ЮРИДИЧНОМУ ВІДДІЛУ – 30!

Наказ за №252к був виданий на ХАЕС 22 квітня 1991 року, а вже 1 травня відділ почав повноцінно працювати у складі 4 чоловік. Ініціатором та своєрідним ідеологом створення на підприємстві саме цього структурного підрозділу була його перший керівник Валентина Гузєва.

До того правовими питаннями розрізнено зай­малися по одному юристу безпосередньо на ХАЕС, в управлінні капітального будівництва та ЖКО. З УКБ на станцію перейшла і нинішній очільник відділу Оксана Карташєва, котра на цій посаді з 2007 року.За словами Оксани Вячеславівни, за весь час діяльності ЮВ пройшли через нього 30 кваліфікованих юрис­тів, кожен з яких залишив по собі добрий слід. І незалежно від того, як склалася  подальша професійна доля колег, у якому б місті вони не працювали, з усіма в колективі зберегли товариські стосунки, залюбки комунікують.

Діяльність юридичної служби державного підприємства регламентується відповідною Постановою Кабінету Міністрів, де чітко визначено її функції і завдання. Основним залишається забезпечення правильного застосування на підприємстві нормативно-правових актів та інших документів, проведення юридичної експертизи документів, підготовлених структурними підрозділами, надання правової допомоги працівникам, які потребують соціального захисту, контроль за дотриманням норм трудового, житлового, пенсійного та іншого законодавства. У великому переліку завдань на чільному місці залишаються договірна робота (юридичні аспекти) із забезпечення господарської діяльності підприємства, захист його інтересів у судах тощо.

Усім цим сьогодні опікується 7 працівників відділу, котрі мають відповідну освіту, досвід, добре знаються на юридичних тонкощах.

Добре себе про­явили молоді колеги, які прийшли у ЮВ минулого року. «Їх роботою задоволена, – каже О.В. Карташева. – Толкові, грамотні, енергійні, беручкі до роботи, з сучасними підходами – саме те, що потрібно, зважаючи на обсяги і темп, який маємо витримувати кожного дня».

З нагоди 30-річчя відділу його роботу відзначено Почесною грамотою Енергоатома, нагороду моя співрозмовниця називає цілком заслуженою.

Адже впродовж усього періоду діяльності станційні юристи докладали багато зусиль, аби робота підприємства велася в рамках чинного законодавства. Критерієм ефективності цих зусиль є суттєве зменшення кількості звернень до суду для обстоювання своїх позицій, зараз набагато більше позиваються до нас. Причина – погіршення фінансового стану компанії, через що не можемо вчасно розрахуватися за виконані роботи і надані послуги. Вирішення проблеми – фінансова стабільність Енергоатома, недопущення заборгованості за відпущену електроенергію, що дозволить вибудувати нормальні довірливі стосунки зі своїми партнерами без будь-яких претензій один до одного.

Знаковим у роботі юридичного відділу є й інший показник – дуже мала кількість трудових спорів, які мають місце, але вирішуються максимум на рівні місцевого суду.

Зміни в чинному законодавстві України відбуваються постійно, отож постійно потрібно тримати руку на пульсі. Відслідковувати їх непросто, тут хорошою підмогою виступає інформаційно-правова система Ліга з повним обсягом головних нормативних документів України та законодавчими новаціями.

До послуг інтернет-ресурсів, благо що є така можливість, вдаються керівники й пересічні громадяни, котрі прагнуть орієнтуватися в законодавчому полі.Персонал станції, керівники підприємства та його структурних підрозділів мають доволі високий рівень юридичної грамотності, стверджує Оксана Карташева. Свідченням того є якісно підготовлені акти і документи, які потребують мінімальних поправок.

З-поміж великого кола питань, які доводиться вирішувати за родом діяльності, їй особисто до душі робота з договорами. Подобається, як зізнається, працювати на випередження, тобто чітко і правильно виписати умови й зобов’язання сторін, аби потім через допущені помилки не доводити свою правоту у судах.

Пріоритетним у договірній діяльності повинна залишатися вигода для підприємства, яка б не мала ознак дискримінаційного характеру. Іншими словами, все по закону.

Оксана Вячеславівна любить ділитися спогадами на тему договірної діяльності у перші роки тоді ще споруджуваної ХАЕС. З подивом розповідає, що договір з Управлінням будівництва, за яким воно збудувало потужний ядерний об’єкт, вміщався на двох сторінках машинописного тексту! Та ще додаток особливих умов на 10 сторінках. Ото й усе, і який гігант маємо. До слова, тепер щорічно доводиться розглядати до 1.5 тисячі договорів різного спрямування.

- Ми гордимося, що працюємо на такому потужному об’єкті, без сумніву одному з провідних підприємств України, - каже Оксана Карташева. – І докладаємо всіх зусиль, аби на ньому не порушувався закон, підготовлені нами документи були бездоганні, бо це обличчя ХАЕС. Завжди вимагаю у підлеглих працювати саме так, вдячна колективу за розуміння і щиро зичу всім здоров’я, сил і оптимізму. Дуже хочеться, щоб якомога швидше стало реальністю будівництво 3 і 4 енергоблоків, і ми змогли внести свою частку у їх ефективну роботу на благо України.

Ольга Сокол

Фото Євгена Цибульського