Подiя, на яку не чекали

Звістка про вимушену зупинку другого енергоблока Хмельницької АЕС в той час, коли на нашому першому мільйоннику тривають планові ремонтні роботи, миттєво заполонила інформаційний прос­тір. Українські медійники прагнули з’ясувати чи така ситуація не є загрозливою для безпеки, в тому числі для нормальної роботи енергосистеми України, і чи бува не «за­мерзає» у різдвяні дні Нетішин, оскільки його мешканців попередили про певні обмеження у виробництві теплової енергії. Серед тих, хто в пошуках ква­­ліфікованих роз’яснень приїхав безпосередньо на ХАЕС, були теле­візійники каналу NewsOne («Ньюс Ван») (на знімку) та регіонального «Поділля-Центр». З ними мав зустріч генеральний директо­р станції Микола Панащенко, і ось що він розповів журналістам про обставини зупинки другого енергоблока.

- Наш перший енергоблок був зупинений для проведення планового ремонту 7 листопада минулого року загальною тривалістю 96 діб. Основна  мета цього ППР – підготовка енергоблока до продовження термінів експлуатації. За відкоригованою схемою на 2018 рік капітальний ремонт першого енергоблока закінчиться 10 лютого.

Другий енергоблок у 2017 році проходив середній плановий ремонт, за графіком ми мали провести його за 63 доби, фактично справилися із запланованим обсягом робіт за 59 діб і 25 жовтня енерго­блок був підключений до мережі. До моменту нещодавньої зупинки він працював на 100% рівні потужності. 2 січня 2018 року ми виявили, що на енергоблоці є розбалансування у витратах води підживлення і продування першого контуру. Були видані  команди на огляд відповідного обладнання, у герметичній зоні провели його за два прийоми, в результаті чого виявили незначне протікання теплоносія на ущільнюючій поверхні між патрубком чохла СУЗ і приводом органу системи управління захисту. По балансу води в першому контурі ми визначили, що протікання не суттєве, оцінювалося воно як 40 л/год. Оцінивши ситуацію, що склалася, було прийняте рішення про подачу заявки в ДІЯРУ на зупинку енергоблока для усунення виявленого дефекту.

Попереднє інформаційне повідомлення по факту зупинки другого енергоблока, підписане головним інженером атомної електростанції, розіслане 17 адресатам у «НАЕК «Енергоатом», ДІЯРУ, Міненерговугілля, Московський центр ВАО АЕС, на всі вітчизняні АЕС, Державний науково-технічний центр з ядерної і радіаційної безпеки, головному диспетчеру енергосистеми у м. Вінниця. Ми проінформували про стан енергоблока перед виявленням дефекту – працював він на номінальному рівні потужності 1005 МВт і всі схеми енергоблока відповідали регламенту.

3 січня о 01.57 згідно з поданою заявкою енергоблок було зупинено. На момент зустрічі Миколи Панащенка з журналістами блок уже був переведений у стан холодної зупинки, персонал допущений на демонтаж дефектного приводу ор­гану СУЗ для того, щоб належним чином оцінити ступінь ремонту. Обстеження та ремонт відповідного обладнанн­я, розслідування спеці­ально створеною комісією даної події, яка кваліфікується за нашими нормативними правилами як порушення в роботі ХАЕС, засвідчать істинну причину збою.

Керівник ХАЕС наголосив, що  місто без тепла не залишилося. Звісно,  температура гарячої води у домівках нетішинців, як і температура у самих оселях,  дещо нижча, ніж зазвичай, але особливих нарікань від жителів міста та розташованих в ньому організацій немає. Все навантаження з обігріву міста лягло на пускорезервну котельню. За словами Миколи Сергійовича, з ним вона успішно справляється, запаси мазу­ту є, парові котли працюють справно­. І протягом  всього періоду непланового ремонту ПРК забезпечуватиме подачу теплоносія на місто, за попередніми для роботи обох котлів буде використано близько 1000 тонн мазуту. До речі, маючи запасні частини і прокладковий матеріал, з виконанням необхідних ремонтних робіт персонал справився на добу раніше і вже 8 січня енергоблок за­працював.

Те, що відбулося, доволі рідкісне явище, що стало цілковитою несподіванкою для атомників. Адже, як підкреслив генеральний директор, обладнання і комплектуючі виробництва чеського об’єднання «Шкода ядерне машинобудування» досить надійні і жодних нарікань на їх роботу не було. За останні десять років це перша подія такого рівня, через яку був зупинений енерго­-блок. При цьому радіаційний фон на території ХАЕС і за її межами не зазнавав змін і знаходиться у межах норми.  Подія за шкалою INES кваліфікується нульовим рівнем, як така, що не  впливає на безпеку і не пов’язана із безпекою.

Принагідно журналісти поставили генеральному директору ряд запитань, не пов’язаних з подією, що мала місце на другому енерго­блоц­і. Їх, зокрема, цікавила по­да­льша доля третього і четвертого енергоблоків. Їх добудова, на переконання Миколи Сергійовича, потрібна і нашому місту, і Україні, і вона буде виконана. Затягування в часі сталося через денонсацію міжурядових українсько-російських угод у цьому питанні (причини очевидні), відтак відмінений Закон, прийнятий у 2012 році, який відкривав дорогу проектувальникам та будівельникам. Після переговорів з чеською стороною зійшлися на тому,  що на  добудовуваних 3-му і 4-му енерго­блоках використовуватимемо реакторну установку виробництва «Шкода ядерне машинобудування». Точно таку ж, яка експлуатується  на чеській АЕС Темелін з двома діючими енергоблоками. Для цього через Атомпроектінжиніринг – структура НАЕК, -  замовлено проектанту роботу, пов’язану із переглядом техніко-економічного обґрунтування добудови 3 і 4 енергоблоків.  За розрахунками, на добудову потрібно буде затратити  74.3 млрд гривень. Наразі ТЕО проходить держекспертизу, у найближчі місяці вирішуватиметься питання про його роз­гляд і схвалення у Кабміні.

 Показники безпеки енергоблока не погіршаться по відношенню до первинного ТЕО, яке у 2011 році ми представляли населенню і організаціям під час проведення громадських слухань. Вони покращаться, вплив на довкілля змін не зазнавав. Ми проведемо консультації із депутатськими корпусами різних рівнів Хмельниччини і Рівненщини. Цей процес вже триває, ряд депутатських делегацій приїжджали безпосередньо на ХАЕС знайомитися з її роботою, спеціалісти станції також виступали на сесіях  у Славуті, Шепетівці, Здолбунові. На порядку денному залишається питання у якому форматі проводитимуться громадські слухання з приводу добудови 3 і 4 енергоблоків. Навряд чи доцільно робити це в тому ж обсязі, що й у 2011 році, коли громадські слухання проводилися у 16 населених пунктах зони спостереження (Хмельницька і Рівненська області). Питання у стадії обговорення, та у будь-якому випадку  обсяг проведення погоджуватимемо із повноважними представниками територій, що входять до 30-кілометрової зони ХАЕС.

У ході розмови із журналістами Микола Сергійович розповів про доцільність спорудження комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів, будівництво якого розпочнеться в наступному році, пояснив у якому вигляді і де зберігаються РАВ зараз, для чого потрібне Україні ЦСВЯП, будівництво якого розпочалося в зоні відчуження ЧАЕС. Повідомив про нещодавнє засідання НКРЕКП, на якому комісія встановила тариф для Енерго­атома на відпущену електроенергію 54.03 коп. за кВт*год, на теплову –  86 гривень за 1 Гкал. Також керівник станції дав розлогу характеристику її діяльності за весь період експлуатації та минулий рік, показавши у цифрах і фактах ефективність нашої роботи, заходи, спрямовані на підвищення безпеки і мінімізацію помилок персоналу.

На знімку: журналісти «Поділля-Центр» знайомляться з роботою ПРК. На запитання телевізійників відповідає начальник ГТЦ В.І.Турицький.

Ольга Сокол

Фото Олени Веселової