Якість планування – основа основ

Згідно із графіком виведення в ремонт АЕС України, затвердженим Міністерством енергетики і вугільної­ промисловості України, проведення­ ППР на обох енергоблоках Хмельницької АЕС було заплановано на друге півріччя 2017-го. На момент зустрічі з начальником відділу планування і проведення ремонту І.С.Микитенком саме почав працювати після завершення ППР другий енергоблок, а в колективі енергетиків готувалися до зупинки на ремонт першого мільйонника.

- Планова тривалість середнього ремонту на енергоблоці №2 - 63 доби, - каже співрозмовник. – Але в результаті оптимізації певних робіт, зокрема, зупинки енергоблока, ремонту каналів систем безпеки, перевантаження палива, ремонту реакторної установки - персоналу ХАЕС вдалося добитися скорочення ППР на 4,04 доби. Зараз за результатами виконаних робіт формуються звіти, проводиться аналіз ефективності ремонту обладнання.

Уже відбулося засідання штабу ремонту, який розглядав підготовку до ППР першого енергоблока. Заявка на його відключення від мережі погоджена з диспетчерами, це має відбутися о 3.00 п’ятого листопада. На нас чекає капітальний ремонт, який триватиме 96 діб. Це викликано, зокрема, характером робіт із реконструкції і модернізації, які мають бути проведені в рамках реалізації заходів із продовження термінів експлуатації енергоблока.

Персонал нашого відділу разом з фахівцями інших структурних підрозділів детально проаналізували обсяг робіт з ПСЕ енергоблока №1 в ППР-2018,  передусім тих, що належить виконати на електротехнічному устаткуванні, засобах вимірювання та автоматики. І дійшли висновку, що 211 діб, відведених для ППР згідно з затвердженим профі­льним міністерством графіком, буде замало. Свої обґрунтування ХАЕС надіслала у Енергоатом. Після розгляду їх у компанії, матеріали будуть направлені у Міненерговугілля для остаточного затвердження. Можу сказати, що результати детального аналізу чітко вказують на збільшення раніше визначеного терміну проведення ремонту з 211 до 257 діб.

Ми поцікавилися у Івана Степановича наскільки впливає на хід ремонтів та їх результативність якісне планування.

- Якість планування – найважливіше з-поміж усіх інших завдань, які стоять перед персоналом відділу планування та проведення ремонту, - сказав він. – Завжди пам’ятаємо, що мусимо вибрати, як це у нас називається, критичний шлях ремонту, не допустивши його суттєвого продовження, скорочення також повинно бути в рамках розумного. Що дозволить виконати планові показники з виробництва електроенергії і не спричинити проблем у роботі енергосистеми країни.

Відділ планування та прове­дення­ ремонту (ВППР) створено 31 грудня 1986 р. для поліпшення планування, підготовки, організації проведе­ння ремонтів та технічного обслуговування обладнання електростанції.

До обов’язків підрозділу належало планувати й організовувати ремонти; розробляти й затверджувати, а також забезпечувати підрозділи ремонтною документацією; дбати про запасні частини, ремонтне оснащення та обладнання для ремонтно-експлуатаційних потреб; розробляти й упроваджувати системи ППР із подальшим переведенням їх на АСУ.

До службових обов’язків підрозділу додалося розроблення техніко-економічних показників ремонту обладнання; збір, підготовка й зберігання звітних документів щодо виконаних ремонтів; створення графіків ремонту різного типу, річних і перспективних планів, аналіз норм часу, норм використання ТМЦ; підготовка договорів із постачальниками; технічний нагляд за ВСіП та ін.

Попри те, що всі працівники відділу планування й проведення ремонту висококваліфіковані фахів­ці, вони продовжують удосконалюватися професійно, адже націлені на оптимізацію системи технічного обслуговування й ремонту обладнання, впровадження нових системних підходів до планування технічного обслуговування й ремонту обладнання з використанням комп’ютерних технологій.

Ольга Сокол