Обрав дуальну освіту і не розчарувався

Насиченими були трудові будні року, що минає, для персоналу цеху теплової автоматики та вимірювань. Адже на початку 2021-го перед колективом стояло завдання успішно завершити ППР на другому енергоблоці, оптимізувавши терміни виконання запланованих робіт, бо незабаром мав розпочатися планово-попереджувальний ремонт на енергоблоці №1. З поставленими завданнями персонал ЦТАВ, за словами його начальника Руслана Шапольчука, справився, реалізувавши на другому мільйоннику чотири заходи з модернізації. Системи успішно впроваджено і введено в дослідну експлуатацію.

Золотим правилом у колективі залишається злагодженість дій, робота за принципом єдиного механізму. Бо ж навіть невеличкий збій на якомусь з етапів може потягнути за собою низку проблем, аж до зриву доведених завдань. Завдяки хорошій організації та координації зусиль цього вдалося не допустити.

На першому енергоблоці під час ППР персонал ЦТАВ реалізував п’ять заходів з Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій.

– Це модернізація систем нормальної експлуатації важливих для безпеки турбінного відділення; керуючих систем безпеки із заміною комплексу технічних засобів першого каналу безпеки; силового живлення приводів системи управління та захисту реактора, - перелічує Руслан Іванович. – А також модернізація системи управління резервних дизель-генераторів загальностанційної РДЕС; впровадження автоматизованої системи інформаційної підтримки оператора, розробленої  на основі алгоритмів симптомно-орієнтованих аварійних інструкцій. У роботах був задіяний практично весь персонал цеху спільно з фахівцями інших підрозділів, на обладнанні яких виконувалися модернізаційні заходи.

Наразі усі основні автоматизовані системи управління технологічними процесами на першому енергоблоці уже впроваджені, реалізовані вони на сучасних програмно-технічних комплексах. Окремі системи, модернізовані у попередні роки, успішно пройшли дослідну експлуатацію і їх введено у промислову експлуатацію. Поліпшення в роботі від уже реалізованих заходів очевидні.

«Перепочинок» між ППР у атомників нетривалий, станційники уже готуються до виведення у ремонт другого енергоблока.  Персонал ЦТАВ  у ході ремонтної кампанії має впровадити 3 заходи з модернізації, йдеть­ся про заміну програмно-технічних комплексів контрольно-вимірювальних приладів першого каналу безпеки, систем нормальної експлуатації автоматичної системи регулювання реакторного відділення та нейтронних аналізаторів концентрації бору. Необхідне обладнання, яке виготовляє Сєверодонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс», саме проходить приймальне випробування, участь у якому безпосередньо на заводі-виробнику беруть представники цеху теплової автоматики і вимірювань. Співрозмовник запевняє, що у підрозділі врахують всі нюанси, які мали місце під час минулих ППР, мобілізують зусилля та з розумінням покладеної на персонал відповідальності виконають запланований обсяг робіт.

Протягом останніх двох років колектив підрозділу суттєво оновився, залишають виробництво першопочатківці далеких уже вісімдесятих-дев’яностих років, на зміну їм приходить плеяда молодих енергетиків. Робота над професійним зростанням колег не припиняється, завжди раді новому поповненню з числа випускників профільних вишів чи людей з досвідом, котрі готові проявити себе на нашому підприємстві.

Тільки у поточному році за розглядом поданих резюме і проходження процедури відбору претендентів на посаду у ЦТАВ прийнято 14 працівників, ще 3 людини оформляють необхідні документи на працевлаштування.

Принагідно варто зауважити, що в цеху першими скористалися пропозицією про співробітництво зі студентами, які обрали дуальну форму освіти. Бажання поєднувати навчання з виробництвом виявив молодий рівнянин, п’ятикурсник Національного університету водного господарства та природокористування Андрій Орленко. Його спеціальність за дипломом – автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, з 27 вересня цього року юнак працює електрослюсарем з ремонту і обслуговування теплової автоматики 4 розряду  дільниці технологічних захистів та блокувань та продовжує навчання у виші. І начальник цеху Руслан Шапольчук, і безпосередній наставник студента Сергій Король та інші колеги по лабораторії, де набирається професійних навичок хлопець, відзначають його допитливість, хороші знання та серйозні наміри. Переконані, що після завершення навчання та проходження загартування професією на виробництві матимуть чудового фахівця. Сам Андрій відзначає, що дуальна форма освіти – чудовий спосіб перевірити свої теоретичні знання на практиці та бути добре підготовленим до самостійної роботи. Така новація не те що має право на життя, вона, сучасною мовою кажучи, топова. Особисто він у своєму виборі не розчарувався.

Ольга Сокол