Обранці облради знайомились з ХАЕС

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко протягом двох каденцій представляв інтереси тери­торіальної громади Нетішина та колективу атомників у Хмельницькій обласній раді. Нинішні обранці облради виявили бажання познайомитись з роботою стан­ції, і Микола Сергійович залюбки відгукнувся на їх пропозицію дізнатись про колектив атомників зблизька.

Знайомство гостей із діяльністю Хмельницької АЕС  розпочалось  із відві­дин навчально-тренувального центру. Генеральний директор Хмельницької АЕС розповів про особливості технологіч­них процесів  виробництва електроенер­гії, специфіку підготовки оперативного персоналу. Представники депутатського корпусу познайомились із роботою повномасштабного тренажера, суть тренування на якому полягає у відпрацюванні оперативним персоналом практичних навиків управління енергоблоком у нештатних ситуаціях.

Поява тренажера на Хмельницькій АЕС має неабияку історію. Все розпочалось у 1997 році, коли у атомній енергетиці України були введені ліцензійні вимоги, згідно з якими персонал АЕС, що управлятиме реакторною установкою, має проходити практичну підготовку на повномасштабному тренажері. Мова про  тренажер  для ХАЕС сягає 1992 року, коли американсько-український комітет Лісабонської ініціативи з ядерної безпеки  прийняв рішення про створення навчального центру з підготовки персоналу АЕС із обов’язковим встановленням повномасштабного тренажера. У 1993 році були підготовлені технічні вимоги проекту і оголошено тендер. Іноземні партнери організували підготовку інструкторського та інженерно-технічного персоналу. Через два роки повномасштабний тренажер був змонтований у новому комплексі навчально-тренувального центру і прийнятий у дослідну експлуатацію, а  2000 року – у промислову.

Під час відвідин повномасштабного тренажера  депутати переконались, що до навчання оперативного персоналу, підвищення його кваліфікації на станції  ставляться серйозно, адже це є складовою безпечної експлуатації. Микола Сергі­йович звернув увагу гостей на зовнішній вигляд панелей, розміщення моніторів, перемикачів. Вони мають такий же вигляд, як на блочному щиті управ­ління діючого енергоблока. Це дає можливість якісно готувати оперативний персонал, якому довірять роботу у діючій зміні.

Відвідини тренажера співпали із занят­тями на ньому оперативного персоналу. Гості стали свідками практичних навчань. Один із депутатів їх перебіг порівн­яв із роботою космічного центру, де всі команди лаконічні, виважені і послідовні.

Ділова атмосфера панувала і на блочному щиті управління першого енергоблока, куди завітали депутати. Кожен працівник зміни уважно відслідковував за параметрами роботи обладнання діючого енергоблока, аби у разі необхідності здійснити до автоматизму напрацьований під час тренувань маневр.

Про особливості роботи турбоагрегата та іншого обладнання турбінного відділення довідались депутати під час відвідин машзалу. Тут великий шум від роботи багатьох механізмів та агрегатів, а швидкохідна турбіна здійснює три тисячі обертів ротора  за хвилину.

У ході екскурсії депутати відвідали проммайданчик третього енергоблока, який перебуває у стадії незавершеного будівництва. Микола Панащенко розповів про заходи з консервації металевих конструкцій,  звернув увагу на якість бетону, який за його словами, з роками лише набирає міцності. Цей аргумент підтвердив генеральний директор ПраТ «Об’єднання «Прогрес» Артур Фрідман, адже має багаторічний досвід у сфері будівництва.

Детальну інформацію про напрямки діяльності Хмельницької АЕС учасники делегації одержали під час презентаці­йної зустрічі. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко на основі інформаційних слайдів продемонстрував статистику виробництва електроенергії за різні роки, розповів про заходи з підвищення безпеки діючих енергоблоків. Переконливим аргументом Миколи Сергі­йовича були показники, що засвідчують зниження рівня порушень у роботі Хмельницької АЕС. За його словами,  електростанція є лідером у галузі з дотримання основних вимог культури безпеки. Колектив електростанції виробляє майже третину товарної продукції  Хмельницької області. За всі роки  експлуатації станції  жодного разу не було зафіксовано негативного впливу її на довкі­лля.

Щиру подяку за змістовну пізнавальну­ екскурсію на адресу Миколи Панащенка висловили перший заступник голови Хмельницької облради Неоніла Андрійчук та голова комісії з питань будівництва, житлово-комунального господарства, інвестиційної політики, природокористування та екології Артур Фрідман.

- Я і колеги по депутатському корпусу мали можливість переконатись у безпечності даного об’єкта, - зазначив Артур Давидович. - Крім цього отримали багато змістовної інформації про виробничу діяльність та перспективи розбудови ХАЕС. Ці знання для нас є важливими під час складання планів соціально-економічного розвитку на певний період. Відтак у цих планах  будуть враховуватись потреби колективу електростанції та населення міста-супутника. Хочу відзначити, що ознайомлювальні заходи, які організовує керівництво Хмельницької АЕС, сприяють зміцненню довіри громадськості до роботи атомної електростанції та об’єктів атомної енергетики України загалом.

Зазначимо, що відвідування Хмельницької АЕС посадовими особами, депутата­ми всіх рівнів, політиками, підприємцями, представниками зацікавлених фірм є практикою для Хмельницької АЕС. Колектив і керівництво станції відкриті для спілкування. Це принцип і складова діяльності атомників Хмельниччини та компанії в цілому.

Олександр Шустерук

На знімку: депутати Хмельницької обласної ради під час ознайомлення з блочним щитом управління навчально-тренувального центру ХАЕС.

Фото автора