ОБЛАСНІ ДЕПУТАТИ НА ЗАХИСТІ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯН

Питання підняття тарифів на газ та електроенергію  третій тиждень поспіль бентежать українське суспільство. Захистити право громадян мати належні їм пільги взялися народні обранці низки міст нашої держави, і, не дивлячись на новорічні свята та жорсткий карантин, провели пленарні засідання міських та обласних рад. Хмельниччина стала третьою серед областей держави, обранці якої направили свої вимоги на розгляд законодавців.

15 січня у Хмельницькому відбулася третя (позачергова) сесія обласної ради, метою якої стало затвердження та направлення відповідного звернення до владних структур держави із приводу зміни тарифів: Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України. Участь у пленарному засіданні взяв  генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра, якого у жовтні минулого року було обрано депутатом Хмельницької обласної ради.

У розмові із станційними журналістами очільник енергопідприємства наголосив, що, насамперед, обговоренням даного питання у Хмельницькому займалися у комісіях обласної ради: «Для нашого регіону це звернення дуже важливе, адже частина населення проживає у зоні спостереження Хмельницької АЕС і отримує законні пільги щодо сплати за споживання електроенергії, так званий пільговий тариф, згідно з яким споживачі оплачують суму у обсязі 70% від загальної. До того ж пільговими були  перші 100 кВт*год, на які теж розповсюджувалася знижка. Враховуючи це, ми сформували текст звернення, внесли необхідні пропозиції та важливі правки, які стосуються, власне, відновлення пільгового тарифу для споживачів 30-км зони, і затвердили його більшістю голосів. Наразі маємо сподівання на співпрацю та конструктив з боку профі­льного міністерства, Кабміну, Верховної Ради та Президента України».

Андрій Козюра зазначив, що обласні депутати у зверненні намагалися звернути увагу, насамперед, Верховної Ради України і керівництва держави на якнайшвидше прийняття законопроекту №2778 «Про внесення змін до деяких законів України щодо ціноутворення та тарифів на електроенергію для споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій», який вже рік знаходиться на розгляді парламенту.

- Цей законопроект має врегулювати наявність пільгового тарифу, адже саме в ньому пропонується внести зміни у закони України «Про ринок електричної енергії» та «Про використання ядерної енергетики та радіаційну безпеку» і прописати на законодавчому рівні ціноутворення та тарифи на електроенергію для споживачів, які постійно проживають у зоні спостереження АЕС. Ми як депутати обласного рівня вимагаємо, щоб Верховна Рада не зволікала і затвердила даний документ, - зауважив генеральний директор Хмельницької АЕС.

Андрій Ростиславович також акцентував, що Нетішин – практично єдине місто в області, яке обігрівається виключно за рахунок електричної енергії, адже мешканці садибної забудови не мають альтернативи у вигляді природного газу чи інших джерел тепла, тому особливо залежні від пільгового тарифу.

Другим питанням позачергової сесії Хмельницької обласної ради було обговорення відміни жорсткого локдауну. Позиція очільника Хмельницької АЕС полягає у наступному: карантин – це вимушений захід, який керівництво держави прийняло, враховуючи статистику захворювання населення. Енергопідприємство також тривалий період працює в обмежуючих умовах, проте кожен має розуміти, що самосвідомість, ретельне виконання низки санітарно-епідеміологічних заходів та відповідальність – це ті складові, які наблизять перемогу над хворобою.

Тетяна Степанюк