Майбутнє – за новими технологіями і матеріалами

Напередодні Дня будівельника нашим співрозмовником був начальник РБУ ЕРП В’ячеслав Бащук. Він вперше зустрічає професійне свято на цій посаді, призначення на яку відбулося два місяці тому. Але багаторічна трудова діяльність його пов’язана саме з будівельною сферою, де освоїв різні напрямки.

На початку 90-х випускник Українського інституту інженерів водного господарства з дипломом інженера-будівельника на руках В’ячеслав Бащук прийшов за направленням в УБ ХАЕС, та так з тих пір жодного разу не зраджував обраному ремеслу. Починав покрівельником 6 розряду, був майстром, головним інженером БМУ-7, зосереджуючись на виконанні робіт з монтажу і реконструкції, в тому числі на майданчику нашої атомної електростанції. А ще довелося бути керівником робіт на будівництві 80-квартирного житлового будинку для Академії прикордонних військ у Хмельницькому. Там, як зізнається, набув навиків управління персоналом, адже випало координувати роботу підрядників і субпідрядників, задіяних на будівництві. При цьому він був єдиною матеріально-відповідальною особою і всі використовувані матеріали були під його контролем. Налагодив співпрацю з органами місцевої влади, спільно приймали рішення щодо благоустрою території, який виконувало управління механізації.

- В управлінні будівництва ХАЕС впродовж 10 років я був виконавцем робіт, а вже в УКБ, куди перейшов у 2002-у, довелося контролювати їх виконання, - каже співрозмовник. – Інша специфіка, але не менш цікава й необхідна для фахового зростання. Брав активну участь у пуску 2 енергоблока, здійснюючи нагляд за благоустроєм його території і об’єктів, які входили до пускового комплексу, а також за внутрішніми роботами – облаштування наливних підлог, протипожежних дверей, нанесення вогнезахисних матеріалів на конструкції.

Після 8 років роботи в УКБ інженером технічного нагляду в будівельному відділі він перейшов у відділ з нагляду за будівлями і спорудами СВНіПБ провідним інспектором. Після реорганізації даного відділу в СВНіПБ було створено новий підрозділ у ВП ХАЕС – ВЕБтаС де і продовжив свою трудову діяльність провідним інженером, а вже з червня 2020 року очолює РБУ ЕРП.

Пропозицію щодо нового призначення В’ячеслав Бащук прийняв, вважаючи, що багаторічного різнопланового досвіду у сфері будівництва вистачить для того, аби гідно справитися з новими для себе функціями. Специфіка роботи ремонтно-будівельного управління йому знайома, так чи інакше був дотичним до цього. З перших днів дав зрозуміти колективу, що вимагатиме від кожного добросовісного виконання покладених обов’язків, суворо дотримуватися технологічних процесів, не списуючи, наприклад, неякісно проведений ремонт на матеріали, які не відповідають нормам і вимогам. Бо часто-густо – це відверте лукавство.

Із чотирьох дільниць ремонтно-будівельного управління три виконують безпосередньо ремонтні роботи, дві - №1 і №2 – на проммайданчику, в тому числі на об’єктах, які знаходяться в зоні суворого режиму. Третя дільниця працює на об’єктах соцкультпобуту, у ТрЦ, УКБ, КГ, НТЦ, ЗВВО, ГТЦ. Дільниця №4 знаходиться на території комбінату спеціальних будівельних конструкцій, виготовляючи залізобетонні конструкції, столярні вироби й риштування на замовлення цехів, а також готуючи бетонні суміші й розчини.

Серед основних об’єктів, на яких зараз зосереджені сили й засоби РБУ, спорткомплекс. Тут ведуться ремонтні роботи на волейбольному майданчику, плавальному басейні, днями візьмуться за підготовку основи футбольного поля під штучне покриття. А от бігову доріжку навколо стадіону оновлюватимуть підрядники, бо своїми силами тут не зможуть забезпечити дотримання встановлених вимог. Працюють люди з третьої дільниці на 506 будинку, готуючи його до передачі в об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, відновлення антикорозійного захисту огорожі периметру проммайданчика. А перша й друга задіяні у фарбуванні металоконструкцій, у ремонті покрівель та наливних підлог на розташованих там об’єктах, ремонті приміщень адміністративно-побутового корпусу, будівель ОДК, спец корпусу, фарбування обладнання.

Чимало позапланових (аварійних) робіт «підкидає» матінка-природа. Через проливні дощі й пориви вітру, виникають моменти, коли невідкладного порятунку потребують покрівлі, багато з яких давно чекають капітального ремонту. Адже на будівлях, спроектованих за радянських часів, коли були чинними інші, відмінні від сьогоднішніх, будівельні норми, зливова каналізація не справляється з потоком води, який утворюється під час рясних дощів. Не витримують наступу стихії міжпанельні шви, лопає віконне скло і його терміново потрібно міняти.

- В’ячеславе Степановичу, - цікавлюся  поміж іншим, - якщо розширення автостоянки перед адміністративно-побутовим корпусом перейде в практичну площину, це також ляже на плечі РБУ ЕРП?

- Є декілька варіантів розширення автостоянки, у поточному році реалізовуватиметься один із них, йдеться про ділянку від транспортного кільця в напрямку відкритого розподільчого пристрою. Виконуватимуть його підрядники, а от готувати майданчик до проведення необхідних робіт будемо власними силами.

Цьогоріч в управлінні чимало людей вийшли на заслужений відпочинок, зараз тут працюють над добором фахівців, які прийдуть їм на заміну. Претенденти проходять співбесіди, аргументують своє бажання  проявити себе на конкретному напрямку. Переваги надаються тим, хто готовий брати на себе відповідальність, розвиватися, демонструвати зразки високої дисципліни. Сам керівник РБУ якраз за такий підхід до роботи і намагатиметься, аби він став нормою, а не винятком із правил.

У переддень професійного свята В’ячеслав Бащук привітав з ним колег із УКБ, ВЕБтаС і, безумовно, тепер уже рідного ремонтно-будівельного управління.

- Зичу всім міцного здоров’я, наснаги, миру, злагоди і достатку. Ніколи не зупиняйтесь на досягнутому, відстежуйте зміни та опановуйте нові технології й матеріали, як того вимагає час. І успіх неодмінно прийде.

Ольга Сокол