Рік сподівань та випробовувань:таким був для колективу ХАЕС 2020

В літописі життя енергопідприємства перегорнуто ще одну сторінку, на якій закарбувалися події минулого року. Яким він запам’ятався атомникам? Насамперед, таким, який навчив кожного цінувати найближчих людей, тішитися звичайним спілкуванням, радіти простим речам і розуміти, що здоров’я - все ж таки найцінніша складова щастя. 2020 повністю підтвердив свою місію високосного року, адже багато випробувань випало на долю кожного. Проте багато знакових та хороших подій теж стали уже щасливою історією минулого року.

Після завершення традиційно святкового січня початок лютого позначений призначенням на ХАЕС нового генерального директора. Ним став Андрій Ростиславович Козюра. 4 лютого на ХАЕС відбувся візит за участю тодіш­нього очільника «НАЕК «Енерго­атом» Павла Павлишина, який і представив колективу станції керма­нича наймолодшої вітчизняної АЕС.

Як і зазвичай, збіглого року пріоритетом діяльності атомної станції були безпека, високі світові стандарти та соціальна захищеність працівників. У цьому напрямку було досягнуто низки звершень. Зокрема, у лютому на ХАЕС введено у дослідну експлуатацію новий пульт фізичного захисту. Реалізація проекту технічної допомоги у сфері ядерної захищеності відбулася завдяки співпраці України зі Швецією та Норвегією.

З 15 лютого почали діяти страхові поліси для працівників ХАЕС, які виявили бажання взяти участь у добровільному медичному страхуванні. За кошти енергокомпанії більше 60% персоналу Хмельниць­кої АЕС уклало договори із провід­н­ою страховою компанією «Уніка».

За минулий рік колектив атомної станції удосконалювався і науково­, і технічно. На енергопід­при­ємстві було проведено низку навчал­ьних семінарів та тренінгів з питань охорони праці, культури виробництва, підготовки та підтримання високої кваліфікації спеціалістів, підвищення безпеки згідно з найвищими міжнародними стандар­тами. А обладнання хімічного цеху поповнилося  надсучасним спектрометром елементного аналізу.

Як і весь світ, у другій половині березня Україна увійшла у  безпрецедентний режим життя,  спричинений пандемією коронавірусу. Не стала винятком і Хмельницька АЕС, яка обмежила візити, обміни дос­відом та зайві переміщення персоналу. Не дивлячись на це, атомники спокійно та безпечно працювали протягом року на благо країни і кожного її мешканця.

Під час пандемії на Хмельницькій АЕС була введена в дію низка про­філактичних, протиепідемічних та санітарно-гігіє­нічних заходів. Персонал станції був максимально переведений на дистан­ційну форму роботи, на оперативний персонал зросло навантаження і від­повідальність: з 24 березня він переведений на                    12-годинний режим роботи, а ліцензований персонал періодично був ізо­льований від родин і прожив­ав у готельному комп­лексі «Явір» центру ділових зустрічей ВП ХАЕС. Мірилом відповідальності кожного стала самосвідомість. Моніторинг температури тіла, дезін­фекція рук, носіння масок, дистанція, жестові вітання стали звичними буденними речами. Хмельницька АЕС поповнилася  спеціальним обладнанням: дезінфікуючими термостійками, тунелями, пульсоксиметрами.

10 квітня для колективу ХАЕС стало довгоочікуваною та переможною подією: на першому енерго­блоці завершилася найтриваліша ремонтна кампанія, що затягнулася на понад півтора року. Під час її проведення на першому, а також і на другому мільйонниках, було реалізовано низку важливих модерні­заційних заходів для підвищення безпечної експлуатації атомної електростанції.

Починаючи з червня, змінилася організаційна структура ХАЕС, тому минулий рік був багатим на нові кадрові призначення. Зокрема, заступником генерального директора з персоналу став Богдан Шмигельський, Віктор Де­мид­юк - заступником генерального директора з інфраструктури. Розпочала свою роботу комісія із профе­сійного відбору персоналу, засідання якої періодично проводились для бажаючих влаштуватися на енергопідприємство, а так звані «скриньки довіри» стали­ приводом для процедури зворотно­го зв’язку із персоналом, де працівники могли висловити наболілі питання.

Минулий рік став ювілейним для деяких підрозділів ХАЕС. Зокрема хімічний цех та УПАГР відсвяткували 35-річний ювілей, відділ роботи з громадськістю і ЗМІ та цех радіаційної безпеки – 30-річчя, відділ забезпечення якості перетнув 25-річни­й рубіж. Ряд очі­льників цехів та відділів пішли на заслужений відпочинок, серед яких Микола Замфіракі, Валентин Самцов, Володимир Ісупов, Валерій Тихонов, Віктор Приходько, Володимир Кандабаєв, Михайло Паришкура, Владислав Коренюк, Світлана Пашинська, Сергій Дубина, Василь Летвинко. Їх замінили Володимир Гудзь, Руслан Шапольчук, Василь Слуханський, Костянтин Кічан, Ігор Горбачук, В’ячеслав Бащук, Олександр Сахнюк, Марина Осинська, Олена Панасюк, Павло Гвоздяр, Олег Богуш.

19 червня перший енергоблок Хмельницької АЕС виробив 200 мільярдів кВт*год електроенергії з початку експлуатації. Електроенергії, яку виробив енергоблок за 33 роки експлуатації, вистачило б Хмельницькій області, при сьогоднішньому рівні споживання, а це близько 2 мільярдів кВт*год електроенергії, на 100 років.

Напередодні Дня Конституції відбулася досить непересічна подія для деяких працівників Хмельницької АЕС: генеральний директор Андрій Козюра вручив ключі від давно омріяних квартир шістьом власникам, які перебували на квартирному обліку енерго­під­приємства.

Протягом 2020 року новою спеці­алізованою та легковою технікою поповнився автопарк транспортного цеху: для потреб Хмельницької АЕС було закуплено самохідний кран «SANY», вантажопідйомністю 55 тонн, електромобіль «Hyundai IONIQ Electric», - загалом 14 пасажирських та вантажних автомобілів.

9 вересня для Хмельницької АЕС стало днем надії та сподівання у прямому значенні цього слова, адже в рамках робочої поїздки на Хмельниччину найбільше енерго­підприємство регіону відвідав Президент України Володимир Зелен­ський, який висловив впевненість у подальшому розвитку атомної енергетики. Під час зустрічі з колективом атомників на нараді із керівництвом енергокомпанії та ВП ХАЕС  одним із пріоритетних питань було питання добудови третього та четвертого мільйонників Хмельницької АЕС. Глава держави доручив Кабінету Міністрів забез­печити фінансування будівництва Х-3/Х-4, а у членів колективу атомників знову зажевріла надія на розбудову ХАЕС. Підставою для  цього став Указ Президента України «Про не­відклад­ні заходи щодо стабілізації ситуаці­ї у енер­ге­­тичній сфері та подальшого розвитку ядерної енергетики», під­­писаний 22 вересня 2020 року. На пульсі ці питання були і у т.в.о. прези­дента «НАЕК «Енергоатом» Петра Котіна, який із командо­ю представників керів­ництва енергокомпанії тричі відві­дував Хмельницьку АЕС.

Незважаючи на карантин, пра­цівники Хмельницької АЕС не за­бували про спорт та пропагування здорового способу життя, які набули особливого сенсу під час пандемії. Зокрема, у вересні представниці ХАЕС Вікторія Васильєва та Олександра Жебель взяли участь у веломарафоні України «100 ВЕЛО­watt», який відбувся на майданчику Рівненської АЕС, і були в числі його переможців. Також група нетішинських атомників змагалася у першому веломарафоні «Gard Energy Ride», який проходив у зоні розташування Южно-Української АЕС.

2020 став роком великих втрат людей-легенд. У жовтні відійшов у вічність президент Національної ака­демії наук України Борис Патон. Його розробки були і залишаються затребуваними як у вітчизняних фахівців-енергетиків, так і в зарубіжних. Згасла земна зоря і видатного атомника, першого керманича Рівненської АЕС, яку він очолював майже 30 років, Володимира Коровкіна. Він був наставником багатьох професіоналів, які працюють на майданчиках українських АЕС та у дирекції енергокомпанії.

Протягом минулого року колектив Хмельницької АЕС неодноразово виступав у якості меценатства. Працівники ХАЕС долучились до відновлення кисневої мережі у ін­фекційному відділенні лікарні, аби спільними зусиллями боротися із чумою 2020 року. Профспілковим комітетом станції медичному закладу Нетішина було передано засоби захисту: респіратори, латексні рукавички та захисні костюми. Традиційно атомники із подарунками відвідували і підшефні заклади – Острозькі спеціалізовані школи для дітей з вадами слуху та розвитку, Берездівську школу-ін­тер­нат та Кривинський будинок-інтернат для інвалідів і літніх людей.­

Колектив Хме­льницької АЕС взяв участь  у місцевих виборах, які відбулися в Україні 25 жовтня. До Нетішинської міської ради було обрано третину депутатського корпусу з числа атомників, а генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра став депутатом Хмельницької обласної ради.

У листопаді розпочалася безкоштовна добровільна вакцинація від грипу для працівників ХАЕС відповідно до страхової програми «Уніки», а згодом у здоровпункті атомної станції було відкрито міні-лабораторію для експрес-тестування на COVID-19.

Під завісу 2020 року ще одна новина посилила віру у добре майбутнє для нетішинських атомників – харківський завод «Турбоатом» виготовив частину турбоустановки для третього енергоблока Хмель­ницької АЕС і готовий виступати постачальником обладнання для майбутніх міль­йонників ХАЕС.

 2020-й  уже історія. І при її строкатості та непередбачуваності все ж таки основним штрихом для колективу атомників стала ста­бі­льність, адже усі були при роботі та заробітках, і ніякий локдаун не вибив ні в кого землі з-під ніг. А ще хочеться, аби з року в рік червоною ниткою крізь плин часу проступала на полотні життя віра. Саме вона і тримає усіх на землі і додає сили.

Тетяна Степанюк