій розмові, є й інші важливі аспекти, які унеможливлюють повноцінну роботу наших АЕС. Стратегією розвитку енергетики України до 2030 року передбачена реалізація кількох проектів, які б повністю зняли обмеження. І будівництво та введення в експлуатацію магістралі 750 кВ РАЕС – підстанція Київська тільки один із них. Ще одним кроком до розблокування енергетичного вузла мало стати перезаведення на цю підстанцію лінії ХАЕС – ЧАЕС. В ході виконання передбачених робіт стало очевидним, що одночасно реалізувати обидва проекти неможливо, оскільки Київська не в змозі прийняти і перерозподілити ту кількість електроенергії, яка направлятиметься сюди з двох АЕС. Адже наразі залишається невиконаним будівництво двох заходів 330 кВ на підстанцію Київська з ПС Новокиївська – Північна, що дозволило б пустити електроенергію по енергетичному кільцю довкола Києва. Стримання буді­вництва викликане, скажемо так, земельними питаннями. Досі не вдалося домовитися з власниками земельних ділянок у Києво-Святошинському і Макарівському районах, по яких, за проектом, проходитимуть збудовані лінії. Окремі земельні наділи тамтешніх жителів не викуплені, процес загальмувався.

Ситуація з неможливістю передачі виробленої у західному регіоні електроенергії в центр і схід України і остаточне її вирішення стала предметом розгляду оперативного штабу з реконструкції ВРП 750 кВ Хмельницької і Рівненської АЕС, створеного Постановою Міненерговугілля в серпні минулого року. На одному із засідань у вересні, зваживши всі нюанси, його учасники дійшли висновку, що до кінця 2015 року потрібно ввести в дію ЛЕП 750 кВ РАЕС – підстанція Київська, що, зрештою, й було зроблено, а перезаведення на підстанцію лінії ХАЕС –ЧАЕС виконати в два етапи. До нового графіка включили і вже виконали роботи,  які дозволяють нетішинським атомникам безпроблемно продовжувати транспортувати електроенергію на підстанцію ЧАЕС. Реконструкція ВРП 750 кВ давалася важко, оскільки її можна було проводити лише за умови виведення в ремонт енергоблока №2 і не допустити затримки введення його в роботу. Працювали, по суті, цілодобово і достойно справилися з поставленими завданнями.

– Сподіваємося, що у 2016 році модернізацій­но-реконструктивні роботи на ВРП 750 кВ ми завершимо і перезаведення лінії ХАЕС-ЧАЕС на підстанцію Київська відбудеться, - каже О.М. Копійко. – Практично все необхідне для цього обладнання вже маємо, деяке маємо отримати наприкінці січня-початку лютого. За нами за­тримки не буде.

Ольга Сокол

P.S. На даний момент обидва енергоблоки ХАЕС працюють на номінальній потужності 1010 МВт. При цьому на РАЕС блок №3 працює з балансовим обмеженням (і один в ремонті).