Об’єднані… вудкою

Виповнилося  10 років  «Клубу  рибалок-аматорів  ВП ХАЕС»

«…Вранішній туман ледь-ледь торкається трави, віття дерев. Над ставком-охоло­джувачем ХАЕС поволокою тягнеться туман. Сонце вже прокинулось. Але темні хма­ри­ перешкоджають проме­ням дотягнутись до землі. На березі збираються рибалки, які незабаром візьмуть участь у змаганнях зі спортив­ної риболовлі. Майже у кож­ного - модернізована вудка-телескоп з безінерційною катушкою та... надія на хоро­ший улов.

Голова профкому ХАЕС Михайло Гук, голова спортив­но-масової комісії Петро Чехов вітають учасників зма­гання, бажають «ні хвоста, ні луски». Розпочалось жереб­кування: кому який сектор дістанеться. Їх п’ятдесят чо­тири. Дочекався і я своєї черги, витягую номер - трид­цятий сектор. Державний рибінспектор із Хмельницького Анатолій Гаврилюк ознайомлює рибалок із правилами змагань. Всі прямують до своїх секторів, кожен з яких десять метрів завширшки. Вудка готова. Над бере­гом пронісся звуковий сиг­нал - можна підгодовувати рибу. Через мить поплавок лягає на водяну поверхню. Проминуло декілька хвилин і мій сусід у двадцять дев’ято­му секторі Іван Захарченко з турбінного цеху витягує пер­шого сріблястого красеня…»

Це замальовка про першу спортивну риболовлю, яка була організована нетішинськими рибалками-аматорами ще тринадцять років тому. Тоді вони були членами громадського об’єднання «Товариство рибалок-аматорів ВП ХАЕС», яке заснував станційний активіст Сергій Онищук у 1998 році. Ці змагання показали, що серед працівників електростанції  багато запеклих любителів риболовлі, які вміють не тільки наполегливо працю­вати на виробництві, а й проявляють спортивний азарт та змістовно відпочивають. Першими переможцями на офіці­йних змаганнях зі спортивної риболовлі на поплавкову вудку стали слюсар цеху централізованого ре­мон­ту (нині енергоремонтний під­розділ) Анатолій Гундар із результатом 3 кілограми 450 грамів, електрослюсар електроцеху Володимир Завадський, сто­ляр ремонт­но-будіве­льного під­приємства Микола Туз. Їх було відзначено нагородами.

Тоді ж була започаткована традиція завершувати спортивні змагання загальною дегустацією рибної юшки, яку з колегами приготував Сергій Романко.

Під час проведення інших змагань зі спортивної риболовлі не завжди вдавалось похвалитись уловами у кілька кілограм. Коли у 2005 році рибалки-аматори вийшли на берег «гарячого» каналу,  найбільший вилов  риби був у  старшини відділу відомчої воєнізованої охорони ХАЕС Дмитра Клочка – 140 грамів. Другий результат у працівника цеху дезактивації та поводження з радіоактивними відходами Ігоря Максимчука – 85 грамів. Третє місце дісталось війсь­ко­­вослужбовцю частини з охоро­ни ХАЕС Костянтину Степаненку. Він умудрився «вполювати» плавникову особину вагою аж у 35 грамів. На тих змаганнях нагородами був відзначений дебют жінок, які вперше взяли участь у спортивній риболовлі. Почес­ні­ призи дістались Ірині Ді­ордієвій, Людмилі Малько, Людми­лі Лановець. Серед нагороджених був і генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Він вперше приєднався до великої когорти любителів спор­тивної риболовлі, хоча захоплюється риболовлею ще з дитинства. У колективі атомників Миколу Сергійовича знають як прихильника здорового способу життя та пропагандиста змістовного відпочинку­.

Згодом на інших змаганнях у якості почесного гостя був перший директор Хмельницької АЕС Олексій Троценко. Він ніколи не приховував свого захоплення риболовлею і регулярно виходив на береги водойм. Не випадково після офіційного заснування «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» йому було вручено членський квиток за №1.

У ті роки робота органі­заторів громадського об’єд­нан­ня «Товариство рибалок-ама­торів ВП ХАЕС» не обмежувалась лише проведенням змагань зі спортивної риболовлі. Великі зусилля­ були докладені для підготовки пакету документів щодо реєстрації «Клубу ри­балок-аматорів ВП ХАЕС». Згодом відбулася його реєстрація та оприлюднення «Положення…», першим пу­нктом якого зазначено, що воно розроблене з метою сприяння активному розвитку аматор­ського рибальсь­кого спор­ту, охорони, відтворення, збереження, раціонального використання тваринного світу. У цьому документі також окреслені правові норми діяльності членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС». Згодом його діяль­ність знайшла своє відо­браження у додатку до Колективного договору між адміністрацією електростан­ції та її профспілковим комітетом.

 

СВІТЛИНИ РОЗКАЖУТЬ…

За десятиріччя існування «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» відбулась низка цікавих заходів зі спортивної рибо­ловлі різними видами вудок­ – поплавковими, спінінгами, фідерними, карповими, зимовими. Тому виникла ідея про це розповісти на основі експонатів та фотодокументів у стінах Нетішинського міського краєзнавчого музею. Нещодавно відбулась пре­зен­тація цієї виставки. У ній взяли участь представники «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС».

Директор цього закладу Оксана Кононюк зробила ко­рот­кий екскурс в історію заро­дження рибальства як проми­слу. За її словами, цивілізація риболовлю, як засіб виживання окремих груп людства, перевела у ранг захоплення. Воно стало масовим, про це свідчить виставка на прикладі діяльності нетішинських рибалок.

Під час презентації виставки голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС Сергій Онищук зробив короткий екскурс в історію розвитку рибальського аматорства на теренах Нетішина. Він зазначив, що членами офіційного об’єднання рибок є більше півтисячі чоловік. Найактив­ніші з них - постійні учасники різних видів змагань зі спор­тивної риболовлі. Про це розповідає майже сотня світлин, які представлені на виставці.

Оглядаючи експонати виставки діяльно­сті рибалок-аматорів, мимоволі звертаєш увагу на стиль її оформлення. Стараннями художника краєзнавчого му­зею­ Валерія Походо­нька передано атмо- сферу самого рибальства.  У вічі кидається велика рибальська сітка. Цей атрибут промислової риболовлі для закладу надав началь­ник дільниці біомеліорації гідротехнічного цеху Хмельницької АЕС Олег Братенко. Основним завданням очолюваного ним підрозділу є примноження рибних ресурсів у водосховищі електро­станції, що є запоруко­ю норма­льної експлуатації обладнання енергетичного об’є­к­­та за рахунок використання у технологічних процесах якісної води. Тут без допомоги різних видів риб, яких називають біомеліорантами, аж ніяк не обійтись.

На стендах представлені різні види вудок. Сьогодні нікого не здивуєш «фоліантами», які виготовлені провідними фірмами із сучасних високотехнологічних матеріалів, склопластику, карбону, композиту, тощо. А в радянські роки рибалкам доводилось обладунки виготовляти самостійно. На виставці представлено кустарний спінінг, який у юності виготовив працівник електроцеху Юрій Савченко. У нього збереглась і вудочка із бамбуку. Років тридцять-сорок тому наявність такого засобу риболовлі викликала заздрощі не в одного рибалки, що користувався класичними вудлищами із ліщини.

Виявляється, що в умовах, коли практично не існує дефі­циту різних товарів широкого вжитку, а тим паче рибальських обладунків, ніколи не зава­дять експерименти. У цьому переконуєшся, коли бачиш екземпляр зимової вудочки, яку із легких підручних засобів зробив Олександр Стефанович. Він її експлуатаційні переваги демонстрував на обласних змаганнях із зимової риболовлі, які проходили під егідою Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України.

На світлинах виставки засвідчено багато цікавих моментів із життя чле­нів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС». Ось чергове нагородження найвправніших рибалок. На світлинах впізнаються обличчя іменитих на сьогодні рибалок, які постійно займають призові мі­сця. Це Юрій Савченко, Кадим Каржау, Олег Гей, Федір Бу­лько, Володимир За­вадс­ький, Сергій Іль­ющенков, Василь Лановенко, Олександр Стефанович, Микола Конченко, Олександр Гапончак, Олександр Єсін, Іван Горлачук, Олександр Нікіфоров, Сергій Третяк, Олег Ричун, Володимир Єфремов, Микола Тихолаз та інші.

Жодна акція рибалок-аматорів не може повноцінно пройти без участі суддівської колегії, в обов’язки якої входить контроль за дотриманням правил спортивної риболовлі та підведення її підсумків.

Велика заслуга в організації змагань Степана Пенчука, Петра Карпова, Анатолія Бєлокобильского, Павла Наумука, Олександра Ко­сіка, Петра Ваника, Сергія Ільющенкова, Миколи Новікова, Олександра Якименка, Петра Кравця, Віктора Жебеля. Вони присутні на багатьох світлинах, що засвідчують різні моменти діяльності членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС».

У ході презентації виставки взяв участь голова проф­кому Хмельницької АЕС Михайло Гук. Він розповів про допомогу профспілок в органі­зації змагань із різних видів риболовлі. За його словами, профком та адміністрація і надалі будуть підтримувати діяльність «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», основна місія якого – пропаганда змістовного відпочинку праці­вників електростанції, виховання бережного ставлення до довкілля.

Крім світлин на виставці представлені сучасні риба­ль­ські обладунки, які нада­ли постійні спонсори спортивних змагань, підприємці, що займаються у Нетішині реалі­зацією рибальського споря­дження, - підприємці Ігор Борійчук та Віктор Кондрацький.

Діяльність виставки у Нетішинському міському крає­знав­чому музеї є продов­женням циклу пропаганди захоплень працівників електростанції.

Олександр Шустерук

Фото автора та з архіву «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» 

УКЛЕЯ-ВИРУЧАЛОЧКА

ідбулися традиційні змагання зі спортивної риболовлі на поплавкову вудку серед членів «Клубу рибал­ок-аматорів ВП ХАЕС», в яких взяли участь майже три десятки учасників.

Після інструктажу про правила поводження на водоймі та жеребкування їх учасники зайняли визначені сектори. Перші хвилини змагань показали, що деякі рибалки налаштувались на ловлю уклей. Саме серед прихильників такої риби розгорнулась основна боротьба. За результатами змагань перше місце виборов представник електроцеху Юрій Савченко із результатом 2 кілограми 492 грами. Лише на 7 грам йому поступився працівник навчально-тренувального центру Віктор Звонцев. Під час підбиття підсумків виявилось, що він також реальний претендент на відзначення у номінації «Найбільша кількість впійманої риби» - 106 штук. Третє місце заслужено дісталось Олегу Гею. Його улов склав 2 кіло­грами 342 грами.

Пристойні результати у  Федора Булька та  Кадима Каржау, улови яких перевершили відмітку у 2 кілограми.

Усі переможці відзначені призами.

До церемонії нагоро­дження долучався постій­ний спонсор спортивної риболовлі, підприємець Ігор Борі­йчук. Він  вручив учасникам змагань рибальські подарунки.

Підбиття підсумків спор­тивної риболовлі відбулось під час дегустації рибної юшки, яку приготували вправні кухарі цеху господарського забезпечення Хмельницької АЕС.

Фото Олександра Шустерука