Нові енергоблоки ХАЕС

Їх у зменшеному вигляді можна побачити

на демонстраційному макеті в інформцентрі ВП ХАЕС

Кабінет міністрів України зареєстрував у парламенті проект закону «Про розміщення, проектування і будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС». Законопроект за №11088 з ініціативи уряду подано на розгляд профі­льних комітетів. Без сумніву, цей крок є суттєвим зрушенням на шляху реалізації програми розвитку атомної енергетики, хоча шлях до його остаточного втілення ще надто довгий. А поки на законодавчому рівні утрясаються всі процедурні моменти, обидва енергоблоки типу В-392 уже побудували. І не деінде, а на промисловому майданчику Хмельницької АЕС! Побачити їх у всій красі разом з іншими будівлями і спорудами, задіяними у виробництві електроенергії, «заглянути» під кришку енергоблока, аби пересвідчитися в наявності додаткових систем безпеки, чим вирізняється новий мільйонник від своїх попередників, можна.... відвідавши інформаційний центр електростанції. Уже з липня тут функціонує сучасний макет як проммайданчика, так і самого енергоблока в розрізі.

Розпорядження НАЕК «Енергоатом» про закупівлю макетного та демонстраційного обладнання було видане президентом компанії ще на початку вересня минулого року. Над розробкою макету працювали інженер інформа­ційного центру Надія Походонько, начальник відділу підготовки оперативного персоналу НТЦ Вадим Тарикін, провідний інженер цього ж відділу Володимир Фінчук, начальник відділу супроводу нових блоків Геннадій Самосєй. А за його безпосереднє виготовлення взялася київ­ська макетна майстерня «Формат Макет».

Макет електрифікований, що дозволяє наочно продемонструвати глядачеві принцип роботи енергоблока. Працівники інформцентру, на кого покладені обов’язки проведення екскурсій для дітей і дорослих, бачать у цьому велику підмогу в своїй роботі. Адже не завжди випадає відвести екскурсантів у машинний зал, і навіть на оглядовий майданчик, аби показати об’єкт загалом. Тим паче важко розповідати гостям, що називається, на пальцях про переваги нового проекту. А тут усе добре видно: відразу помічаєш, що навіть зовні третій і четвертий енергоблоки відрізняються від уже діючих. А на макеті самого В-392 добре видно реактор з розрізом по центру активної зони, систему швидкого введення бору, систему пасивного відведення залишкових тепловиділен­ь, допалювачі водню тощо. Макет турбінного відділення дає чітке уявлення про тур­бінну установку вітчизняного виробництва – тихохідну турбіну, яку планується виготовити на харківському підприємстві «Турбоатом». Представлені на макеті і зовнішні будівлі енергоблока, зокрема, резервний трансформатор власних потреб, блочний трансформатор, баки із знесоленою водою, пристрій для натягування армоканатів гермооболонки реакторного відділення. Словом, усе, як у реальності.

Сам енергоблок з реактором ВВЕР-1000 (В-392) виконаний в зменшеному масштабі 1:100, який імітує за допомогою світлової індикації та деталей, що обертаються (ротор турбогенератора), роботу систем і обладнання реакторної установки та турбоустановки в режимах нормальної експлуатації. Дещо інший масштаб має макет проммайданчика – 1:500, на ньому можна побачити яким чином на енергоблоках виробляється електроенергія, та як вона видається через ВРП-330 і ВРП-750 кВ в об’єд­нану енергосистему.

Гості, які відвідують ХАЕС з екскурсією, високо оцінили наявність в інформаційному центрі такого макета і залюбки оглядають його. Ось і на цьому знімку Валерія Валуєва видно з яким зацікавленням екскурсанти знайомляться з роботою атомної станції, продемонстрованою на макеті. Почута інформація стає більш доступною і зрозумілою.

Ольга Сокол