У Нетішинській міській бібліотеці відбулась зустріч із Миколою Томенком - відомим громадським та політичний діячем, кандидатом історичних наук, доктором політичних наук, автором понад ста наукових досліджень з політичних наук, історії та культурології.

На зустрічі аудиторію представляли працівники культури, освіти, громадських організацій міста енергетиків. Вони демонстрували інтерес до діяльності Миколи Томенка як  патріота України, який намагається показати історію рідної держави за допомогою низки просвітницьких проектів. Серед них – «7 чудес України». Це загальнонаціональна акція, започаткована у 2007 році Фондом «Рідна країна». Вона стала важливою подією в житті українців, які змогли визначити «7 історико-архітектурних чудес України». Це, зокрема, На­­ціональний історико-архітек­тур­ний заповідник «Кам’янець», Києво-Печерська лавра, Державний істори­ко-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця», Національний дендрологічний парк «Софіївка», Херсонес Таврійський, Софія Київська та Національний заповідник-острів «Хортиця».

За словами Миколи Томенка, загальнонаціональний проект “7 чудес України” задумувався як прагнення показати українцям і світу історично значиме, архітектурно витончене, туристично привабливе, одним словом – красиве та унікальне обличчя держави, в якій ми живемо. Творча група  не хотіла згадувати традиційних пояснень сумних сторінок історії нашої країни. Було прагнення продемонструвати велич української історії не лише у формі гіпотез і казкових легенд, але й на основі конкретних фактів. Крім цього, акція  “7 чудес” озвучила прагнення українських інтелектуалів, патріотів та звичайних громадян, що протягом багатьох століть в силу різних обставин були розкидані по різних країнах, писали різними мовами, але гордилися як українським походженням, так і своєю українськістю.

Микола Томенко постійно намагається довести, що  для непростої української історії патріотизм – це не лише вміння говорити українською мовою чи повага до української держави, точніше, до інститутів держави. Патріотизм – це стан радше емоційний, аніж раціональний. Микола Томенко переконаний, що любити Україну – означає любити свою малу батьківщину серцем, а свою малу країну – розумом. Не можна розпорядженнями влади змусити громадян любити Україну, її історію та культуру. Любити і шанувати можна лише те, що поважаєш і чим гордишся.

Акція «7 чудес України» стала поштовхом для реалізації інших цікавих проектів з пропагування історико-культурних надбань багатьох поколінь українців. Цікавими та пізнавальними стали розповіді про замки, фортеці, палаци, а також про уні­кальні природничі особливості нашої держави.

На зустрічі із нетішинцями Микола Томенко продемонстрував і дещо інший підхід до пропагування нашої культурно-мистецької минувшини. Ще у 2011 році він із однодумцями започаткував випуск «Українських щорічників», які наповнені інформацією про історичні події, видатних постатей України. Окремі випуски присвяченні пропагуванню творчості Тараса Шевченка. Деяким учасникам зустрічі поталанило стати власниками таких унікальних щорічників. Їх автор не забув і про нетішинські навчальні заклади та фонд централізованої бібліотечної  системи міста. Вони також одержали для вивчення та демонстрації пізнавальні видання для ділового та допитливого українця.

У заході також взяли участь давній товариш Миколи Томенка, колишній міський голова Нетішина Іван Гладуняк, а також діючий мер міста енергетиків Олександр Супрунюк.

Олександр Шустерук

Фото Тетяни Внучкової