Любов’ю б цих дітей не обійти

Полюбити за примусом надзвичайно важко. Без усвідомлення, що це частина твоєї сутності, душевний контакт не відбудеться. Цей постулат особливо гостро розумієш у такій делікатній справі, як благодійність, волонтерство, просвітництво, опіка над хворими тощо. Хтось мудрий сказав: любити людство дуже просто, - порозумітися з сусідом – ось в чім суть!

Сусідами ХАЕС в числі інших є Плужненська гімназія Хмельницької обласної ради. Оглядаючи матеріально-технічну базу закладу, оцінюючи організацію навчального процесу та умови проживання тутешніх вихованців, розумієш, що держава, і особливо безпосередні контактери з контингентом закладу – вихователі, педагоги, керівництво,- турботливо ставляться до дітей, які перебувають тут практично на повному пансіоні.

У складі закладу збережено інтернат з цілодобовим частковим утриманням вихованців за рахунок засновника, тобто діти тут навчаються, живуть, харчуються, проводять дозвілля, а за необхідності – можуть отримати і первинну медичну допомогу, адже в закладі функціонує лікувальний корпус.Тут передбачено навчання для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей із сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Учнівський контингент надзвичайно складний: з понад 140 учнів частина дітей-сиріт та таких, батьки яких позбавлені батьківського піклування, а ще - діти із сімей, які потрапили у складні життєві обставини. Тут зібрані діти з різних регіонів області.

Керівник закладу Ростислав Конончук провів нас навчальними кабінетами та спальним корпусом, ознайомив із медичним блоком гімназії, підсобним господарством тощо. Можна свідчити, що для дітей усього вистачає. Крім… домашнього тепла. Наскільки це можливо в умовах закладу педагоги та сам очільник ліцею створюють атмосферу родинного спілкування. Та замінити матір і батька надзвичайно складно. Хоча й батьки у деяких вихованців не гідні цього статусу. Ростислав Борисович поділився деякими подробицями з життя підопічних. Для газети їх висвітлення слід вважати неприйнятним і жорстоким.

Цей вступ можна було б не писати, а почати прямо з події, учасниками якої стали небайдужі представники управління виробничо-технічної комплектації ХАЕС на чолі із керівником В.В.Гуменюком. Саме ініціатива Володимира Вікторовича побудила працівників підрозділу до благодійності. Вони зібрали значну суму коштів (доля керівника – понад третину) та закупили для закладу м’ячі футбольні та гандбольні, великі м’ячі для фітнесу, гантелі різної ваги, гімнастичні палиці та обручі, еспандери, тенісні м’ячі, тренувальні розкладні драбини, набір фітнесгумок, капітанські пов’язки, балансуючі подушки, грамоти для нагороджень, рукавички воротаря, гімнастичні килимки, колонку музичного супроводу. А ще шоколад для кожної дитини, 21 кілограм печива. І треба було бачити очі дітей під час урочистого вручення спортивного знаряддя! Відразу після отримання цього добра у спортивній залі в різних кутках скупчилась дітлашня – одні розтягували еспандери і піднімали гантелі, інші намагались крутити хулахупи, треті буцали м’ячі…

 Звичайно ж, спілкувались із благодійниками, бо відчували непідробний інтерес з їх боку до організації дозвілля, до їх доль.

Як з’ясувалось, днем раніше у гімназистів Плужного побували інші представники Нетішина – воїни в/ч 3043, які давно опікуються вихованцями цього закладу. Вони придбали для закладу сучасний ноутбук, інші речі.

Працівники ХАЕС налаштовані на тісну співпрацю із закладом. Хоча доля його нині не зовсім визначена.

Згідно із чинним законодавством працювати та отримувати фінансування в існуючому статусі Плужненська гімназія зможе лише до кінця поточного року, або у крайньому разі, за умови прийняття відповідного рішення засновником – до кінця 2021/2022 навчального року.

Питання це постало у зв’язку із реалізацією в державі декількох важливих реформ у сфері освіти, медицини та інституційного догляду, і наразі ця гімназія  – єдиний такий навчальний заклад в області, подальша доля якого досі не визначена. 

Віктор Гусаров

Фото автора