Новий тренажер із грифом «зроблено на ХАЕС»

На Хмельницькій АЕС введено у дослідну експлуатацію унікальну власну розробку  – тренажер для практичного відпрацювання навичок самоконтролю «STAR».

За словами начальника відділу розвитку персоналу Хмельницької АЕС Івана Ковалінського, ідея розробки проекту тренажера для тренування самоконтролю у працівників нашої електростанції була ініційована станційними фахівцями внаслідок аналізу та роботи з різними типами помилок персоналу.

– Це практичний інструмент попередження помилок персоналу че­рез тренування та закріплення навичок самоконтролю. Ключовим методом попередження помилок пер­со­налу є саме самоконтроль, – розпо­відає Іван Іванович. – На тренажері буде удосконалюватися оперативний та ремонтний персонал, персонал інженерно-технічної підтримки, адже в їх роботі постійно існує ймовірність допущення помилок, наслідки яких можуть бути незворотними. Тренажер призначений для підтримання і розвитку концентрації уваги, координації рухів, розподілу уваги, зосередженості, загалом – самоконтролю. Його створення викликане  виконанням пунктів Програми конкретних дій, спрямованих на становлення і розвиток персоналом культури безпеки у ВП «Хмельницька АЕС» на 2019-2020 роки.

Реалізація проекту відбулась за активної участі персоналу навчально-тренувального центру та відділу розвитку персоналу. Під час розробки тренажера «STAR» був врахований досвід реалізації аналогічного проекту на ВП РАЕС.

Унікальність тренажера «STAR» полягає у можливості контролю та аналізу виконуваних працівником дій через спеціально розроблене програмне забезпечення, яке є невід’ємною частиною тренажера. Передбачене виконання різнопланових дій. Створені умови, наближені до реальних, коли можливе відволікання працівника, інші сторонні фактори, що знижують рівень самоконтролю при виконанні певних операцій.

Особливість розробки полягає у тому, що передбачене використання кількох алгоритмів із різними ступенями складності, а також закладена можливість створення нових завдань та алгоритмів. Програмно-технічний комплекс імітує виконання операцій щодо переключень органів керування.

Тренажер складається з  панелі, де є набір активних та неактивних робочих елементів – кнопок, ключів (фіксованих, поворотних, одно – та двопозиційних), табло сигналізації та світлодіодної арматури, звукової сигналізації, шкальних приладів.

Тренажер «STAR» має два режими роботи: навчальний та контрольний. При порушенні заданих алгоритмів на табло сигналізації та за допомогою звукової сигналізації виконавцю завдань надається повідомлення про помилку. Такі повідомлення видаються після допущення помилок під час контрольного тренування та після виконання заданих алгоритмів під час навчального режиму.

Після навчання на тренажері  ми отримаємо працівника зі значно вищим рівнем самоконтролю, отже ймовірність здійснення ним помилки буде значно нижчою. Нині макет приймається у дослідну експлуатацію, що триватиме до одного календарного року. Далі, за умов успішного проходження цього етапу, макет-тренажер приймуть у промислову експлуатацію.

Позитивно про створення тренажера  відгукуються фахівці електростанції, які брали участь у розробці тре­нажера «STAR». За словами психолога відділу розвитку персоналу Анни Закусіло, тренажер «STAR» розвиватиме у персоналу  концентрацію та переключення уваги, критичне мислення, вміння працювати відповідно до процедури. Це оперативний персонал, ремонтний, персонал технічної підтримки, який здійснює перемикання на обладнанні та інші технологічні операції, що потребують високого рівня самоконтролю.

Велике значення нової розробки ще й в тому, що вона у реальному часі  демонструє небезпечність будь-якого відволікання, спонукає більш відповідально ставитися до своїх обов’язків. Олександр Шустерук

На знімку: психолог Анна Закусіло спостерігає за проведенням тренування на новому тренажері «STAR»

Фото автора