По той бік об’єктива

Хмельницька АЕС – підприємство унікальне, зокрема і тим, що в його кількатисячному колективі трудяться люди різних професій та спеціальностей. І хоча у працівників ХАЕС є спільне свято – День енергетика, – протягом року представники різних професій мають нагоду отримати вітання із, власне, вузькоспеціалізованим святом.

Листопад щороку стає місяцем професійного відзначення станційних залізничників, зв’язківців і представників креативної та цікавої професії – телевізійників. Телестудія атом­ної станції без малого 30 років є підрозділом відділу роботи з громадськістю і ЗМІ Хмельницької АЕС. Щодня мої колеги за допомогою відеокамери та мікрофона збирають, фіксують та подають інформацію, яка згодом стає історією. Сьогодні їх четверо, а раніше телерадіостудія ХАЕС (саме так вона називалася) нараховувала удвічі більше творчих та технічних працівників.

За плечима у Віри Петровської, Жаннети Суліми, Вадима Мацюка та Віталія Ляшука понад 20 років професійного стажу і майже півторатисячне надбання телевізійних інформаційних програм із незмінною назвою «ХАЕС інформує», у які вкладено зусилля кожного, хто працював і нині трудиться у цьому творчому руслі.

Це професія, яка щодня спроможна повертатися різними гранями: цікавими, непередбачуваними та незабутніми, адже родзинка такої професії – у щоденному спілкуванні з людьми. Це задоволення від вдалого кадру, від відвертої розмови, від професійного монтажу,  зрештою – від якісного телевізійного сюжету.

Свого часу я майже десять років своєї творчої біографії присвятила роботі на телерадіостудії ХАЕС. Це був цікавий і насичений період, адже виходила в ефір щотижнева інформаційна програма повноцінного формату (із записом ведучої, гостями в студії, заставками, підводками), готувалися радіопередачі. Оновлювалася технічна база, поступово аналогове телебачення трансформувалося у цифрове, відеоінженери та оператори почали працювати на сучасних лінійних станціях монтажу. Вчилися і самотужки підкорювати новітні технічні процеси, працювали над дикцією, жестами, роботою у кадрі.

Пам’ятаю, як одного разу, будучи на зйомках на Хмельницькій АЕС, відомий тележурналіст ТСН Олександр Загородний, відвідавши нашу телестудію, здивувався: «Та у вас тут справжня кузня кадрів, адже кожний вміє виконувати кілька процесів одночасно! У нас, до прикладу, така робота чітко розділена: звукорежисер виконує свої функції, відеооператор знімає, монтажем займається інший фахівець, редактор відповідає за тексти, а кореспондент – за збір інформації».

«Цікавий і насичений, напружений і важкий, подекуди нервовий, але завжди плідний та результативний – таким є кожний день в телевізійників Хмельницької АЕС. Постійно бути на вістрі подій, щоденно  занурюватись у їх вир, першими дізнаватися про їх перебіг та створювати об’єктивну картинку – все це трудові будні телестудії атомної  станції, – розмірковує її головний редактор Віра Петровська. – Телевізійна студія ХАЕС проходила ста­новлення і вдосконалення разом із розвитком станції. Майже 1500 випусків щотижневої програми «ХАЕС інформує» – це не лише золотий архів телестудії, де відзняті справжні професіонали-атомники різного часу, це історія розвитку Хмельницької АЕС: від мораторію, тривалої добудови і пуску другого енергоблока, до відновлювальних робіт на третьому і четвертому мільйонниках і подальшого розвитку нашого енергопідприємства з новими потужностями. Це літописна історія ХАЕС і міста енергетиків тривалістю понад 30 років. Сьогодні з гордістю можна стверджувати, що кожен, хто працював на телестудії – причетний до творення історії ХАЕС та її міста-супутника, фіксації і карбування не просто важливих, але й доленосних моментів і рішень у житті атомної станції та Нетішина.

Хочу подякувати своєму міні-колективу та усім колегам, з якими довелося працювати протягом цих років: Нелі Фінчук, Тетяні Степанюк, Тетяні Тарасюк, Ігорю Німому, Олександру Малярчуку, Андрію Янчишину, Світлані Стецюк, Тарасу Бурмичу, Віктору Хмельницькому, Руслану Огородніку, Людмилі Гуді, Сергію Бержанському, Сергію Білошицькому, Олександру Краснову, Альоні Панцюк, Жанні Костенко, Юлії Тараторкіній, Олені Веселовій, Віталію Чабану, Володимиру Ковальчуку, Аллі Висоцькій, Ігорю Дани­лю­ку. Добрі спомини у нас про Ірину Петровську, кот­ра, на жаль, відійшла у засвіти».

Час крокує швидко, змінюються підходи та вимоги до сучасного телепродукту. Стрімко розвиваються інтернет-канали, де важливо завоювати та втримати увагу аудиторії, зробити її численною. Саме такі виклики стоять наразі перед телестудією ХАЕС, адже змінюється формат подачі інформації: від програмних записів телевізійники переходять до наповнення сюжетами власного YouTube-каналу «ХАЕСТV».

Нещодавно технічна скарбниця студії поповнилася сучасним гаджетом – квадрокоптером, який розширив масштаби відеозйомки.

Та й у творчому плані телемедійники не стоять на місці: за останній час реалізували кілька креативних проєктів, які отримали схвальне відзначення від працівників станції, мешканців міста та численної інтернет-спільноти у соціальних мережах. Це музичні вітання керівництва та працівників ХАЕС з новорічно-різдвяними святами, Днем жінки, патріотичний флешмоб, присвячений 30-му ювілейному Дню Незалежності України. Проте найголовнішим завданням редакторів та відеоінженерів станційного телебачення є, насамперед, подання об’єктивної, актуальної та неупередженої інформації про роботу Хмельницької АЕС та ядерної галузі в цілому.

– Колектив телестудії вирізняє добре знання справи і специфіки роботи АЕС. Те, що ми бачимо і чуємо з екрану – не лише приваблива зовнішня картинка, але й високоінтелектуальний продукт. Повірте, ніколи не було соромно за свою роботу.  А ще складна, насичена технічними термінами і абревіатурами атомна інформація має бути адаптована до глядача, подана якомога простіше і доступніше, і ось тут проявляється журналістська майстерність.

Наші тележурналісти та оператори за роки роботи підрозділу брали активну участь у низці важливих для ХАЕС подій та етапів: громадських слуханнях щодо будівництва нових енергоблоків, заходах щодо продовження термінів експлуатації першого мільйонника тощо. Сюжети телестудії уже майже десять років викладаються на каналі «ХАЕСTV» та власній сторінці у Facebook задля ширшої поінформова­ності, – розповідає Віра Петровська.

Робота на телебаченні – яскравий приклад командної співпраці. Адже в тандемі «журналіст-оператор» народжуються лише тоді вдалі сюжети, коли двоє професіоналів розуміють один одного із півслова та погляду. На телестудії ХАЕС таких сюжетів – тисячі і тисячі. Звісно, і тематика їх за усі ці роки була різною: від «розщеплення на атоми» технологічних процесів на атомній електростанції, до соціальних та суспільно важливих матеріалів. Отож, і поле діяльності станційних медійників теж широке: від шахт реакторів на мільйонниках, що будувалися і будуються, до екологічних стежок прадавніми лісами навколо Хмельницької АЕС, де теж відзнято багато цікавого.

Чого тільки в роботі не доводилося використовувати теле­журналістам: і навички психолога, і вмовляння педагога, і хитрощі. Проте усі ці старання служать єдиній меті – вдалому та професійному матеріалу.

Буває, що за гарно зробленим сюжетом може стояти низка казусів, прикростей та непередбачуваних історій. В розмові ми пригадали і від душі насміялися з того, як часом знімали ті чи інші інтерв’ю, відеоряди, події. Можна написати багато гумористичних публікацій! І не важливо, яка тема висвітлюється: кумедні моменти трапляються і під час зйомок антитерористичних навчань, і під час простих бліц-опитувань на вулиці. Філософія телемедійника – у смішних речах бачити серйозне і навпаки. Тому й тримає ця професія у тонусі і творчому неспокої.  Архівні телесюжети мають змогу повернути час, поглянути на себе крізь призму років, і  переконатися, що колишній вибір став сюжетом долі.Зі святом вас, дорогі колеги!

Тетяна Степанюк

Фото з архіву редакції