У розвитку – наше майбутнє
· Вівторкові зустрічі ·
Співрозмовником станційних журналістів минулого тижня був заступник головного інженера ХАЕС з нових блоків Геннадій Самосєй, котрий поділився інформацією про виконання заходів, по­в’язаних із реалізацією довгожданого проекту – будівництвом третього і четвертого енергоблоків. Зрозуміло, що повноцінний старт робіт на майданчику буде можливим тільки після прийняття Верховною Радою України закону про будівництво, проектування і розташування нових ядерних потужностей. Поки що його проект знаходиться на погодженні в уряді, попереду, навіть за умови позитивного розгляду жаданого документу в парламенті, колосальна робота. Задіяні в ній будуть не тільки атомники й будівельники, а й проектанти, владні структури різних рівнів, зрештою громадськість, знехтувати думкою якої не можемо. Мусимо заручитися підтримкою як українського суспільства, так і переконати у доцільності будівництва двох нових енергоблоків-мільйонників, їх безпечній експлуатації громадськість зарубіжних країн, що межують з нами.
Досвід такий маємо, і готові включатися в процес, дотримуючись усіх процедур. Наразі свої зусилля в рамках цього проекту спрямовуємо на підготовчі роботи, які передують будівництву
 Маємо розроблений план першочергових заходів з підготовки до будівництва енергоблоків №3 і №4, - каже Геннадій Михайлович. - Згідно з розпорядженнями Енергоатома та ВП ХАЕС, спеціалісти відділу супроводу нових блоків, цеху вентиляції і кондиціювання, енер­горемонтного підрозділу та гідротехнічного цеху провели обстеження змонтованих систем, зокрема тимчасової системи опалення на 3 енергоблоці. Складено відповідні акти й дефектні відомості, намічено комплекс робіт, які належить виконати, аби вона справно функціонувала.Обстежено також підземну частину трубопроводів пожежної води, бачимо, що система може працювати під тиском і в разі потреби подавати воду. Спеціалісти відділу нових блоків спільно з представниками управління капітального будівництва також дали задовільну оцінку трубопроводу подачі стиснутого повітря на ремонтні потреби. Наразі триває обстеження трубопроводу подачі води – питної та для господарських потреб, і вже найближчими днями фахівці озвучать свій висновок щодо можливості використання раніше збудованої системи, аби персонал, який працюватиме на відновленні приміщень третього енергоблока, був забезпечений водою. Відновлювальні роботи, пов’язані з усуненням виявлених за результатами обстеження зауважень, виконуються підрозділами двох вітчизняних АЕС
– Запорізької і нашої.- Які часові рамки визначені для проведення підготовчих робіт?

- Вони різняться в залежності від виду виконуваних робіт. Якщо йдеться про системи забезпечення роботи, вони дуже стислі – лютий поточного року; забезпечити подачу тепла на мінусові відмітки повинні у травні, а відновлення приміщень триватиме до кінця 2022 року і продовжиться у наступному.

У колективу ХАЕС, персоналу відділу супроводу нових блоків є чітке розуміння необхідності будівництва нових потужностей. Це не чиясь особиста забаганка, а реальна потреба країни, яка хоче бути енергетично незалежною. Діяти потрібно вже, бо кожен згаяний рік може обернутися крахом енергетичної системи, адже ресурс діючих атомних енергоблоків, навіть із урахуванням продовження їх терміну експлуатації, через два-три десятиліття вичерпається. Отож, будувати потрібно, і в цьому позиція атомників має підтримку профільного міністерства.

Ми готові до напруженої праці аби в недалекому майбутньому запрацював на благо країни третій, а згодом і четвертий енергоблоки. Паралельно продовжуємо співпрацювати із компанією Westinghouse, яка має намір включитися у будівництво на майданчику Хмельницької АЕС енергоблоків за технологією AP-1000.
Ольга Сокол