Новорічний дрейф на кризі

31 грудня… І у такий день є люди, яким не сидиться на місці. Зранку на водосховище ХАЕС в районі Острога вийшло кілька десятків рибалок. Вони розбились на групи і обрали місця для лову. В числі непосидючих був і автор цих рядків. Зимовою риболовлею я захопився років два тому. Все почалось з проведення спортивних змагань із зимової риболовлі серед членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС». Раніше на таких заходах був лише в якості пасивного спостерігача, тобто представника газети. Після того як впіймав кілька рибинок, зрозумів, що зимовий вид риболовлі також має своєрідну магію, заради якої прихильники риболовлі полишають теплі оселі. Водночас я не прихильник екстремальних ситуацій, тому, зазвичай, обираю місця неподалік від берега.

Погода напередодні Нового року була відносно комфортною: світило сонце, дув помірний західний вітер. І хоча не було інтенсивного клювання риби,  рибальська душа раділа і поодиноким окуням, які зрідка попадались на гачок.

Раптом почувся великий гул, схожий на постріл з великої гармати. З'ясувалось, що тріснув лід на водосховищі, яка простягнулась від берега, який знаходиться в районі Півневої Гори, до водозахисної дамби,- більше кілометра. Рибалки на льоду  не надали цьому особливого значення, бо їм часто доводилось зустрічатись з подібними ситуаціями.

Однак з берега було помітно, що крижина починає зміщуватись в бік ХАЕС, велика маса льоду почала дрейфувати. Спостереженнями поділився з рибалкою, який був неподалік.

Ми почали голосно попереджати про небезпеку. Дехто звернув увагу на наші волання і спробував шукати місця для виходу на берег. Але вже за п’ять хвилин крижина зуміла відійти метрів на сто від берега.

На кризі заметушились, рибалки згадали про  як мобільні телефони: дзвінки лунали до рідних, знайомих, служб електростанції і, звичайно, до структур Міністерства надзвичайних ситуації України.

Першими на дамбі з’явились рідні одного з рибалок-невдах, і почали накачувати гумові човни. Через деякий час прибули два автомобіля 3 Державного пожежно-рятувального загону Територіального Управління МНС України у Хмельницькій області. Розпочалась «епопея» зняття з дрейфувальників з криги...

Після врятування частина рибалок відправилась до Нетішина, інші – до Острога.

На березі залишився один із бувалих рибалок, якому випала нагода «покататись» на кризі.

- Це ж треба перед Новим роком попасти в таку халепу, - ділився він пережитим, - дістався пенсійного віку без пригод, а на крижині думав, що вже приходить кінець… Дякую Всевишньому, що все завершилось благополучно…

А як розгортались події організації рятування сімнадцяти рибалок? На основі інформації про надзвичайну ситуацію на водосховищі ХАЕС,  яка  надійшла черговому 3 Державного пожежно-рятувального загону Територіального Управління МНС України у Хмельницькій області, по тривозі був піднятий загін нетішинських рятувальників. Оперативно до організації роботи приступили начальник місцевих рятувальників полковник Іван Козійчук та його заступник підполковник Павло Гвоздяр. На спеціальних автомобілях вони вирушили в район аварійного водоскиду. Саме в цьому районі на віддалі більше сотні метрів від берега перебували рибалки. Розпочалася підготовка рятувальних засобів.

В цей час на станційній водоймі  катером контролював закріплену територію рибовод дільниці біомеліорації гідротехнічного цеху Олександр Гончарук, який отримав інформацію про пригоду від  оперативних  служб Хмельницької АЕС. Згодом  він долучився до рятування рибалок.

- Для операції доставки рибалок на берег було підготовлене спеціальне спорядження і два надувних човни, - розповідає полковник Іван Козійчук, - у великій пригоді став і станційний катер. Плавзасоби ми доставили на крижину, щоб не допустити провалювання рибалок під кригу, яка на той час відпливла до ділянки з водою вищої температури. Потерпілих доставляли на берег у кілька прийомів. Усі були врятовані.

Про те, що перебування сторонніх осіб на водосховищі є небезпечним, можна дізнатись із різних застережних вказівників, розміщених працівниками гідротехнічного цеху на прилеглій до водосховища території. Для рибалок-аматорів на водоймі виділені спеціальні місця.

-Хочу наголосити, що водосховище ХАЕС є технічною водоймою, - коментує подію начальник гідротехнічного цеху Віктор Турицький, - воно створене для підтримання технологічних параметрів діючих енергоблоків. Водойма займає площу 22 квадратних кілометри, тут зосереджено 120 мільйонів кубометрів води. За фізичними параметрами вона відрізняється від інших водойм у нашому краї тим, що тут існують підводні течії, зумовлені рухом теплої води, яка надходить з відвідного каналу. Саме цей фактор впливає і на формування льоду взимку. Навіть якщо в одних місцях крига цілком придатна для перебування  рибалок, то в інших вона можу бути нестійкою та небезпечною. Це слід пам’ятати всім.

Під час перебування рибалок на водосховищі в районі Острога лід мав товщину 12 – 15 сантиметрів. Усі рибалки були впевнені у його міцності. Але ніхто не міг і подумати, що велика крижина, розміри якої були більше трьох футбольних полів, може відійти від берега.

- На ХАЕС  багато любителів риболовлі, - розповідає голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук, - які беруть участь у спортивних змаганнях. Кожен такий захід розпочинається інструктажем з основних правил поведінки на водоймі. Це дисциплінує рибалок. Але й іншим рибалкам-аматорам не слід нехтувати елементарними правилами, бо, як мовиться, кілька рибинок не варті втраченого людського життя.

… Через деякий час  після операції  врятування рибалок крига зникла зовсім – її розмила тепла течія. День, проведений напередодні Нового року, запам’ятається декому на все життя.

Олександр Шустерук

Фото автора та співробітників МНС України

Рятувальники закликають громадян не виходити на тонку кригу

Державна служба з надзвичайних ситуацій закликає громадян не виходити на тонку кригу на ставках, річках та інших водоймищах. Це надзвичайно небезпечно!

Нагадуємо, що для одного пішохода безпечним вважається лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 см; для обладнання ковзанки - не менше 10-12 см (для масового катання - 25 см); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 см.

Якщо під час руху лід почав тріщати або на ньому з'явилися характерні тріщини, негайно повертайтеся назад. Не біжіть, відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.

Відправлятися на водойми поодинці небезпечно. Намагайтеся завжди повідомляти своїх знайомих про ваше місцезнаходження.

Не забувайте, що зимова підлідна ловля риби вимагає суворого дотримання правил безпечної поведінки. Не можна пробивати близько одна від одної багато лунок. Не можна збиратися великими групами на одному місці. Не можна пробивати лунки на переправах. Не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега.

 

Державна служба з надзвичайних ситуацій