Чи була «аварія» на Хмельницькій АЕС?

3 січня 2018 року за попередньо поданою заявкою енергоблок №2 Хмельницької АЕС було відключено від енергомережі для усунення дефекту - пропускання середовища на ущільнюючій поверхні вузла «чохол – блок переміщення» на приводі органів регулювання системи управління захисту.

Про «аварію» на Хмельницькій АЕС розповіли соціальні мережі, до загальної паніки підключились і засоби масової інформації спочатку Хмельницького, а пізніше й більш віддалених регіонів. Насправді ж, подія на Хмельницькій АЕС оцінюється як «не суттєва для безпеки».

Для класифікації подій використовується шкала INES (Міжнародна шкала ядерних подій INES), як засіб для оперативного інформування громадськості про значимість з точки зору безпеки подій, що трапляються на ядерних установках та об´єктах.

Шкала INES була введена у березні 1990 року спільно Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) та Агентством по ядерній енергії Організації економічного співробітництва і розвитку. На сьогодні шкала INES використовується більше ніж 60 країнами світу.

Події за шкалою INES класифікуються за 7 рівнями. Події, що відносяться до нижніх рівнів (1-3), називаються "інцидентами", а до верхніх рівнів (4-7) - "аваріями". Події, не суттєві з точки зору безпеки, класифікуються нижче шкали рівнем "0" і називають "відхиленнями". Події, що не мають відношення до безпеки, не входять до шкали і вважаються "поза шкалою".

Наприклад, Чорнобильська аварія 1986 року за шкалою INES класифікується рівнем "7", аварія на АЕС «Три-Майл Айленд» у США в 1979 році - рівнем "5".

З інформацією про події, що трапляються у різних країнах, можна ознайомитись на веб-сайті МАГАТЕ (https://www-news.iaea.org).

Подія на Хмельницькій АЕС за міжнародною шкалою INES класифікована рівнем «0» (поза шкалою).

Отож, вживати слово «аварія» при підготовці матеріалу про подію на Хмельницькій АЕС некоректно. Радимо журналістам надалі дотримуватись загальноприйнятих міжнародних стандартів інформування.