Обмiн досвiдом задля пiдвищення безпеки дiючих АЕС

Україна та Японія, як ніхто інший, обізнані із наслідками ядерних техногенних катастроф. Чорноби­ль­сь­ка трагедія та аварія на АЕС Фукусі­ма зблизили позиції обох країн у погляді на безпеку атомних електростанцій. Днями на Хмельницькій АЕС відбулась зустріч керівництва станції із представниками Наглядового комітету з питань реформування ядерного сектору компанії Tokio Electriс Pover Compani Holding, Inc. (TEPCO) та компанії Toshiba International. Метою зустрічі було обговорення питань наді­йності та безпеки АЕС України після аварії на АЕС Фукусіма, кадрова політика та людські ресурси, система аварійного реагування, стосунки із підрядниками.

З японської сторони участь у робочій зустрічі взяли: член Національного законодавчого зібрання Незалежної комісії Японії із розслі­дування ядерної аварії на АЕС Фукусіма Масафумі Сакураї,  генера­льний секретар Наглядового комі­тету з питань реформування ядерного сектора Казухіро Сузукі, кері­вник групи з питань впро­ва­дження реформ у ядерній галузі та з питань комунікацій при Секретаріаті Наглядового комітету з питань реформування ядерного сектора компанії ТЕРСО Їро Тсичияма та  директор з питань енергетики Toshiba Inter­national Канеко Ітару.

В рамках зустрічі для гостей було проведено екскурсію, під час якої вони ознайомились із діяльністю навчально-тренувального центру, оглянули повномасштабний тренажер,  машинні зали діючих енерго­блоків, блочний щит управління. 

Японські гості зустрілися із адміністрацією станції на чолі із генеральним директором Хмельницької АЕС Миколою Панащенком. «У нас є багато напрацювань, якими ми із задоволенням поділимося з нашими гостями», - сказав  Микола Сергійович. Він ознайомив гостей з історією будівництва станції, техніко-економічними показниками, станом робіт з продовження тер­міні­в експлуатації енергоблока №1, проаналізував динаміку порушень у роботі ХАЕС, дав оцінку впливу роботи станції на навколишнє середовище тощо. Керівник енергооб’єкта зокрема відзначив, що Хмельницька АЕС вже одинадцять років працює без суттєвих порушень.

Про стан надійності та безпеки АЕС України після аварії на АЕС Фукусіма доповідав заступник головного інженера з експлуатації Хмельницької АЕС Євген Носиков. Він зазначив, що така послідовність подій та аварія, яка сталася на японській АЕС Фукусіма на українських АЕС неможлива апріорі. Україна провела стрес-тести на своїх АЕС та  впроваджує необхідні заходи щодо підвищення безпеки діючих АЕС.

Під час зустрічі обговорювались  питання аварійного реагування і проведення протиаварійних тренувань, інформаційної взаємодії з населенням регіону розташування ХАЕС, наявність людських ресурсів.

Після ознайомлення зі станцією керівник японської делегації Масафумі Сакураї поділився враженнями: «Головна мета нашого візиту -  обмін досвідом, зокрема з питань безпеки діючих енергоблоків. Ми оцінюємо безпеку ХАЕС на високому рівні. Хочеться відзначити  інформаційну політику, яка проводиться на Хмельницькій АЕС, робота з громадськістю багатоканальна, багаторівнева та стосується різних соці­альних напрямків».

Фото Надії Походонько