Новітні технології впроваджувати молодим

Ось і сталося те, про що так багато говорили на різних рівнях – на тривалий ремонт зупинився перший енергоблок Хмельницької АЕС, термін експлуатації якого спливає цими днями. Аби у подальшому він міг, так би мовити, залишатися в строю, атомникам належить виконати великий комплекс заходів, в тому числі в рамках К(з)ПБ, та отримати відповідні дозвільні документи. На все про все маємо 257 діб. Для кожного підрозділу це час напруженої відповідальної роботи, кінцевим результатом якої буде продовження терміну експлуатації нашого першого мільйонника. Він уже, до речі, десятий за ліком з-поміж усіх українських ядерних енергоблоків, який проходить таку процедуру. Отож, колективу ХАЕС є чому повчитися у колег, скористатися їх напрацюваннями і досвідом.

Заступник начальника реакторного цеху з ремонту В.М.Мельничук, з яким ми нещодавно зустрічалися, називає дуже корисною поїздку групи кваліфікованих фахівців різних підрозділів нашої станції на інші вітчизняні АЕС з метою ознайомлення, як проходить у них процес виконання заходів з продовження експлуатації. Побачити на власні очі, отримати відповіді на питання, які хвилюють, конкретизувати деталі, з’ясувати проблемні моменти, аби уникнути їх у себе, - мета таких обмінів.

- Я особисто у складі такої групи побував на Южно-Українській АЕС, - сказав В.М.Мельничук. - Багато корисного й цікавого для себе побачив. Повернулися ми з цієї поїздки кожен зі своїми пропозиціями, викладеними у відповідному звіті. Зазначу, що частково вони були враховані,  і у цьому, думаю, реальна користь від співпраці з колегами. До того ж, вона не обмежилася одним робочим візитом, контактуємо з колегами й надалі, з’ясовуючи певні моменти уже в телефонному режимі, консультуємося.

- Володимире Михайловичу, які роботи належить виконати під час ППР по реакторному цеху?

- Оскільки ППР-18 у нас перехідний і триватиме у наступному році, то виконуватимуться роботи, заплановані як на 2018, так і на 2019 рік. Основні роботи проводитимуться на 3 і 4 парогенераторах та 3 і 4 ГЦНах, здійснюватиметься капітальний ремонт на 2-х каналах безпеки.

Співрозмовник запевнив, що все до виконання вищевказаних ремонтів готове, ремонтники свою справу знають, отож несподіванок бути не повинно. Наголосив також він на задовільному технічному стані енергоблока, який уже 30 років відпрацював на благо України.

- Будьте впевнені у його безпеці і не піддавайтеся сумнівній інформації про ті чи інші загрози, - сказав В.М.Мельничук. – Ми, фахівці, бачимо і знаємо реальний стан, наші зусилля спрямовані на виконання всіх необхідних заходів для наді­йної роботи енергоблока і після його 30-ліття. Час не стоїть на місці, з’являються нові вимоги і більш прогресивні технології, яким зобов’язані слідувати.

У розмові ми не оминули питання відтоку кадрів, такого актуального й чутливого для атомної енергетики сьогодні.

- Сказати, що в цеху ситуація критична, не можу, - зазначив наш співрозмовник, - але певні тривожні дзвіночки є. За час, відколи працюю, на моїй пам’яті випадків звільнення фахівців РЦ через фінансові питання не так уже й багато. Востаннє це було наприкінці 90-х минулого століття в пору нашого життя за чековими книжками. І тут потрібно докласти багато зусиль, аби подібне не повторилося.

Активніше маємо працювати з учнівською молоддю, адже цьогоріч, на жаль, кількість випускників шкіл, які виявили бажання навчатися, скажімо, в КПІ, обравши атомну енергетику, невелика. Нам потрібні молоді енергійні фахівці, які й будуть впроваджувати новітні технології на вже діючих і нових енергоблоках. Вірю, що вони таки будуватимуться, передусім на Хмельницькій АЕС.

 

Ольга Сокол