Обнадiйливо. Енергоблоки вкрай потрiбнi Українi

З пуском  2004 року другого енергоблока Хмельницької АЕС державні мужі найвищого рангу з висоти київських пагорбів цілий зодіакальний цикл у 12 років спокійно споглядали за зусиллями ДП «НАЕК «Енергоатом» реанімувати добудову 3 та 4 енергоблоків ХАЕС. Згідно із  Стратегією розвитку атомної енергетики до 2030 року був прийнятий закон про добудову цих надзвичайно важливих для економіки країни об’єктів. У Нетішині  його намагались виконати усіма наявними силами: уклали угоди з проектними організаціями, провели обстеження конструкцій, консерваційні роботи, намітили етапи втілення рішення в життя тощо. На жаль, найважливішої стадії – виділення коштів і самого будівництва ми не дочекались.

Початок 2017 року реанімував сподівання атомників Хмельниччини на добудову Х/3-Х/4. Прем’єр-міністр України В.Гройсман, перебуваючи на Хмельниччині і зокрема у Нетішині,  оглянув станцію, ознайомився зі станом справ і досягненнями колективу ХАЕС, після чого резюмував: «Українська атомна енергетика є абсолютно безпечною, і немає жодних сьогодні ризиків щодо роботи системи. Ми наростили вагу вироблення електроенергії «Енергоатомом» і будемо все робити для того, щоб  далі система працювала прогресивно».

Крім цього керманич уряду за­значив, що «Введення в експлуатацію третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС забезпечить що­річно додатковий відпуск 15 мільярдів кВт*год електроенергії в енергетичну систему України». «Завдання номер один - забезпечення 100-відсоткової безпеки діяльності атомних електростанцій, а 100-відсотковий рівень навантаження АЕС буде сприяти стабі­льності та збалансованості енергетичної системи України», - додав  В.Гройсман.

«Наше завдання, як країни, бути експортером електроенергії. Ми маємо продавати вироблену в Україні електроенер­гію і отримувати за це в Україну більше валюти, що буде позитивно впливати на економіку нашої держави», – зазначив гла­­ва уряду і додав, що протягом 8 місяців уряд здійснив правильні кроки щодо стабі­лізації роботи атомної енергетики країни.

У ході візиту на ХАЕС 26 січня 2017 року В.Гройсман також говорив, що програма розвитку атомної енергетики до 2040 року повинна бути переглянута і галузь повинна отримати завдання на середньострокову перспективу, тобто на найближчі 5 років. Також, за його словами, Кабмін готовий спільно з енергетиками шукати джерела фінансування добудови 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС, незважаючи на значну вартість цього проекту.

В ході візиту Прем’єр-міністра України було представлено пілотний проект «Енергетичний міст «Україна – Європейський союз», який дозволить синхронізувати енергетичну систему України із системою ЄС. Це значний крок України у напрямку інтеграції її енергетичної системи до Європейської енергетичної мережі.

Окрему увагу звернено на доповнення обговорюваного нині проекту «Нової енергетичної стратегії України: безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» на період до 2035 року в частині розвитку атомної енергетики, як консолідованого документу розвитку енергетичної галузі держави.

Генеральний директор Хмельницької АЕС М.Панащенко, відповідаючи на запитання одного з телевізійних каналів, зазначив, що «Лише після схвалення рішення урядом  атомники можуть розпочати підготовчий період для добудови енергоблоків. Нам необхідно провести обстеження існуючих будівель, конструкцій, бо після останнього обстеження пройшло понад 5 років». Необхідно буде провести нові громадські слухання з цього питання. Микола Сергійович зазначив, що за техніко-економічним обґрунтуванням вартість добудови 3 і 4 енерго­блоків Хмельницької АЕС складає 3,7 мільярда євро. За  словами керівника ХАЕС, нині проект проходить державну експертизу, після закінчення якої його передадуть у Кабмін.

 

Фото Олександра Шустерука